Šoruden kā ilgo projektu ir doma uzvārīt/nofermentēt medu, vidēja ABV (~ 7 - 8%), varbūt ar kādām mūsu vietējām ogām un zālītēm. Vēlējos uzzināt, ko klātesošie ir izmantojuši kā raugu un kāda ir pieredze?

mēs raudzējām gan ar MJ Mead M05 raugu, gan US-05, garšā rezultāts likās vienāds. Tā kā medū nav pietiekami rauga barības vielas, tās papildus bērām klāt, nopirkām depo 🙂

MartinsT Pēc tam karbonizējāt vai atstājāt tā pat?

Divus gadus atpakaļ biju uzvārījis "vasaras" variantu uz 2.5% ar Mosaic apiņiem, laikam pat bijām samainījušies. Šoreiz gribu kaut ko ar lielāku ABV uz ilgāku glabāšanu un bez saisona rauga, pagaidām domāju par Voss kveiku ar barības vielām.

Tā kā man pašam ir bites, tad katru gadu ir problēma, ko darīt ar atvākojumiem. (Kas nezin - tie ir nogrieztie vaska vāciņi no aizvākotā medus rāmīša). Pērngad nolēmu ka vajag beidzot ko noraudzēt, nevis atdot bitēm izlaupīšanai. Par barības vielu trūkumu tiku lasījis, tāpēc uztaisīju paplānu bāzīti no iesaliem, kas man arī kalpoja lai pie skalošanas drabiņās aizķerās pēdējie vaska pikuči. To visu pēc tam pēc fakta piedzenot bīršmitā, aptuveni sanāca 7,5kg iesala un ~27kg medus. Vārīšanas dienā tiku ieguvis 90l tīru misu ar blīvumu 1,146. To tad pēc tam dalīju pa katliem un atšķaidīju ar ūdeni. Sanāca viena versija OG1,106 ko noraudzēju ar M05, FG1,020. Pats pudelē nesagāzējās, tā arī tiek dzerts kā vīns. Pārējo atšķaidīju līdz OG1,086 un noraudzēju ar US05, S33 un S04. Pirmie divi norūga līdz 1,011 un 1,010 attiecīgi, par S04 diemžēl pieraksti zuduši. Šie visi sagāzējās paši. Tā kā sākotnējo katlu tiku uzvārījis, tad krāsa bija tumšāka nekā bīršmita prognozes, neskatoties uz to ka tika papildus šķaidīts ar ūdeni.
        Tāda man vienīgā pieredze ar medu. Biju iepriekš licis dažiem vārījumiem klāt, bet tas bija mazos procentos.

Man šobrīd gatavojas medusvīns ar OG ap 1.060-70. Neesmu pārliecināts cik daudz mellenes atšķaidīja esošo medusvīnu. Raudzējas ar US-04. Sākumā nepieliku barībasvielas, bet fermentācija neapstājās. Pirms dažād dienām pievienoju dažus gramus, lai paātrinātu fermentāciju.
        Cik esmu pētījis internetā, ir cilvēki, kas iesaka izmantot kveik raugus tieši priekš mead. Esmu skatījies pāris video no kanāla Doin' the most, kas bieži izmanto kveik. Nesen arī uzdūros kanāla Man makes mead ''pētījumam'' par rauga barībasvielām. Ar barības vielām medus vīns norūga 2-3x ātrāk viņa gadījumā.

12 days later

dzeruvaru Sanāca uzvārīt ar VOSS? Cik ātra fermentācija?
        Man šobrīd stāv mead ar kazenēm, ko fermentēju ar Wyeast 4184 SWEET MEAD, bet nākamo domāju taisīt ar VOSS.

JekabsG Netiku līdz vasarnīcai, lai atvestu veco fermentieri. Negribu kegā zem spiediena kveiku fermentēt, gribētos saprast vai tiešām var tajos +40C' ar viņu darboties.

Atmetis domu neesmu, ceru līdz mēneša beigām visu sakārtot.

16 days later

Noraudzēju 4,5% apiņainu medus vīnu ar VOSS.
            Sāku fermentāciju ap 43 grādiem un ļāvu raugam darboties. Norūga 2 dienu laikā.
            Iemetu kaķi ar 2g/l Azzaca apiņiem uz 5 dienām. Garšā pirms kaķošanas bija jūtama citrusaugļu nots.
            Pirms pudeļošanas garša lieliska. Pirmais uzsit citrona/laima piegaršu, kam seko patīkama apiņaina garša, ko sīkāk nespēšu aprakstīt.
            Sagāzēšu un drīzumā varēs baudīt

image img-0154.jpeg

Vakardien beidzot sakrita visi apstākļi un uzliku fermentēties medu, OG 1.063 ar vīgriezēm un Mosaic apiņiem (kur tad bez apiņiem 🙂 ), raugs S-04, kveiku nolēmu pataupīt kādam alus projektam. Šorīt neskatoties uz ~ +15C temperatūru un diezgan augstu OG jau pirmie burbuļi. Redzēsim cik dziļi apedīs.

6 months later

Varu nedaudz atskaitīties par 20' sezonu. Savārīju atvākojumus no savas dravas, šoreiz nolēmu taisīt tīru mantu.
              OG 1,085, M05, rauga barības vielas. Tā kā bargā ziema un vēl šis tas ieviesa korekcijas manos hobijos, sapudeļot netiku ātrāk kā pēc 3mēn uz rauga plāceņa. Raudzēts tika divos katlos, pie pudeļošanas bija jūtama atšķirība garšā, vairāk abi blakus nav salīdzināti. Vienīgā atšķirība pitch-rate, jo viens katls sanāca pilnāks par otru, un katrā tika iebērta rauga paciņa. Blīvuma mērāmo veiksmīgi saplēsu, bet tā kā pudeles sapildīju bez cukura, domāju ka beigu blīvumu varēšu samērīt, kad tiks iepirkts nākamais mērāmais un atkorķēta nākamā pudelīte...
              Jāsaka ka garšā izdevies galīgi ne tāds, kā gaidīts. Naturāls salušu ābolu sidrs. Es nesūdzos, nepārprotiet, bet biju gaidījis ko savādāku 😉

Cik lasīju par mead, tad īstie mīda meistari ātrāk par gadu pēc pudeļošanas nemaz viņu neverot vaļā. Neesot īstā garša vēl.
                Pašam arī stāv sapudeļoti divi gab viens medus šķaidīts ar liepziedu tēju (~10ABV) un otrs medus bagātināts ar smiltsērkšķu sulu (~15ABV). Cik garšoju, gan mērot blīvumu, gan pie pudeļošanas, garša visu laiku mainījās no nesmukām acetonīgām piegaršām līdz viņu pazušanai.
                Tā, ka iesaku pagaidīt lai briedis pudelē vēl izdara savu darbiņu.

@janis s#210842 Būtu fermentēts rauga apakšējā temperatūrā, būtu garšīgs un dzerams bez liekām piegaršām jau ātrāk. Protams laiks izlabo defektus, bet ja ir iespējams sekot līdzi un kontrolēt fermentācijas procesu, alu/medu ir iespējams dabūt gatavu ļoti ātri. Es nerunāju par šķidrumu, kas paredzēts, lai noreibtu, bet tiešām garšīgu dzērienu.

Write a Reply...