Ekskursija uz Piebalgas alu, jebšu lai iemīlētu ir jāiepazīst

25.oktobra lietainā pusdienslaikā 10 mājbrūvētāji devās 150 km garā izbraucienā lai apmeklētu noslēpumaino Piebalgas alus darītavu. Par cik darītava ekskursijas neorganizē, īpaši gribu pateikties Oskaram, no Piebalgas alus, kurš mums šo ekskluzīvo uzņemšanu nokārtoja.

Ārēji ēka ir tipiska to laiku sērkociņu kastītes tipa būve, iekšpusē vēsturisks interjers, gari gaiteņi un uz griestiem saglabājies to laiku tipiskais finiera kvadrātiņu apšuvums. Sākām ekskursiju ar nelielu ieskatu vēsturē par to, kā PSRS laikā daudzi kolhozi papildus peļņas meklējumos attīstija alus ražošanu un arī šis nebija izņēmums – Piebalgas alus sākotnēji dibināts kā palīgnozare kolhozam “Piebalga”. Laika gaitā šis tas ir nedaudz modernizēts, bet kopumā darītava ir saglabājusies tāda kādu to uzcēla astoņdesmitajos gados. Pirms turpinām par ekskursiju, ieskatam nedaudz fakti par alusdarītavu:

  • 1989.gadā uz Jāņiem uzvāra pirmo alu
  • Alus darītava bija viena no pirmajām Latvijā , kura uzstādija bioloģiski aktīvo plākšņu filtru.
  • 1996.gadā tika uzstādīts jauns misas dzesētājs un dzidrinātāju Virpulis
  • 1998.gadā Dānijas valdība organizēja konkursu starp Latvijas alus ražotājiem par tīro tehnoloģiju ieviešanu, kur Piebalgas alus darītava uzvarēja visās trīs kārtās un saņēma 500 000 dāņu kronas. Projekta ietvaros tika uzstādīta automatizēta iekārtu mazgāšanas un dezinfekcijas sistēma.
  • 1999.gadā tika  uzstādīts tvaika ģenerators, kas ļauj ietaupīt elektroenerģiju un siltumu.
  • 2001.gadā SIA”Piebalgas alus” vides pārvaldības sistēma tika sertificēta atbilstoši ISO 14001 standartam.
  • 2002.gadā uzņēmums izstrādāja un 2002-2003. gadā ieviesa SAPARD projektu Videi draudzīgu tehnoloģiju ieviesšana SIA”Piebalga salus”alus darītavas ražošanas tehnoloģijas modernizācijas procesā.
  • 2003.gadā tika izstrādāts vēl viens SAPARD projekts SIA”Piebalgas alus” ražošanas automatizācija un produkcijas iepildīšanas pilnveidošana. Projektu rezultātā tika uzstādītas fermentācijas tvertnes, tās aprīkotas,uzstādīta raugu saimniecība un automatizēta mazgāšanas sistēma, kā arī KEG mucu pildīšanas iekārta.
  • 2005.gadā tika veikta liela pildīšanas ceha rekonstrukcija , uzstādītas jaunas iekārtas un līnijas. Šajā gadā tika nomainītas arī dzesēšanas iekārtas.
  • 2011.gadā sāk ražot “Piebalgas orģinālo kvasu”.
  • Kopumā Uzņēmums ražo 5 pamatšķirnes un divas pasūtījuma šķirnes: Piebalgas Senču alu, Mednieku alu, Jubilejas alu,Piebalgas alu, Tumšais LUX alu. Pasūtījuma šķirnes : Ozola alus un Ķenča alus.
  • Pašlaik alus darītavā ir aptuveni 50 strādājošo (skaits mainās atkarībā no sezonas).

