- Awaiting approval
Nu, bļe, zivs! tu esi paskatījies, kas atveras, uzklišķinot uz tava profila!
Nu, bļe, zivs! tu esi paskatījies, kas atveras, uzklišķinot uz tava profila!
Ugis said: Un pec cik dienam vins tev sak rugt?
~2
Optyroc said: Es ar šo sīrupu taisīju Dubbel ar Trappist High gravity raugu. Klāt vēl liku Dememer cukuru. Sanāca virs 9%, viens no perfektākajiem aliem, kas man iznācis. Noteikti kaut kad mēģināšu atkārtot.
Padalīsies ar recepti?
citiem skabst alus man granātu sērija :( tiko uzsprāga 3x0.5 kurās bija daudz rauga. cukurs kā parasti vai nedaudz mazāk. kāds nezin sakarību starp plato grādiem un spiedienu pudelē? es jau vairs nezinu ko darīt...
Es pirmajā mēģinājumā iepazīties ar WLP550 iepildiju iesprūdušu rūgšanas stadijā. Nu neko, pēc divām nedēļām pārkorķēju pudeles. Vienīgi nodzesēju praktiski līdz +1, lai gāze nomierinās.
man tas bija divi atšķirīgi ali, bet visi no mucas dibena ar daudz rauga. gan jau sprāga viens un pārējos parāva līdzi jo arī nestabili bij. p.s. tiko ieraudzīju divus robus monitorā, brīnums ka pats nedabūju galvā šķembas...
no savas pieredzes: aiznes to partiju uz pagrabu un aizmirsti uz gadu. tie kas gribēs iet gaisā - būs to jau izdarījuši, paliks tikai nesprāgstošie lādiņi kurus varēsi bez lieka stresa izlietot uzturā.
man ar bija partija ko "pie reizes" ar citām mucām pudeļoju kaut arī tā rūga tikai 2 nedēļas un raugs vēl nebija nostājies. arī vairākas pudeles pēcāk saplīsa un ilgu laiku alu bija grūti glāzē dabūt. kā attaisa korķi tā spiediens krīt un gāze ceļ uz augšu biezo rauga kārtu kas pudeles dibenā. a rauga kārta savukārt ceļ ārā no pudeles visu alu kā cilindrs no šprices.
tagad no tās partijas jau ir maz kas palicis, bet nu jau ir salīdzinoši viegli dabūt to alu glāzē, ir nomierinājies.
a par sprāgšanu - man reti kad pudele bija lauskās sadalījusies. pārsvarā jau norauj apakšu un pudele palecās un nokrīt turpat atpakaļ.
man visa istaba sīkās šķembās un tā nebija viena partija. pie kam lielākā daļa no tiem aliem jau izdzerta un neviens nebija pat pārgāzējies. divas no granātām bija pildītas pēc 3 mēnešiem fermenterī. pieņemsim ka vainīga bija trešā kurā glabāju raugu, bet tur nemaz nebija cukura. ir vēl viena līdzīga, vakar ieliku ledusskapī, šodien paraušu vaļā.
Es raugu glabāju tikai pudelēs ar aizvāžamu korķi. Sākumā vismaz reizi nedēļā jāatgāzē. Visbiežāk kādas 2-3 reizes (kā minimums) gāze jānolaiž, jo spiediens mēdz uzkāpt tāds, ka tiešām varētu sprāgt, tā ka 99,9% tā bijusi rauga pudele. Nez- tas raugs grauž mirušo raugu vai kaut kā tā, bet tikai retais nesagāzējas.
^ cik ilgi tādā pudelē var veiksmīgi glabāt raugu? ledusskapī va pagrabā glabā?
Esmu startējis pat pusgadu "iekonservētu" raugu un strādāja bez defektiem. Es domāju, ka varētu pat līdz gadam glabāt, bet turpmāk noteikti skalošu pirms startera gatavošanas, lai atdalītu visu sastāvējušos šķidrumu. Glabāju pagrabā vai ledusskapī.
es kādreiz glabāju puslitra burciņā ar plastmasas vāciņu pagrabā kur vasarā mēdz uzkāpt ~+16
līdz pusgadu glabātais raugs sačakarēja 200 litru alus mucu. tagad tatreiz ņemu jaunu sausā rauga paciņu.
interesanti būtu paklausīties pierdzes stāstus ar pēc gada atkonservētiem raugiem.
