kaut Austrālijas alus reti kad iepērkams Latvijā vai Eiropā, tā kā esmu atkal nokļuvis šajos platuma grādos uz ilgāku laiku, nolēmu padalīties ar saviem iespaidiem, ņemot vērā, ka regulāri apskatu arī citu šeit rakstīto..
un tā, sāksim ar, manuprāt, izcilāko no šeit pieejamiem 'ikdienas' aliņiem...
Coopers Sparkling Ale
pērkams 0,33l vai 0,75l 'garkaklu' pudelēs, kā arī izlejams ļoti daudzos krogos. Nav gan populārākais alus, jo parastais Austrālis arī ar grūtībām spēj saprast eilus - tiem labākajā gadījumā tuvāks Sparkling, manuprāt, jaunākais brālis, Coopers Pale Ale. Bet kopumā lāgeri un bitteri iet uz urrā, tomēr labāki nekā Latvijā populārajos 2litru pet variantos.:)
Cik man zināms, Coopers ir vienīgā plaši komerciālā darītava Austrālijā, kurai alus jeb eils nogatavināts pudelē, dabiskā karbonizācija. Līdz ar to, mājas darītājiem pazīstamie nosēdumi pudeles dibenā. Interesanti, ka šajā zemē krogus etiķete pieprasa, ka Sparkling Ale (arī citi Coopers darījumi) pudelē tiek atvērts un pasniegts tikai pēc tam, kad pudele ir vai nu sagāsta kājām gaisā, vai viegli ripināta uz sāniem pa leti, tas lai iejauktu nosēdumus - saduļķotu. garša no šādas procedūras gan nedaudz mainās, un jāsaka, ka personīgi man tas patīk - garša kļūst kautkā maigāka, pilnīgāka. tai pašā laikā ikdienā dzerot šo un līdzīgus tomēr cenšos neliet glāzē nogulsnes, jo no tām rodas spēcīgas atgāzes no reversās puses...
bet pats eils - tam piemīt svaiga garša. viegla garša. ļoti priecē 5.8% grādi. šis eils, manuprāt, ir nedaudz vairāk gāzēts nekā tradicionāli eili tiek uzgāzēti, nedaudz augļus atsit garšā, bet ar ļoti patīkama viegli rūgta un sausa pēcgarša. visumā nevainojams.
daži mēdz teikt, ka tas ir austrālijas pamateils, pēc kuras visus citus eilus va vērtēt. iespējams tā ir. savā kategorijā, arī pieejamības un nedārdzības ziņā, augstākā klase.
vidēji 3.50 līdz 4.00 AUS$ par pudeli pērkot atsevišķi, jeb 15-17 AUS$ par sešpaku. Austrālijas apstāķlos tas it nemaz nav dārgs alus, pat varētu būt vidēja cena lētākājā galā. 1LVL = 2AUS$
interesanti tas, ka pirms gada biju kādā krogā Adelaidē, kur piedāvāja arī 'Aged Coopers', protams 0,75l garkaklenēs. bija pieejami 2, 3 un 5 gadus noterētās pudeles, attiecīgi cena arī bija apmēram ar tādu pašu koeficientu kā vecums. jāsaka, ka šādas pudeles tirgot Austrālijas krogos it nemaz nav ierasta lieta.
kompānijā bijām tovakar 5, tai skaitā daži, kuri sevi uzskata par alus feinšmekeriem.
uzrīkojām aklo degustāciju ar svaigo (vismaz 3 mēneši), 3 gadus veco, un 5 gadus veco.
atkāpe: Coopers eiliem, protams derīguma termiņš ir atzīmēts no, nevis līdz.
aklajā testā nevienam nebija grūtības noteikt kurš eils ir kurš, jo atšķirība bija acīmredzama jeb, pareizāk, skaidri uz mēles sagaršojama. Iespējams noderēja arī tas, ka mēs visi gaidījām, ka vecāks eils garšos labāk. bet atsķirība bija daudz reizes lielāka, nekā es biju gaidījis. grūti tagad atmiņās raksturot atšķirību, bet kopš tās reizes esmu pārliecināts eilu pēc iespējas ilgāk noturēšanas atbalstītājs.
tāds nu stāsts par spārklingu ar īso ievadu par Kūperīti.
Cooper - starpcitu - tulkojumā 'mucdaris', lai gan parastais angļu valodas pazinējs šādam uzvārdam nozīmi nezina.
centīšos kādu Sparkling eksemplāru atvest uz lv interesentu degustācijai pavasarī - viennozīmīgi mana ikdienas nekad nekļūdīgā preference Austrālijā.
coopers_sparkling.jpg