Sākām apskati ar telpu, kur atradās 3 milzīgi katli, kas saglabājušies no darītavas pirmsākumiem, kuros notiek iejavošana un vārīšana. Interesants likās fakts, ka katli ir no melnā metāla. Interesanti tamdēļ, ka mājbrūvētāji bieži vien tērē lielas summas lai iepirktu nerūsējošā tērauda/alumīnija/emaljētos katlus, bet izrādās, ka pat industriāli, nav nekādu šķēršļu vārīt katlā, kas izgatavots no melnā metāla. Vasaras sezonā vārīšana notiek nepārtrauktā ciklā, bet ziemas periodā divas dienas nedēļā. Mūsu vizītes dienā alus vārīšana nenotiek, telpas ir vēsas un klusas. Tajā pašā telpā uz paaugstinājuma atradās divi filtrējamie katli – vecais un jaunais. Jaunais būvēts salīdzinoši nesen pēc pasūtijuma tepat Latvijā, vecais vairs netiek izmantots. Paralēli apskatei risinājās interesantas diskusijas par Čuvašiju, apiņu audzēšanu, iesala ražošanu, naudas vešanu čemodānos, par to kā bija kādreiz un kas pa šiem gadiem ir mainījies. Interesanti likās fakti, ka kādreiz Piebalgas alus ražoja savu iesalu, kā arī bija viena no divām darītavām Latvijā (otra bija Latgales alus), kurai bija savs apiņu dārzs. Laikiem mainoties ekonomiskie faktori ieviesa savas korekcijas un pašu iesalnīcas uzturēšana un apiņu audzēšana bija pārāk dārgs pasākums. No tā visa palikušas tikai atmiņas un uz mūsu jautājumu “vai apiņu dārzā var vēl kādu apiņu saknīti izrakt?” seko atbilde, ka “diezin vai kas vairāk par garajām koka kārtīm tur ir palicis”. Mūs, kā brūvētājus, protams interesēja sīki un smalki uzzināt Piebalgas alus receptūru, taču receptes tika turētas stiprā slepenībā neskatoties uz mūsu argumentiem, ka ārzemju darītavas publisko savas receptes un kamdēļ gan turēt noslēpumā to, ko citā darītavā atkārtot nav iespējams. Nekas cits neatliek, samierinamies ar faktu, ka nebūt “Piebalgas alus klonam” mājbrūvētāja pagrabā. Uzzinām arī, ka uz vietas ir laboratorija, kurā tiek pavairots alus raugs, kā arī to, ka ik pa laikam šis raugs tiek nomainīts ar jaunu partiju no raugu bankas (rauga numuru gan vairs neatminos).


Tad, kādā brīdī, seko lielākais tā brīža atklājums – Bauskas alum nepieder ekskluzīvs tituls Latvijā uz vaļējās fermentācijas izmantošanu alus brūvēšanā, par ko mēs visi kā viens bijām pārliecināti! Izrādās Piebalgas alum, paralēli slēgtajiem tankiem, ir atvērtās raudzēšanas tvertnes. Slēgtajos tankos ražo lielās partijas – Senču un Mednieku alu, savukārt atvērtajās – Piebalgas, Jubilejas un Lux. Šo faktu viņiem vajadzētu izmantot mārketingā, jo nav daudz tādu darītavu, kas mūsdienās izmanto atvērto raudzēšanu. Līdz ar šo faktu darītavas reitings, mūsu acīs, pacēlās par pāris punktiem. Vēl tika vairākkārt uzsvērts fakts par vācu Alus tīrības likuma izmantošanu (kas starp citu tiek uzsvērts arī viņu mājaslapā), ko  savā laikā gana plaši savā blogā ir aprakstījis (kritizējis?) Atis.

Dodamies tālāk, apskatam dzirnavas, dzesētāju, virpuļkatlu, alus filtru, pudeļu mazgāšanas un pudeļošanas iekārtas, kegošanas iekārtu, tvaika ģeneratoru, koniskos raudzējamos tankus u.t.t. daudz tehnisku jautājumu un atbilžu. Pudeļošanas iekārta neliela izmēra, primitīva, tai blakus sēž sievietes un ar rokām izpako tukšās pudeles un liek uz līnijas. Ar laiku šīs pudeles tiks nomainītas uz citām, jo daudzas darītavas ir pārgājušas uz personificētu pudeļu dizainu un esošā (BBH) tipa pudeles vairs netiks ražotas dēļ mazā pieprasījuma. Vēlāk, jau mājās, noskaidrojam, ka pudeļo nomaiņa (iespējams, kā tagad populāri teikt) ir saistīta ar to, ka kā jau tipiskiem Latviešiem pieņemts – kāds ar kādu kaut ko nav sadalījis, kāds ir apvainojies un vēl kāds ir nolicis savā pūra lādē pudeļu dizaina patentu , līdz ar ko pārējie nedrīkst tāda tipa pudeles pasūtīt ražotājam, jo var sanākt kašķis par īpašuma tiesībām.