Aizvakar piestarteejaam Wyeast Trappist High Gravity paku ar gandriiz 2 gadu noteceejusu terminju. Staaveeja +6 graados ledusskapii. Domaajaam mest aara, joka peec aktivizeejaam, shis pa 2 dienaam piepuutaas ar. Uzleejaam starteri, tagad ruugst viens Belgu Adventure ar minheni pamataa un dzeerveneem, apelsiinu mizu un koreandru. Redzees ko laiks raadiis. Blakus staaveeja Belgian Strong raugs, tas gan pa nedeelju taa arii nesaneemaas.
Unikis said: Es raugu glabāju tikai pudelēs ar aizvāžamu korķi. Sākumā vismaz reizi nedēļā jāatgāzē. Visbiežāk kādas 2-3 reizes (kā minimums) gāze jānolaiž, jo spiediens mēdz uzkāpt tāds, ka tiešām varētu sprāgt, tā ka 99,9% tā bijusi rauga pudele. Nez- tas raugs grauž mirušo raugu vai kaut kā tā, bet tikai retais nesagāzējas.
izdzēru šodien to pudeli kas bija tieši pirms sprāgstošās pildīta. nu bija tā pavairāk sagāzējies ar pusporciju cukura un ~5x mazāk raugu... a kapēc tev tur sastāvējies šķidrums? vajadzētu būt dzeramam alum...
Manās mājās sēras. 40L ilgi gaidītā kviesīša nācās ziedot zemes dieviem. Pa virsu balta putekļiem līdzīga cepure. Smaka asa un kodīga.
Tav nolejamajā spotā zāle lāga neaug...
Kāda bija recepte kviesim?
man pāris kastes šitāda vēl ir, nākamgad būs jau dzerams. prognozēju.
Nu te vairs nebija nekas glābjams. Baigi asā etiķa smaka. Nedaudz mēģināju pagaršot, garša tikpat pretīga cik smaka.
Sveiki lenām mācos all grain , pirmstam ekstraki, bet kaut kā baigi vāji rūgst raugu pieliku 29.05 ap 23, rūkt viņš rūkst, bet ļoti lēnām un bez putu kārtas, putas uz 5l bačoku bija kadi 2mm uz pāris h. 1000g Pilsener Latvia 200g karamele Amber Vācija 5g Citra @60min 5g Citra @30min 5g Saaz @15min 10g Saaz @5min 5g US-05 Ūdeni uzvāriju līdz 70C, tad bēru iekšā iesalu, nokritās līdz 68C, pēc 60min 65C. Beigās neuzvāriju līdz 78C, bet uzreiz kāsu nost, pārlēju ar 2,5l ūdeni 77C. Varot misu burbuļoja kārtīgi un visu vārīšanas laiku. Līdz 35C nodzēsu 5min, pēc tam lēnāk, kāda pus h pagāja. Hidrometrs vēl nāk, blīvuma mērijuma nav, pēc garšas bija salds un cukuru juta. Raugu pieliku pie misas 20C. Vēl jautājumi, pārliešanas vietā, nevar vēlreiz likt 68C, pastāvēt un otrajā reizē vārīt līdz 78C? Kāšu ar sietiņu un daudz mitrums paliek iekšā, cik ilgi var turēt lai tecinās? Kas IBU kalkulatora ir Boil size un Batch size? Ūdens daudzums kurā lieku iesalu un kopējais misas daudzums galā?
Exciter said: Manās mājās sēras. 40L ilgi gaidītā kviesīša nācās ziedot zemes dieviem. Pa virsu balta putekļiem līdzīga cepure. Smaka asa un kodīga.
Kaut kur te kādreiz Edgars bija ielicis bildes, kā kaimiņņš laimīgs stiepj mājās kanniņu ar neizdevušos Edgara alu ar frāzi "ja tebe viļju" :)