Mājas alus

Mēs mīlam mājas alu un nav nekāds noslēpums, ka visi esam mājas alus darītāji. Gluži vienkārši tāpēc, ka jebkuram cilvēkam mājas apstākļos ar primitīvām ierīcēm (lielu katlu, plīti, spaini vai stikla balonu) iespējams pagatavot ļoti garšīgu alu, kas izmaksā vien nelielu daļu no veikala alus cenas.

Jau kādu laiku darbojas mājas alus forums un tajā darbojošos cilvēku skaits kļūst aizvien lielāks. Ja jūs interesē alus brūvēšana mājās, mēs labprāt visu izstāstīsim un parādīsim, turklāt jau pašlaik ir pieejamas pamācības, kuras tiks uzlabotas vēl un vēl.

PAR ALU

No kā gatavo alu
Šajā sadaļā sīkāk aprakstīts no kādām sastāvdaļām tad īsti mūsdienās tiek gatavots alus – kāda veida iesalus un apiņus izmanto. Lasīt tālāk.
Populārākie mīti par alu
Dzīvais alus ir ļoti veselīgs, bet lielās darītavas taisa uzgāzētu pulveralu un visam klāt gāž spirtu. To vai tā ir taisnība, var sīkāk palasīt šajā sadaļā. Lasīt tālāk.

 

PAMĀCĪBAS BRŪVĒŠANAI NO GRAUDIEM

Mājas alus rokasgrāmata (.pdf 2.6MB)
Šī rokasgrāmata paredzēta tiem, kas vēlas pamēģināt alus brūvēšanu mājas apstākļos un tās gandrīz piecdesmit lappusēs ir sniegta informācija par mājas alus brūvēšanas teorētiskajiem pamatiem, doti praktiski padomi, raksturotas nepieciešamās izejvielas, piedāvātas vienkāršas, taču gardas receptes, kā arī aprakstīts alus brūvēšanai nepieciešamais aprīkojums un kā pie tāda tikt.

Grāmatas autori ir Latvijas mājas alus darītāji, kuri savu pirmo alu mājas alu izbrūvēja pirms vairākiem gadiem un tagad vēlas savās zināšanās dalīties ar citiem. Mājas alus rokasgrāmata pieejama bez maksas.

Kā mājās uztaisīt alu – priekš iesācējiem
Maija sākumā pie manis ciemojās “Dienas ēdieni” uz nelielu alus brūvēšanas fotosesiju. Gala rezultāts, manuprāt, ir gana labs priekš iesācējiem, lai sniegtu ieskatu par to kā tiek brūvēts alus, tamdēļ atļāvos pārpublicēt ieskanētu žurnāla versiju.
Centos visu maksimāli vienkāršot un neieslīgt zinātniskās niansēs, lai iesācējiem būtu saprotams, jo grūtākais alus brūvēšanas procesā ir saņemties drosmi un sākt, jo no malas process liekas komplicēts. Tad jau vēlāk, katrs pēc savām vēlmēm var ieslīgt sīkākos pētījumos par alus darīšanas niansēm un ķīmiskajiem procesiem. Lasīt tālāk…

Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus
Tā kā alus darīšana mājās prasa nelielas sākotnējās investīcijas (filtrēšanas trauku, katlu, spaiņu iegādei), iespējams, tas daudzus attur no domas pamēģināt. Tamdēļ, turpinot KUPLA rakstu sēriju par alus darīšanas metodēm, nolēmu paspēlēties ar katrā virtuvē atrodamiem rīkiem. Mērķis bija uztaisīt alu izmantojot tikai to, kam kārtīga saimnieka/saimnieces virtuvē būtu jābūt atrodamam. Jāpiebilst, ka virsrakstā minētās 3 stundas ir nedaudz pārspīlētas, jo alus ir jāraudzē 2 nedēļas, tomēr pašu vārīšanas procesu man izdevās paveikt 3 stundās.. Lasīt tālāk…

Kā mājās uztaisīt alu – apliešanas metode
Viena no vienkāršākajām metodēm kā uztaisīt alu ir apliešanas metode. Nepieciešamais inventārs ir minimāls. Temperatūras regulēšanai izmanto karstu ūdeni. Izmantojot šo metodi alu var taisīt pat dzīvoklī. Lasīt tālāk…

Kā mājās uztaisīt alu – tiešā karsēšanas metode
Temperatūras regulēšanai izmanto tiešu liesmu. Metode nav sarežģīta, taču prasa pastāvīgu uzmanību un aktīvu maisīšanu sildot iejavu. Lasīt tālāk…

Kādas brūvēšanas sesijas pieraksti soli pa solim
Mārtiņš padalijās ar saviem pirmajiem brūvēšanas sesijas pierakstiem. Domāju, ka iesācējiem varētu noderēt! Lasīt tālāk…

Brūvēšanas sesija soli pa solim bildēs
Mārtiņš padalijās ar savām bildēm + īsu aprakstu no kādas brūvēšanas sesijas. Domāju, ka iesācējiem varētu noderēt! Lasīt tālāk…

 

PAMĀCĪBAS BRŪVĒŠANAI NO EKSTRAKTIEM

Bildes un apraksts par brūvēšanu no ekstraktiem
Ja sākumā ir bijība pret graudiem, tad ieteiktu pamēģināt uztaisīt alu no ekstrakta. Šeit ir pieejams neliels apraksts ar fotogrāfijām par to kā brūvēt alu no ekstraktiem. Lasīt tālāk…

Video par brūvēšanu no ekstraktiem
Neliels ieskats video formātā par to kā brūvēt alu no ekstraktiem. Lasīt tālāk…