• Pasākumi
  • Gada mājbrūvēšanas pasākums 2018 - apspriešana

Sveiciens,
būtu jāsāk ilgais ceļš uz vienošanos par 2018. gada mājbrūvētāju saieta galvenā konkursa alus veidu.
Principā galvenai domai būtu jābūt uz jaunradi, kaut ko nebijušu, vai vismaz netipisku. Cik jau parunājām šogada pasākumā un pēc tam ar dažiem KUPLA biedriem, tad būtu jācenšas uzbrūvēt kaut kas inovatīvs.
Pašlaik no savas un dažu kolēģu puses ceļu priekšā šādus variantus:
1) Inovāciju alus - tāds par kādu Internetā neko nevar atrast. Nu ok, gandrīz nevar atrast.
2) Latvijas 100gadei veltīts alus, bez apiņiem (vai minimālu bāzes devu) un ar kādu Latvijai raksturīgu augu (visa veida tējas, bērza slotas, tāses, priežu čiekuri, utt.), varētu būt arī pēc iespējas no Latvija izejvielām.

Droši izsakiet arī savas idejas un cerams ar vieglu roku izvicināšanu tiksim pie kopsaucēja. 😉

Es par 3. variantu! Nedz gruits, nedz super-avangards nešķiet vilinošs.

Man šķiet, ka 1) variants Inovāciju alus velk virs vidējā KUPLAs dalībnieka līmeņa. Ja es neesmu neko atradis netā, noteikti slikti meklēju. Slideni būs vērtēt ir vai nav kāds kaut ko tādu brūvējis...

Balsoju par 2) variantu, kas reizē ar var sanākt daļējs inovāciju alus. Mierīgi. No KUPLAs popularizēšanas viedokļa šāds gājiens par godu 100gadei būtu ļoti labs. Varētu bļaustīties apkārt kādi mēs patriotiski malači.

Es par inovāciju. Raksturlielums "tāds par kādu Internetā neko nevar atrast" manuprāt nav pareizs. Man tieši patīk meklēt informāciju, analizēt, salīdzināt, interpretēt. Izdomājot no nulles, mēs neieliksim rāmjos. Nu uztaisīšu es alu ar jūras smiltīm iejavā, vai alu ar haizivs spurām, bet kurš pateiks vai "tas, kaut kas" ir efekts, vai defekts? Kā mēs šādus alus vērtēsim. Garšo/negaršo?!
        Es būtu par to, lai nosakām kādu skaidru raksturlielumu, ko alū panākt ir sarežģīti, bet ne neiespējami. Par piemēru ņemšu riekstus. Riekstos ir daudz tauku, kas kā zināms nenāk par labu alum, un tieši no putu veidošanās un garšas viedokļa. Tad nu uzdevums uzbrūvēt alu kurā sajūtams izmantotais rieksts vai sēkla , un viens no vērtēšanas kritērijiem būtu putu noturība vismaz x sekundes, u.t.t.
        Īsāk sakot, jo vairāk čakara, jo labāk! To, ka mēs mākam kombinēt iesalus, iesalus ar apiņiem, sabalansēt alus krāsu ar alkohola daudzumu es zinu. Bet noskaidrosim cik labi aldari mēs esam patiešām?!
        100gades alus varētu būt kā alternatīva simpātiju galdam.

• BOD replied to this.

Alus bez apiņiem izklausās lieliski. Rūgtumu taču var iegūt no pelašķiem, vērmelēm, ozolu vai greipfrūtu mizām, žultsbekām, pieneņu lapām, rūgtās melones, kaut vai nelaistītiem gurķiem jopcik, tur ir vesels kosmoss, kur izvērsties, par aromātu nemaz nerunājot.

Linards Kā mēs šādus alus vērtēsim. Garšo/negaršo?!

vaitad alu var vērtēt kā savādāk ?!

Ja vienosimies par tādu ne tik klasiska alus brūvēšanu, kas principā bez "stāsta" nav īsti dzerams 🙂, tad varētu mainīt arī vērtēšanas procedūru, iekļaujot punktu, ka brūveris īsi (~1min) prezentē savu veikumu.

Es jums tādam nestandarta alum varu iesvērt konditorejas sauso raugu 🙂 Pāris kg ir pieejami

@alusvedeja sieva#204270
                  ja ražots Latvijā, tad varētu sanākt dzira no 100% vietējām izejvielām 🙂

Balsoju par otro variantu. Vērtēšana un kritēriju definēšana ir daudz vieglāka un labāk saprotama nekā inovatīvu alum.
                    Varēs sasniegt kaudzes ar īstiem Latvijas upeņu stoutiem, skābpuras, zirņu ar speķi alus.

Izsaku prognozi, ka visa šī priekšspēle atkal noreducēsies uz to, ka

• tas būs IPA (dryhopa) konkurss (50%)
                      • tas būs Stout/porter konkurss (30%) [bet vispār neizslēdz pirmo]
                      • tas būs hefe-wit-saison konkurss (20%)

Lai nebūtu tikai fleims, ideju katlam piemetu mexican lager un medus saison (kas reāli izvērsīsies par belgian honey IPA beigās bet w/e).

Ir jau vēl variants, ka tas ''latviešu'' alus tiek vērtēts tikai tautas klasē, bet žūrijas konkursam iesniedz pēc apmēram vienas receptes taisītu alu (dotas iesalu proporcijas, IBU, EBC, ABV +-0.5%, izmantojamie apiņi). Iesalam var arī ļaut 10% izmantot kā pašam patīk.

"Latvijas 100-gades"'alus ir laba ideja, pie ka varetu palikt. Jautajums, vai vajag definet ierobezojosos kriterijus, vai katrs izpauzas ka var un grib?

ugis_n Tad vajag pēc piespējas vairāk ierobežojošus kritērijus. Jo var jau uzbliezt "Kas var būt labāks par Citra un Amarillo kombināciju", pielikt divas šķipsnas pelašķa - un gatavs!

Zelcs ne nu tad praktiski gruitu jataisa, kas ari varetu but uzstadijums, minimali apinus (ja grib), bazes rugtumam, teiksim 10-20IBU, bez aromatiskajiem, lai zalites/garsvielas utt spele galveno lomu. Varbut pat ne obligati latviskas, jo tad bus Labiesa zalisu ali liela daudzuma, varbut ar eksotiskam izejvielam kads grib meginat un sanak interesanti rezultati.

Ja, es Gruitu piedavatu ka variantu.

Te jau visām darītavām jāizsludina konkurs, kurš vairāk maksās par uzvarētāja recepti, kā ne kā 100 gades alus!!!🙂
                                Bet ja nopietni, cik tad daudz tādus varēs nodegustēt? Es personīgi 3x 50 grami, nu 5x un viss.