Ja palasa forumu, liekas, ka brūvēšana tāda viegla lieta. Man likās, ka trūkst tēma, kur dalīties negatīvajā pieredzē.

Nu lūk, pirms pusotra mēneša izbrūvēju angļu porteri, norūga ideāli, sapudeļojās arī labi, misa garšoja labi un perspektīvas bija. Aizvakar attaisīju un gribēju labi padzerties - ārkārtīgi minimāli sagāzējies un garšo reti sūdīgi, tā kā svaigi salkana misa ar miltiem. Teiktu, ka pat diezgan pretīgi. Laikam būs kādu pusgadu jāpaglabā, lai Māte Daba pati atrisinājumu atrod.

cik tev jams bliivs? ielaas runaa, ka ja kautkaads supersmagais alus, tad tur bezmaz gandriiz pus gads tik jaagaida lai sagaazeetos.

es akal paartureeju apmeeram 15min specijas uz pliits witam - tagad garsho riktiigi pukjains... cerams, ka norimsies taa garsha, citaadi buus kaiminjam jaatdod

Mana bēda. Sataisīju pēc ieteikumiem forumā bez cukura ar Iļģuciema ekstraktu + Coopers Cerveza ekstaktu. Rūga uz nebēdu. Sapudeļoju. Pieliku cukuru karbonizācijai. Pēc 1,5 mēn. rezultāts: 3 grādi burbuļūdens bez "body". Tas arī būs mans pēdējais brūvejums no ekstrakta. Draugi jau dzer un nesmādē, pašam liekas sanācis baigais sūds.

Gāze jau vēl tā, nav jau porterim kā limonādei jābūt, bet tik pretīgai garšai kā tagad - tur uz dieva brīnumiem jāgaida. Biju iecerējis uz Ziemassvētkiem lietot, uz Z-svētkiem būs gan, tikai 2011. gada. :)

Starp citu, laiks gan dara brīnumus - 1.maijā Aizputē darītais Weizenbock tagad jau sāk kaut ko dzeramu atgādināt. Bet pudeli pieveikt vienalga nespēju pilnībā.

19 days later
          • [deleted]

Man atkal laikam poltergeists pa māju šiverē! Pirms kādām 10 dienām sapudeļoju pēc Anda receptes taisītu eilu 40 l, pārsvarā litrīgajās ar keramiskajiem korķiem, sakrāvu skapī, šorīt veru skapi vaļā, nu baigi pēc alus smaržo! Sāku pētīt, zem pudelēm paliela peļķe, bet visām kakli it kā tīri, krāmēju laukā un pēdējā rindā viena pudele tukša, kā ņēmu, pudele rokā, bet pudeles pats dibens palika skapī! Un tāpat vēl divas pudeles saplīsa, kā ņēmu, tā viss alus laukā un atplīsis tikai dibens. Domāju, varbūt nevienmērīgi esmu sagāzējis, pataisīju vaļā visas pārējās pudeles, bet tām ar gāzi viss normāli. Domāju arī, ja spiediena būtu par lielu, tad tai pudelei vajadzētu smalkāk saplīst, ne tikai dibenam atlūzt un alum turēties iekšā līdz pirmajai sakustināšanai, nu nesaprotu...

A tev tās pudeles nav aukstumu dabūjušas pirms tam? Ja pudeles ļoti aukstas un sāk mazgāt ar karstu ūdeni tad pie dibena rodas maza mikroplaisiņa. Pie mazākā spiediena pudelei dibens nost. ja pudeles stāv kaut kur aukstumā vai uz balkona vai pagrabā tad vajag ļaut bik sasilt iztabas T. Tev ta pāris pudeles a es izcūkāju šitā divus 20 litru balonus.

• [deleted]

Man jau Pekains kaut ko līdzīgu teica, tās pudeles pirms tam bija stāvējušas aukstumā, bet pirms mazgāšanas tā kā jau bija sasilušas. Bet vai kas līdzīgs nesanāk, ja siltā pudelē ielej aukstu alu?

Šodien iedzēru to pašu porteri, esmu pārsteigts, ka var jau iedzert. Nav vairs īsti pretīgs, bet garšīgs arī nav. Varbūt Ziemassvētki tomēr nebūs tik ļoti sērīgi. :)

Man ar te viens Pale Ale pirms divām nedēļām garšoja pēc kūtsmēsliem, bet tagad jau pēc nekā. Progress. Šitas man ekstrakta un graudu hibrīds.