Pēc rūpnīcas apskates mūs sagaidija bagātīgi klāts galds ar visām Piebalgas alus šķirnēm un gardā Rankas siera platēm. Piebalgas alus produkcijas testu pavadīja interesantas sarunas par brūvēšanu, vēsturi, politiku u.t.t. laiks aizskrēja nemanot. Tad sekoja otrs šīs dienas lielais pārsteigums – tika atnesta pudele Sātana alus, pie kam pudele bija pilna! Konkrētais eksemplārs (kopumā kaste), kas pudeļots 1996.gadā un ir ~16 gadus vecs, tika nesen nejauši uziets darītavas grāmatvedības (!?) skapī zem dokumentu čupām. Šāds pasākuma pavērsiens mums pat slapjākajos sapņos nebija rādijies, ņemot vērā faktu, ka Sātana alus ražošana tika pārtraukta kaut kur 2000šo gadu sākumā. Sātana alus aromāts un garša vairāk līdzinājās vīnam, varēja sajust izteiktu žāvētu plūmju aromātu un garšu, kas mijās ar nelielu saldenumu. Lai arī par alu šo dzērienu grūti būtu nosaukt, manā skatījumā viņš bija lielisks. Šādu nebūtu kauns pasniegt kā ļoti eksluzīvu dāvanu alus gurmānam. Šis patiešām bija tāds trekns punkts mūsu lieliskajam braucienam. Kopumā mani personīgie iespaidi ir ļoti pozitīvi, laba kompānija, atvērts personāls, labs alus, interesantas sarunas.

Nobeigumā jāatzīst, ka es neesmu Piebalgas alus cienītājs, jo man nepatīk šī alus specifiskā garša (ko es mēdzu saukt par kartupeļu pagraba piegaršu), tomēr alus pats par sevi nav slikts un noteikti ir daudz cilvēku, kas spēj šo atšķirīgo garšu novērtēt. Manuprāt šī garšas unikalitāte Piebalgai slēpjas atvērtajās raudzēšanas tvertnēs, jo Senču alum es šo specifisko garšu neesmu novērojis. Gribētu novēlēt darītavai izturību, lai nesaliektos tehnoloģiju priekšā un nepakļautos kārdinājuma atvērto raudzēšanu pilnībā nomainīt ar unitankiem, tādējādi ekonomijas vārdā upurējot unikalitāti. Novēlu arī kļūt atvērtākiem/atklātākiem pret savu alus patērētāju, jo līdz šim Piebalgas alus darītava, vismaz man, ir bijusi dūmakā tīta darītava kaut kur mežā, nu tāda kā māja uz vistas kājas. Pēc vairāku darītavu apmeklējuma es esmu sapratis vienu – lai iemīlētu ir jāiepazīst! Jo atvērtākas darītavas būs, jo vairāk cilvēki viņas iemīlēs.

Brandavīna dzērājam,kājas ellē karājās
Alutiņa dzērājam dvēselīte debesīs.

Vairāk bildes šeit
20121025 – piebalgas alus

 

Edgars Melnis

6 komentāri rakstam “Ekskursija uz Piebalgas alu, jebšu lai iemīlētu ir jāiepazīst”

  1. xxx

    Ꭲhanks for finally writing about >Kustība par labu alu
    Blog Archive Ekskursija uz Piebalgas alu, ϳeƅšu lai iemīlētu іr
    jāiepazīst <Loved it!


  2. porn videos

    I am extremelʏ impressed along with your wгiting skills as
    well as with thᥱ fⲟrmat in your blog. Iѕ that
    this a paid topic or did you customize it yoսrself?
    Either way keep up the nice hiցh quaⅼity writing,
    it’s rare to lοok a nice blog like this one nowadays..


  3. หนังx

    I get plеasure from, result in I found exactly what I used to be having a lߋok
    for. Ⲩou haνe ended my four day long hunt! God Bless you man. Have
    a great day. Bye


  4. teen porn

    magnificent poѕt, very informative. I wonder why the opposite expeгts of
    this ѕector don’t notiсe thіs. You must continue your wгiting.

    I’m confident, yοu’ve a huge гeaԀers’ base
    alreaⅾy!


  5. porn

    I аm sure thiѕ artiϲle hаs touched all tһe internet pеople, its really reaⅼly
    good piece of writing on building uρ new webpɑge.


  6. หนัง

    you’re in poіnt of fact a just right webmaster. Thе site loading pace iѕ incrediblᥱ.

    It sort of feеls that you’re doing any unique trick.
    Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic proϲess on this subjeсt!


Atbildēt