• Receptes
  • 2017. gada mājbrūvētāju saieta labāko alu receptes

#31, 2.vieta konkursā ''Rudzu alus'' un 3.vieta ''Rudzu simpātijā''

  1. EUREKA! IPA

2017.04.17. / 2017.05.01.
24L=>25L

Pale Ale (BM) 5 EBC = 46.0%
Rye Malt (BM) 5 EBC = 20.0%
Vienna (BM) 8 EBC = 20.0%
Aromatic (BM) 65 EBC = 14.0%

45min @ 69C (2.86L/kg)

Perle 2014 (7.7) 30g = 25.0 IBU FWH
Eureka! 2015 (7.9) 25g = 22.0 IBU 15min
Eureka! 2015 (7.9) 70g = 3 g/L S/W 30min (virpulis)

US-05 @ 1x @ 19C-> 18C

Eureka! 2015 (7.9) = 6 g/L @ 6d

OG 1.062 (1.066) / FG 1.017 (1.018) / 74% (75%) = reālais (plānotais)
ABV 5.9% (6.3%) / IBU=47…77 / EBC=21 / 1L= €1.30 & 600cal

    Simpātiju konkurss, 4.vieta, Ziemeļaustrumu NEIPA, #97

    Type: All Grain
    Batch Size (fermenter): 19.00 l
    Water Profile: Ca 135 | Mg 1 | Na 10 | SO4 71 | Cl 186
    Ingredients
    Amt Name Type # %/IBU
    19.00 l RO ūdens + sāļi Water 1 -
    3.94 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) (5.9 EBC) Grain 2 81.9 %
    0.87 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 3 18.1 %
    2.7 pkg "Conan"/WLP644 hibrīds F1 (Wyeast Labs #1318) [124.21 ml] Yeast 9 -
    10.00 g Columbus (Tomahawk) [15.00 %] - Boil 60.0 min Hop 4 19.4 IBUs
    54.00 g Nelson Sauvin [11.00 %] - Boil 10.0 min Hop 5 25.3 IBUs
    27.00 g Mosaic (HBC 369) [12.80 %] - Boil 10.0 min Hop 6 16.2 IBUs
    54.00 g Nelson Sauvin [11.10 %] - Aroma Steep 15.0 min Hop 7 0.0 IBUs
    27.00 g Mosaic (HBC 369) [12.80 %] - Aroma Steep 10.0 min Hop 8 0.0 IBUs
    40.00 g Nelson Sauvin (aktīvās rūgšanas laikā) [11.10 %] - Dry Hop 3.0 Days Hop 13 0.0 IBUs
    54.00 g Mosaic (HBC 369) (aktīvās rūgšanas laikā) [12.80 %] - Dry Hop 3.0 Days Hop 12 0.0 IBUs
    40.00 g Nelson Sauvin [11.10 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 11 0.0 IBUs
    54.00 g Mosaic (HBC 369) [12.80 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 10 0.0 IBUs

    Original Gravity: 1.057 SG
    Final Gravity: 1.012 SG
    Mash - 67 C 60 min

    • BOD replied to this.

      KatrinaL Prieks, ka ir kam patīk.

      Nr. 102 recepte šķiet bija šāda:
      All-Grain Recipe:
      2.7 kg Maris Otter pale ale malt
      0.90 kg Pilsener malt
      0.45 kg malted wheat
      0.45 kg muscavado sugar
      Hops & Spices:
      71 g 60 min Fuggles or Styrian Goldings hops (5.5% AA)
      56 g 5 min East Kent Goldings (5% AA)
      7 g 5 min crushed coriander
      65 g 5 min ginger Yield: 5 gallons (19 liters)
      33g bottling cinammon&vanilla extract

      Yeast: English ale

      Add 9L and Mash grains at 150 to 152° F (69° C) for 60 minutes. Mash out at 175° F (79.5° C), then add 24L (75.6) to sparge. Boil is one hour, with two hop additions.

      Oriģinālā atrodama iekš Radical Brewing. Tur gan bija 10x mazāk ingvera un nekādi ekstrakti ar netika likti, iejavošanas T cita un ūdens/iesala attiecību es ar apzināti ņēmu minimālo, bet nu pamats ņemts no turienes. Pats ekstrakts bija pāris mēnešus šņabī noturēti 2-3 kanēļa gabali un viena vaniļas pāksts. Ja taisītu vēlreiz, liktu 1.5-2x vairāk ticamāk.

        Zelcs Aroma Steep 15.0 min Hop 7 0.0 IBUs

        Šitas nozīmē, ka pievienots, kad misa ir atdzesēta līdz 70C ?

