Kāds ir mēģinājis First wort hopping? http://www.brewery.org/library/1stwort.html

Ideja jau interesanta - apiņi, kas pievienoti misai tecināšanas laikā, vārot nepazaudē aromātu un padara garšu patīkamāku.

Jā, es esmu mēgīnājis savos pēdējos 3 brūvējumos. Pēdējā pasēdēšanā pie tevis tu dabūji pats 2 no tiem noprovēt. Tam alum ir izteikti apiņota garša ar izteiktu rūgtumiņu pēcgaršā.

BET, par cik man nav kontroles parauga, kas būtu taisīts pēc tādas pašas receptes, tad es tev nevaru atbildēt vai tas rezultāts ir no tā, ka apiņi ir pievienoti misas tecināšanas laikā, jeb tāds rezultāts ir tamdēļ, ka apiņi ir pielikti tecināšanas laikā, kā rezultātā vārīšanas laiks ir palielinājies un attiecīgi IBU ir augstāks...

Tad sanāk, ka vienīgi es esmu pilnībā palaidis garām šo lielisko paņēmienu...kāpēc man neviens neteica? :)

tu jau neprasīji... :))

Par šito herņu es biju lasijis , bet neesmu mēģinājis.

2 months later

Paprovēju šo First Wort Hopping metodi un sanāca nedaudz rūgtāks alus. Palasījos, ka šādi IBU palielinās par ~10%, kas izskatās, ka arī ir pierādījies praksē.

starp citu BeerSmith var norādīt ka tas ir FirstWorthHop, tad viņš ņem to vērā rēķinot IBU

Jautājums tiem, kas dzesē ar pretplūsmas dzesētāju! Ko darat ar apiņiem? Vārat zeķē un pēc vārīšanas izvelkat ārā, vai pierēķinat kaut kādu laiku, ko apiņi atrodas karstā misā pēc vārīšanas?

es lietoju virpuli, bet laiku gan nekad neesmu skaitijis klāt. Parasti vāru apmēram 90 minūtes un pēc tam tie iBU rādītāji vairs maz mainās. Beigu aromātiskos lieku pēdējā minūtē un tie jau maz dabon to vārīšanos.Bet pac galvenais kas man patīk pretplūsmas dzesētājam ir tas ka katlam vāks visu laiku ir ciet.

Par to jau man arī bēda. Tu pieliec pēdējā minūtē aromātiskos apiņus, bet viņi tev peld vārošā alū vēl 30 min, kāmēr tu iztecini visu caur dzesētāju. Manuprāt, ja lieto pretplūsmas dzesētāju vienīgais veids, kā precīzi noturēt apiņus ir kaut kāds ieliekams ņeržas siets, kurā viņi brīvi vārās. Zeķes un maisi neder, jo peld augšā.

es reizēm vāru apiņus arī zeķē. Ielieku zeķē akmeni un nekas nekur nepeld.

no tā raksta īsti nevar saprast - viņus pirms vārīšanas ķeksē ārā vai vāra tāpat vēl to stundu?

Kāpēc tad vēl pusstundu vārošā misā? Lab, es jau kad beidzu vārīšanu, ta slēdzu liesmu nost un tad sāku liet caur to pretplūsmas dzesinātāju. Bet problēma jau ir nevis tajā, ka arī smaržīgie apiņi vārītos vai stāvētu tai karstajā misā, bet tamdēl, ka tajā laikā, kamēr misa lēnām tek caud dzesinātāju ļoti intensīvi iztvaiko visgaistošākās no apiņu eļļām, kas dod tieši aromātu. Protams, ja tie smaržai liktie apiņi mērcēsies bik ilgāk, nekā tās 5 min, tas nedaudz iespaidos rūgtumu, lai gan šaubos, ka pie mūsu apstākļiem neanalizējot katru apiņu partiju (kas pietam laika gaitā glabājot vēl zaudē alfa skābes) nvar iegūt, piemēram IBU 35 +/- 1 vienību.

100% piekrītu Valdim.

Starp citu esmu kaut kur netā redzējis tvertnes pirms dzesētāja, kur ieliek aromātiskos apiņus un tad to karsto misu pirms dzesēšanas laiž caur apiņiem. Iespējams, ka tas palīdz aromātu saglabāt.

Reini: neķeksē neko ārā, vāra kā parasti.

Jā, apiņu filtrs. Un turklāt viņš aiztur arī proteīnu nogulsnes. Jādomā ka tā varētu būt perfekta lieta priekš IPA un visādiem Pale Ale un Bitter. Lāgerim vai porterim tādu figņu es personīgi neizmantotu.

hz, es kā reizi ar Jāņa citras apiņiem vienu pale ale uztaisīju - rūgtuma apiņus pieliku tecināšanas laikā - sanāca baigi labi

2 months later

Atradu netā vienu smuku bildi ar laika skalu - pie cik minūtēm, kas notiek ar apiņiem.

As you can see, peak AROMA is about 7 minutes after the start of the boil. Peak FLAVOR is about 20 minutes into the boil and peak BITTERNESS is arrived at about 60 minutes. Hops boiled for 20 minutes yeild maximum flavor but all the aroma has dissipated. By 40 minutes, all the flavor has disipated.

hop_utilization.jpg

7 years later

Tiek būvēts apgreids uz pretplūsmas dzesētāju.
                                      Mums katls 50 litri- pieņemsim ka dzesēsies 15...20 min paštecē.
                                      Lai nepazaudētu aromātu- jāliek starpkatls ar apiņu zeķi?
                                      Kā tauta šo risina lielajos brūžos kur katls 500 litri?

PeterisT Man jau liekas, ka 50 litru katla gadījumā tu vairāk nojāsies ar kādu starpkatlu ar zeķi, kā labumu gūsi. Ja tik smalki gribi, tad labāk izpīpē kā ātrāk nodzesēt.
                                        Lielajos brūžos mēdz likt Hop House tieši pirms dzesētāja. Tiesa, hop house apjoms misai tiek zaudēts.

Write a Reply...