BOD
Kupplas 2025 gada konkursa rīsu lāgeris alus nolikums.
Kopējais iespaids - Tīrs, kraukšķīgs un atspirdzinos alus ar vieglu iesalainību un sausu nobeigumu
Izskats - Ļoti gaiši dzeltena līdz gaiši dzeltenai krāsai (2-6 SRM, 4-12 EBC). Alus putām nav ilgas noturības.
Smarža - Zema līdz vidēji zemam iesala smarža. Apiņu smarža var variēt no zemas līdz vidējai jutībai . Apiņu aromātos dominē asi un florāli apiņi ( Klasiskie eiropas un japānas apiņi). Tīrs fermentācijas profils ir ieteicams, bet ir pieļaujams neliels rauga rakstura smaržas.
Garša - Viegla iesalainuma garša ar atsvaidzinošu, sausu nobeigumu. Rīsi var piedot nelielas graudainas vai neitrālas garšas. Apiņu garša neliela (6 - 18 IBU).
Mutes sajūta - Viegls ķermenis, atsvaidzinoš ar augstu karbonizācijas līmeni ( 2.5 - 3.0 CO2-vol)
Parametri - ABV 3.6 - 6 % ( Iasakām zelta vidus ceļu ap 5%)
IBU 6 - 18 IBU
SRM - 2-6 / EBC - 4-12
OG - 1.042 - 1.05 SG / 10.5 - 12.5 Brix
FG - 1.008 - 1.012 SG / 2 - 3 Brix
Izejvielas -
Iesals - Pilsner vai lāgera ieslas (Nedaudz gaišāks par Pilsner iesalu) 40 - 60 % no kopējā daudzuma.
Piedevas - Rīsi vai rīsu pārslas 40 - 60 % no kopējā daudzuma. Ieteiktu izmantot rīsus un izmēģīnāt cereal mash. Rīsus 20 minūtes vārīt atsevišķi, sablenderēt, atdzesēt un pievienot iejavā.
Apiņi - Klasiskie eiropas apiņi, vienīgais izņēmums var izmantot arī Sorachi ace apiņi kas ir cēlušies no Japānas.
Raugs - Lāgera raugs.