Kādas brūvēšanas sesijas pieraksti soli pa solim

Mārtiņš padalijās ar saviem pirmajiem brūvēšanas sesijas pierakstiem. Domāju, ka iesācējiem varētu noderēt!

Alus plāns  25.08.2010

Alus, plānotais gatavais produkts ~20 litri

Izejvielas: 5.5 kg čehu Pilzenes iesals, 260 g karameļiesals, 100 g kviešu putraimi, raugs Saflager S-33 11 gr, apiņi – granulētie, aromātiskie, čehu SAAZ 50gr.

Paredzētā iesala iejaukšana pie 50 C, turēšana šādā temperatūrā 30 min, tad temperatūras pacelšana uz 62 C, turēšana šādā temperatūrā 30 min, tad temperatūras pacelšana līdz 70 C, turēšana šādā temperatūrā 45min, tad pacelšana līdz 76 C un noliešana. Tad atlikušā pārskalošana ar 78 C ūdeni.

Aprīkojums: malkas deglis, katls 40L, fermentācijas trauks vismaz 30L (pielāgots lai lietotu arī filtrēšanai), lielā karote, dzesētājs, termometrs, hidrometrs, hidroaizvars, svari, siets, jods, sieviešu zeķes.

1. Visus katlus, traukus un instrumentus nodezinficēju. Ar hlora tabletēm, vai joda šķīdumu (korķītis uz 10 L)

2. Ņemu katlu (~40 litri), uzkarsēju ūdeni ~15 litri līdz ~55 grādiem.

3. Ņemu nost no uguns, iemaisu 5.5kg čehu Pilzenes iesalu, 260 g karameļiesalu (jau iepriekš samalti) un 100 g kviešu putraimus. Mēra temperatūru, lai tā galā būtu 50C. Var pieliet auksto vai karsto ūdeni papildus, lai dabūtu īsto temperatūru

4. Bija pa biezu, piešāvu vēl 2L ūdens

5. Sasedzu katlu ar vates deķi un noturu šādā temperatūrā 30min

6. Lieku uz uguns, maisu un karsēju līdz sasniegti 62C

7. Sasedzu katlu ar vates deķi un noturu šādā temperatūrā 30min

8. Lieku uz uguns, maisu un karsēju līdz sasniegti 70C

9. Sasedzu katlu ar vates deķi un noturu šādā temperatūrā 45min

10.  Lieku uz uguns un uzkarsēju līdz 76C un tad visu pārleju uz filtrēšanas jeb tecināmo trauku

11.  Noturu tecināmajā traukā 10-15min

12.  Sāku tecināt lēnām misu, sākuma leju atpakaļ, kamēr sāk tecēt dzidrs. Tad ietecinu 1L priekš rauga atdzīvināšanas. Pārējo tecinu uz lielo katlu

13.  Kad vairums notecējis, atlikušo lēnam apleju ar ~19L 80C ūdens. Lej lēnām, lai nesašūmē iesalu un nesāk tecēt duļķains

14.  Ietecināto 1L misu priekš rauga startera atdzesēju (līdz ~27C virsraugam) un pieberu sauso raugu, nolieku lai sāk darboties

15.  Uz tecināšanas beigām pamēra misas blīvumu, kas vēl tek. Nav vēlams vairs tecināt, ja misa tek mazāk blīva kā 1010

16.  Pamēru kopējās iztecinātās misas blīvumu, ja par blīvu, tad var pieliet novārītu ūdeni

17.  Iztecināto misu lieku vārīt

18.  Sieviešu zeķē ieberu granulētos apiņus 30gr. un galu aizsienu ciet

19.  Kad sāk vārīties, tad iemetu apiņu maisiņu un vāru 40 min.

20.  Var parēķināt rūgtumu, piem. pēc kalkulatora http://www.tastybrew.com/calculators/bitterness.html

21.  Pievienoju vēl 20gr. apiņus un pavāru vēl 10 min.

22.  Iemērcu dzesētāju, lai tas nodezinficējas

23.  Ņemu nost katlu no uguns un strauji atdzesēju līdz 27 C (virsraugam), izmantojot spirāli, caur kuru laiž auksto ūdeni

24.  Leju atdzesēto misu fermentācijas traukā

25.  Misu pārleju no trauka traukā vairākas reizes, lai tajā iekļūst gaiss (tas nepieciešams, lai raugs aktīvi varētu darboties)

26.  Pārbaudu, ka misas temperatūra nav lielāka par 27 C

27.  Pamēru blīvumu (blīvums bija 1060, kas paredzams dos 5-6% alk.). Ja pa blīvu, tad arī vēl šajā fāzē var pieliet iepriekš novārītu ūdeni

28.  Tad pievienoju iepriekš atdzīvināto raugu un pāris reizes apmaisu

29.  Fermentācijas trauku noslēdzu ar fermentācijas trubiņu un lieku uz 7 dienām rūgt, aptuveni 18-22 C temperatūrā. Vaktēju vai izdalās burbulīši. Ja tie pārtrauc izdalīties, minūtes laikā nekas nenotiek, tad uzsāku nākošo kārtu. Raudzēju ~7 dienas.

30.  Var pievienot želantīnu, lai nogulsnes labāk nostājas apakšā. (45 gr želantīna atšķaida siltu ūdeni, atdzesē un piešauj klāt).

31.  Pēc ~7 dienām, lēnām ar trubiņas palīdzību pārleju visu dziru citā traukā, lai būtu atdalīti nosēdumi. Pamēru blīvumu (bija 1022)

32.  Var aprēķināt alkohola daudzumu alū, ņemot vērā sākuma un beigu blīvumus. Piem., pēc kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

33.  Atstāju nolieto alu vēl uz 7 dienām sekundārajā fermentācijas traukā, 21 C temperatūrā, lai nogatavinās

34.  Pēc tam noleju no atlikušajiem nosēdumiem, kas vēl palikuši un pievienoju cukura sīrupu (120gr cukura izšķīdināti 200 gramos vāroša ūdens). Var pievienot medu (150 gr. izšķīdināti 200 gramos ūdens, uzvārīts un atdzesēts)

35.  Lēnām, lai nesašūmējas, pildu pudelēs, korķēju ciet.

36.  Tad pudeles turu vismaz 7 dienas 21 C temperatūrā.

37.  Pēc tam uz ledusskapi, vismaz 7 dienas.

MartinsK

Atbildēt