9 days later
                    • [deleted]

Laikam izdomāju, kurā brīdī tās pudeles dabon to plaisu. Secība tāda: izņemu no ledusskapja, izleju pēdējo alu glāzē un uzreiz izskaloju ar karstu ūdeni, un tinnnk...?

21 days later

Pārlēju pēc 10 dienām no primārā uz otru balonu dzidrināšanai, noturēju kādas 10 dienas aukstumā, nāku ar šļauku un pudelēm un opsā-aplauziens. Ieskābis maita. Nācās izlaist caur trubām, tādam produktam nekādas vainas

7 months later

Ir ar ko "palielīties". Šodien gribēju pamēģināt savu 2 mēnešus veco kviesīti, bet gandrīz visas pudeles uztaisīja skaistu salūtu, pagaršoju - skābs. pudeles stāvēja blakus malkas plītij uz kuras pirms 2 nedēļām kaltēju iesalu. Jāsāk domāt, ka ka tas no dabūtā karstuma. Vispār alus bija draņķīgs (sadūmoju iesalu un šamais garšoja pēc dūmdesas), bet nu skābs gan nebija un pa gaisu ar negāja.

kur tev cilvēk prāts, kurināt plīti un nolikt blakus alu!!!

saskābusi miežu putraimdesa....mmmm...jammī

6 days later

Pārsvarā visiem garšas problēmas un pudeļu problēmas. Forši. Es bez lasīšanas un info meklēšanas iedomājos uztaisīt tumšo alu no tumšā iesala. Protams, ka tas nepārcukurojās un nefiltrējās. Visu alu leju kegos. Tie paldies Dievam nesprāgst. Bet dzesēšana ir savrīga štelle. Vasarā nedzidrinās. Ziemā, kad stāv 5 grādos, paliek dzidrs kā kad būtu filtrēts. Medaina garša, bet medus blakus nav stāvējis - problēmas ar tīrību. Bet kādas 2 reizes laikam. Un abas pagājušajā vasarā. Esmu kādas 6 proves taisījis ar nosacīti identisku sastāvu un režīmiem. Katram mazliet citāda garša. Nu ne tā kā kefīrs no piena atšķirās, bet kādas nianses var just. Ir te kāds uztaisījis 6 vienādus vārijumus ar vienu un to pašu raugu un ieguvis vienādu produktu? Kapēc prasu? Tapēc, ka neesmu baigi pārliecināts par raugu lielo ietekmi. Bet ja var kāds padalīties, būtu vērts piestrādāt pie vēl precīzākas laiku un temperatūras ievērošanas, lai to raugu atšķirības pamanītu. Mēģināju S-33 un W-34/70 likt tumšajam. Nu neteiktu, ka manāma atšķirība. Tumšais gan pats par sevi ir smags, kas protams daļu nianšu noēno. Bet Vai patiešām ir vērts iespringt rauga izvēlē?

Iegūglē Mikkeller Single Yeast. Tur arī būs atbilde par vienu alu un dažādiem raugiem profesionālu aldaru izpildījumā.

es taisīju tumšo arī ar daudz tumšā iesala.

vienu misas katlu sadalīju uz pusēm un salēju 2 atsevišķos fermenteros. vienā ieliku S-04, bet otrā S-05

kaut arī graudi un visas vārīšanās temperatūras un dzesēšanas ātrums un fermentēšanas temperatūra (abi fermenteri blakus stāvēja vienādi ilgi)

tas kas ar S-04 ira saldāks un viņam tāda augļaināka garša. tas kas ar S-05 ira forši rūgts kā jau tumšajam pienākas.

tagad zinu ka tumšais ir jātaisa ar S-05 raugu, bet gaišākus un saldākus aliņus jāraudzē ar S-04

Laba atbilde. Būs jāsadala tāpat. Galu galā var tak raudzēt trīslitru burkā. Nu tad ņemšu visu vārijumu , sadalīšu un aiziet raugus iekšā. Gaidiet rezultātus.

5 days later

martinsmk said: Medaina garša, bet medus blakus nav stāvējis - problēmas ar tīrību...

Tapēc, ka neesmu baigi pārliecināts par raugu lielo ietekmi...

Medainā garša man bija, kad bija pārāk švaks deglis - nepietiekami intensīvi vāriju misu. Kad nopirku jaudīgāku degli arī medainā garša pazuda!

Par rauga lielo ietekmi es gan esmu pārliecināts -> https://kupla.lv/topic/eksperiments-norugsanas-dzilums-dazadiem-raugiem