jurisok said: Redz, es arī "esmu izbūries" pa forumu un tiešām jūtos daudz izlasījis ....Lasīju es 3 gadus vecas diskusijas un arī Edgars un Dainis uzdeva "smieklīgus" jautājumus no viņu šodienas skatu punkta, bet šodien arī ir tādi džeki, kas tikai sāk un zināms snobisms tikai atbaida. It īpaši kautrīgos ...

redz Juri, tu vispirms lasi un jautā par to konevari atrast vai saprast. un saņem pretī daudz un laipnas atbildes.

savukārt zenķis atver pirmo topiku un uzreiz prasa lai viņam visu priekšā pasaka un vēlams arī parāda. nav nekāds brīnums ka pretī dabon sarkasmu.

jebkura foruma pieklājības likums vēsta: "vispirms pats pārmeklē forumu un atrodi atbildes un uzdod jautājumus tikai ja vajadzīgo atbildi atrast neizdodas."

taču zenķis laikam pat šo nav lasījis: https://kupla.lv/topic/pirmo-reizi-foruma-izlasit-obligati

jurisok said:Un es arī gaidu rekomendāciju manam 3. vārījumam :) Lieta tāda, ka karameļu garša, kas ir izbaudīta visos komerciālajos tumšajos alos laikam ir uzlikusi klapi, ka ar karameli negribu. Gribu pamēģināt kaut ko ar Minheni tagad un rūgtāku (izmantoju Perli pirmajās reizēs, tagad bija doma par Magnumu).

Šķiet, ka jauc ar iesala saldenumu, kas ir dauziem LV tumšajiem. Karameļiesals jau pats pa sevi ir rūgtens, ar dedzinātu, šokokafijas garšu. Čehiem tas ir visai izteikts, piem. Krušovicei.

Ne ne tas nav iesala saldenums, man arī besī tas Latvijas alos visurjaušamais karameļiesals.

jurisok said: Un es arī gaidu rekomendāciju manam 3. vārījumam :) Lieta tāda, ka karameļu garša, kas ir izbaudīta visos komerciālajos tumšajos alos laikam ir uzlikusi klapi, ka ar karameli negribu. Gribu pamēģināt kaut ko ar Minheni tagad un rūgtāku (izmantoju Perli pirmajās reizēs, tagad bija doma par Magnumu).

Ir diezgan grūti kaut ko ieteikt ja nepasaka konkrēti kādu garšu grib panākt. Ja gribi iesalainu, tad paņem 100% vīnes iesalu, būs iesalaināks un tumšāks. Jeb kādu 50% minheni atjauc ar pilzeni. Tam visam var piešaut vēl klāt kādu 5% melanoīda iesalu. Un noraudzē piemēram ar S-04, tas nenoēd iesalaino garšu atšķirībā no US-05. Apiņus ar droši var pamainīt. Piemēram ar EastKentGoldings/Amarillo/Cascade/Citra ir ļoti grūti kaut ko salaist dēlī.

Tur jau tā lieta, ka es vēl nezinu ko gribu, tikai zinu, ko negribu :) Bet nu pasākums jau aiz muguras un uzvārīts pēc Jāņa ieteikuma pērkot iesalu (1/5 Minhene pie Pilzenes), 60 min. pie 67C (+/- 2 grādi), blīvums sanāca 1052. Cik varētu būt blīvums uz norūgšanu, ko varu sagaidīt? Kādas tur formulas ir, lai varu mēģināt paburties cauri?

P.S. Interesants novērojums, lai gan domāju, ka visticamāk saistīts ar intensīvāku sakratīšu pēc raudzēšanas: šoreiz taisot ar to pašu S04 (abos gadījumos berot sauso) rūgšana notiek daudz intensīvāk un stipri izteiktāk kā pirmajā reizē, kad atšķirība bija tikai tāda, ka Pilzenes iesals. Vai tas varētu būt saistīts ar dažādiem cukuriem no iesala iesalēšanas, jo nu temperatūras režīmu ievērošana iesalējot man ir stipri aptuvens pasākums, kur galvenais sekoju lai nav par augstu. Rūgšana notiek pie vienādas temperatūras +18.

Write a Reply...