Labdien! Pāgājušajā gadā izmēģināju roku alus brūvēšanā un uztaisiju alu pēc šeit aprakstītās 3 stundu metodes. Šogad gribu mēģināt ko sarežģītāku, bet tā kā man nav īpaša aprīkojuma meklēju 3 labas receptes eilam, kuras varētu īstenot ar virtuvē atrodamajiem rīkiem.
Paldies!

Es pirmo "viss no graudiem" eilu gatavoju maisā, ko pašuva sievasmāte no divās kārtās saliktas marles. Nopirku gatavo komplektu "Brengulītis" Dzirnavu ielas veikaliņā. Efektivitāte zema. Šī brīža standartiem alus padevās nekāds īpašais, bet sapratu, ka nekad vairs neķeršos pie alus ekstrakta bundžas.

Precizē, kāds aprīkojums tev ir un ko saproti ar ''labs eils''.

Vienīgā virtuves metodes atšķirība no brūvēšanas ar speciālām iekārtām, ir temperatūras pauze - virtuves metodē reāli īstenojama ir viena, tas arī ir vienīgais receptes sarežģītības ierobežojums. Pa lielam, var īstenot jebkuru recepti. Ja receptē figurē vairākas pauzes - paņem tikai galveno (kura ir 65-72C robežās) un pa lielam sanāks tas pats.

pauzes jau var arī zupas katlā taisīt, tikai nav vajadzības. pirmajās reizēs noteikti.

Gribi izpatikt viesiem, vai tikai sev? Tur ir atšķirība :)

Bija doma par 3 dažādiem garšīgiem eiliem, izmēģināt receptes un labāku likt galdā. Man ir 2 katli 10 un 12 l, cepeškrāsns ar regulējamu temp. liku misu ar visu katlu iekšā, termometrs, svari, padsmit 0.5 l pudeles ar keramisko korķi, 2 2l pudeles ar keramisko korķi, viertuves siets. Lāgerus nevaru taisīt, jo nevaru uzturēt atbilstošo temp.

Jesus said: Kā dezinfifē?

Ar jodu iepriekšējā reizē. Ir kādi labāki/efektīvāki varianti?

Iesākumam ar Oxydez pietiks - http://bruvepats.lv/store/Tiribai/Dezinfekcijai

Dainis said: Iesākumam ar Oxydez pietiks - http://bruvepats.lv/store/Tiribai/Dezinfekcijai

Pie viena pajutāšu, jo man nav īsti skaidrs cik daudz Oxydez jāatšķaida ar ūdeni? Cik saprotu sākuma koncentrācija ir 30%. Pēc dezinfekcijas var ar ūdeni neskalot?

Es jaucu (30% Oxydex : ūdens = 1 : 100) tilpuma vienībās. Neskalot, protams.

es taisu ~0.4% h2o2 šķīdumu. konkrēti 300ml uz 15l ūdens.

Pēdējos 4 brūvējumos(pudeļošanā) izmantoju Oxydez no bruvepats.lv iepriekšējajos esmu izmantojis tikai jodu 2 korķīši uz 33l(noturu ap 30min), Oxydez 100ml uz 33l(30+ min) neviena pudele nav saskābusi(50% vēl gatavojās)!

p.s. ar jodu izbruveju 18 alus, un ap 10 ekstraktiem!

Kastroli, kam tev tik daudz šķīduma? Pielej pilnu fermenteri, paturi? Pēc tam pārlej uz nākamo trauku?

^es pudeles mērcēju spainī, a kā tu dari? pilns fermenteris būtu 60L, to es izmazgāju un dezinfekciju tikai paskalinu laiku pa laikam. un skaidrības labad jāsaka ka man bija 21% oxydez, lai kādam matemātika nesajūk.

Pudeles man jaunas, plastmasa. Tām iesmidzinu nedaudz. Fermenterus izmazgāju, nosmidzinu no iekšpuses. Smidzināšanai aptuveni man ~3% šķīdums. Tikai šļauku izmērcēšanai uztaisu lielāku daudzumu - 2-3L.

Alu jāņu galdam ieteiktu taisīt ko nesarežģītu, vieglu un daudz smaržīgajiem apiņiem, jo Jāņi ir laiks kad gaisā virmo zāļu un zālīšu, koku un kociņu aromāti. Misu dali divās daļās un vienu uztaisi konservatīvu eilu, bet otru kārtīgi nokaķo. Īstenībā pat to otru pusi sadali mazās 5l porcijās un nokaķo katru citā kombinācijā.

Kas attiecas uz dezinfekcekļiem, tad oxydez ir lēts un labs risinājums. Pudeles izskaloju ar ūdeni, kur vajag izberžu ar pudeļbirsti un tad uztaisu 1l šķīduma ko saleju pa 300ml pudelēs, izkratu kārtīgi un pārleju nākamajā. NO propblemo - pa gadu divas pudeles bija "kāpēji" un tās pašas bija dezinficētas tikai ar ūdeni. :)

OK, iespamošu ar, bet dezinfekcijai ir atsevišķa tēma:

21% Oxydez leju pudeles korķītī, kas ir ~15ml un to uz 5L ūdens. Parasti saleju raudzējamā / kaķojamā traukā, noturu 30min un tad to pašu pa pildāmajām pudelēm saleju un atrī 30min noturu.

Sanāk ~3ml/L, tāpat kā Rolandam. 20-30L traukus dezinficējot vēl korķīti bonusā pieleju

Write a Reply...