4 vācu pilzeneri pret 3 latviešu

Vācijā taisa Pilzenes alu, to ražo arī Latvijā. Domāju, ka nekļūdīšos, ja standarta uzstādījums attiecībā uz šo alu ir tāds, ka „nekas jau nu labs tas nav”.

Vispirms par teoriju. Pilzenes alus ir viegls. Tam nav jābūt biezam alum ar ļoti izteiktu un bagātīgu garšu. Pilzenes alus ir gaiši dzeltens, samērā karbonizēts dzēriens ar zemu alkohola saturu (līdz 4,5%), tādēļ jebkurš Pilzenes alus salīdzinājums ar Brenguli vienmēr būs absurds. Pilzenes alus garšā ir jādominē apiņiem, vēlams dizčiltīgajām un aromātiskajām vācu sugām.

Vācijā, kādā lielveikalā Bavārijas laukos tika nopirkti četri dažādi Pilzenes ali, tādi tika iegādāti arī Latvijā – Maksimā. Tika pirkti tikai tādi ali, uz kuriem skaidri bija rakstīts „Pilzenes”. Neviena Latvijas mazā darītava šādu alu neražo. Jāpiebilst, ka Aldara Pilzenes tika iegādāts pudelē, jo bundžas versiju brūvē Igaunijā. Arī cenas tika piemeklētas pēc iespējas vienādas. Patiesībā jau tas bija grūti, jo viss alus Vācijā ir lētāks nekā Latvijā. Tātad sanāca, ka tieši Latvijas brūvējumi bija visdārgākie, aptuveni 52 – 55 santīmi. Pats šos alus nebiju dzēris pēdējo divu vai trīs gadu laikā.

Degustācijā piedalījās trīs cilvēki, kuri ir dzēruši pietiekoši daudz un dažādus alus un tā bija samērā akla. Ja pats zināju kādi ali ir iekļauti degustācijā, tad abi pārējie dalībnieki nezināja neko. Alu glāzēs citā dzīvokļa telpā salēja mana sieva un to secību uzzinājām tikai degustācijas beigās. Katru reizi lejot, alus tika iepildīts arī vienā papildus glāzē, kura nolikta mūsu priekšā, tādējādi arī degustācijas beigās, kontroles vajadzībām varēja atgriezties un nogaršot pirmo vai otro alu. Uz beigām arī mazliet pamainījām sākotnējo alu atzīmes.

Visi ali smukā rindā uz galda

Tika vērtēta smarža, garša un kopējais iespaids, katrs 10 punktu sistēmā. Pēc tam iegūtie punkti attiecībā uz smaržu un kopējo iespaidu pareizināti ar 0,2 katrs, bet garša ar 0,6, tādējādi tieši garšas iespaidi sastādīja aptuveni 60% vērtējuma. Jāpiebilst, ka perfekts procentuālais sadalījums attiecībā uz šīm niansēm vēl pasaulē nav izstrādāts un katrās sacensībā izmanto savus kritērijus.

Visi ali garšošanas secībā (sākot no kreisās)

Tā nu dzērām un rakstījām. Visai skaidri aptuveni degustācijas vidū iezīmējās gan sliktākais alus, gan degustācijas līderis. Uzvarēja maza lauku darītava no Vācijas – Kundemueller ar Weiherer alu. Otrajā vietā gan samērā ievērojama un pazīstama darītava – DAB (Dortmunder Actien Brauerei).

Tabula, manuprāt, interesanta. Vispirms jau tas, ka latviešu alus izpelnījās tik augstu novērtējumu, jo nevarētu teikt, ka kāds no mums to būtu gaidījis. Tāpat izbrīnu radīja Aldara zemā vietā un izteikti sliktais rezultāts. Pats pirms degustācijas uzskatīju, ka Aldaris no latviešu aliem tiks visaugstāk, likās, ka sliktākais būs Līvu vai Cēsu, šādu iespaidu galvenokārt radīja ne pārāk labā Līvu reputācija vai Cēsu ne visai pievilcīgais bundžas dizains. Protams, tik izteikti sliktais Aldara rezultāts var liecināt arī par to, ka varbūt kaut kas nebija kārtībā ar konkrēto trauku – varbūt mazliet samaitājies, varbūt nepareizi uzglabāts Maksimas lielveikala augstākajā plauktā. Bet tā šai dzīvē ir iekārtots, ka nekas nav objektīvs un ne vienmēr tiek dota otrā iespēja.

Uzvarētājs un zaudētājs blakus

Ko no šī var secināt? Lielo latviešu darītavu pilzenieki atbilst viduvēju vācu pilzenieku apakšējam galam. Principā pozitīvi.

Atis

7 komentāri rakstam “4 vācu pilzeneri pret 3 latviešu”

  1. BOD

    Pēc ballēm spriežot, esmu Nr.3, bet Weiherer man bija augstāk novērtēts par Līvu un atradās stabilā pirmajā vietā.


  2. Atis

    Ja garšu vērtē nozīmīgāk kā pārējos faktorus, tad neatradās. Neaizmirsti, ka mēs pirmo skaitīšanu veicām ļoti pavirši.

    Kā jau rakstīju, visu var skaitīt 10 veidos un neviens nebūs nepareizs.

    Te jau var redzēt arī otru problēmu – nav skaidrs, kas ir atskaites punkts. Ja kāds no degustācijas aliem, tad nekas anketās nav pareizi, jo neviens nevienam alum nav ielicis 10, arī 9 ne. Bet ja mistisks superalus vai Alus Dievs, tad parādās nākamā ar subjektīvismu saistītā problēma, ka Alus Dievs katram ir cits. Tas ir skaidri redzams.

    Tāpēc jau alus konkursos un čempionātos visādi brīnumi gadās.


  3. Imants

    Sveiki, diemžēl Līvu pilzenes alu bundžā ražo Lietuvā.


  4. Atis

    Imant, šito gan mēs garām palaidām. Pietiekoši rūpīgi svītru kodu neskatījāmies.


  5. BOD

    Tas tā varētu būt – http://i020.radikal.ru/0805/8c/cc372d11f636.jpg

    Ta jau pudelē jāpagaršo.


  6. par bundžām

    No bundžu aliem Latvijā ražo tikai Cēsu. Ne Aldaris, ne Līvu tos Latvijā netaisa.


  7. heh

    četri pret trim, nav česnīgi! 🙂


Atbildēt