          Nē - šķiet, ka pēc atdzesēšanas līdz 85C bēru klāt. Zinu, ka tur nāk arī IBU klāt, tomēr man ir vecs Beersmith variants un tur viņš nerēķina IBU no Aroma steep.

            Jā, iepriekšējai versijai nebija šādas opcijas

              arī no kaķa nāk rūgtums. to pat jaunais laikam nerēķina.

                BrūvēPats.lv konkurss:
                Lāgeris "Georgs"
                Iesals:
                2,26 kg (44,31%) - Red X (30 EBC)
                2,33 kg (45,69%) - Caramel Light (30 EBC)
                0,51 kg (10%) - Chit (3 EBC)
                Apiņi:
                4 g. Magnum (12,7%) - 60 min.
                7 g. Citra (12,0 %) - 15 min.
                8 g. Hesbrucker (4,5%) - 10 min.
                Raugs:
                Saflager s-23
                Ūdens:
                2,7 l/kg
                skalošana 15 litri
                vārīšana 60 min.
                Pauzes:
                53 grad.C - 45 min.
                67 grad.C - 30 min.
                72 grad.C - 30 min.
                77.grad.C - 10 min. Mash out
                OG - 1049;
                FG - 1016;
                ABV 4,3 %
                Rūgšana 4 nedēļas (telpā 8 gradC)
                Diacetilpauze 3 dienas (18 grad.C)
                Nogatavināšana 2 mēneši (4-5 grad.C)
                Uzgāzēšana ar nākošā brūvējuma rūgstošo misu - Krauzenēšana.
                Alus tilpums 20,5 litri.

                  45% gaišā karamele un tik mazs beigu blīvums? 🙂 hmm, interesanti

                    MartinsK
                    Nezinu kāpēc. Šādu laiku pa laikam vāru jau apmēram divus gadus (arī ar dažādiem katliem ir bijis), bet tas blīvums viemnēr zem 1050. Varbūt Red X neko daudz nedod blīvuma ziņā un tad noteicošais ir Karamele?

                      MartinsK

                      Bet varbūt tā ir mērīšanas problēma, jo šo alu es vārīju 3.februārī un man ap to laiku saplīsa vecais hidrometrs. Tad es sāku mērīt ar refraktometru un man visi blīvumi visiem aliem "pacēlās". Arī šīs receptes eila variantam man tagad ir nedaudz augstāks OG 1053.

                        Martins bij domajis beigu blivumu- FG! Man ari bija tads "wtf?!", ka tik daudz karamele klat!

                          forumā bija info, ka mērot ar refraktometru var diezgan precīzi izmērīt misas OG, bet FG būšot neprecīzs.....varbūt tā ir atbilde "wtf" jautājumam.....tikai minējums

                            MartinsT Pēdējā Labieša mēnešreizē izrunājām ka ar refraktometru var tikai OG nomērīt, var arī FG bet tad jāņem attiecīgais kaukulātors/formula un jārēķina.
                            Man arī OG mērījumi atšķiras piemēram refraktometr būs 1,056 tad hidrometram 1,052.

                              ugis_n
                              Neuzmanīgi izlasīju.... Bet beigu man arī visiem vārījumiem parasti tāds ir nu kādreiz varbūt līdz kādiem 1019, bet kopumā šāds. Arī tagad mērot ar refraktometru eiliem ar šo recepti (apmēram 7,2 Bx).

                                Vobla
                                tas ka atšķiras tas ir normāli, jo katram refraktometram ir WCF - Wort Correction Factor. Tas nozīmē, ka vajag veikt vairākus (līdz 10) mērījumus gam ar labu hidrometru un ar refrakctometru. Misām jābūt dažādām. Un tad izdalot var atrast WCF (kas ir apmērām no 0,9 - 1,1, varbūt drusku plašākās robežās) un tad šo WCF lietojot formulās dabū pareizāku blīvumu, kas sakrīt ar hidrometru.

                                  Man aliem ar 20% 30EBC karameli vienmēr beigu blīvums ir 1018-1022.
                                  Izskaidrot Tavu zemo beigu blīvumu var ar to, ka Tu ļoti ilgi mērcē iesalu pie zemām temperatūrām 53C, 67C.

                                  Es iejaucu pie 50C un uzreiz sildu līdz 69C. Tad karameļiesala ciete diezgan stabili pārvēršas raugam grūti sagraužamajos cukuros.

                                    manuprāt 1.016 ir ļoti augsts blīvums, jāņem vērā arī ka tikai 4.3% abv.
                                    ja man eilam šitāds būtu es 5x padomātu vai pildīt pudelēs.