kas notiek, ja saber par daudz vai par maz rauga? kaut vai to pašu safbrew33.. edgara receptē teikts visu 11.5g paciņu uz 25l, leišu veikalā biržos nobolīja acis un teica, ka paciņa uz 50l (divreiz mazāk)? kas no tā ir atkarīgs?

un tad vēl dzesēšanas ātrums. kas no tā mainās? noteikti, ka var izdomāt kā nomest no 80C uz 25C ļoti ātri un lēti. vai vajag?

aa.. un moš pietiek ar 30C vai 35C? pirmais brūvējums pēdējos grādus iznīcinoši lēni dzisa.

    S33 noteiktais ir 60-80g/100l. Ja taisas starteri, var likt mazāk. S33 fermentācijas temperatūra ir 15-24C

    https://kupla.lv/search.php

      • [deleted]

      Strauja atdzesēšana palīdz izgulsnēt proteīnus, kas rada duļķi atdzesētā alū, kā arī ir jātiek pēc iespējas ātrāk prom no temperatūrām, pie kurām aktīvi vairojas visādas baktērijas, lai iedotu handikapu rauga kungam. Ja tu neatdzesēsi misu līdz vēlamajai rūgšanas temperatūrai, tad jau rūgstot tā vairs neatdzisīs, drīzāk otrādi, jo raugs rūgstot rada siltumu, tā, ka šādā gadījumā rūgšana notiks nevēlamā ātrumā un raugs saražos lērumu visādu nevēlamu blakusproduktu.

        ja saber par maz, nenorūgs līdz galam. ja saber par daudz, ietekmēs garšu un smaržu - daudzi alum raksturīgie aromāti veidojas tieši rauga šūnu pavairošanās rezultātā - ja piebērsi par daudz, šo aromātu nebūs.

        11.5g uz 50l alus manuprāt ir par maz, es liktu 2-3 paciņas pa 11.5g. Rauga daudzums arī atkarīgs no alus misas blīvuma - jo stiprāku alu brūvē, jo vairāk rauga vajag. Esmu licis pat 20g uz 20l brūvējot 7-8% eilu.

        Sausajiem raugiem neredzu jēgu taisīt starteri, bet, ir labi to uzbērt vienmērīgi uz misas putām, atstāt uz kādām 20-30min (kamēr satīri virtuvi/etc) lai rehidrējas, pēc tam iejaukt, un nolikt rūgt.

        Ja raudzē lāgerus, tad var mierīgi spert klāt 20-22C temperatūrā, iejaukt un likt 9-12C rūgt.

        P.S.

        30C ir stipri par daudz jebkuram rauga veidam - pastāv iespēja nobendēt raugu. 25C ir droši.

          ok. paldies. par dzesēšanu viss skaidrs.

          par raugu laikam ne tik ļoti. ja mērķis ir alus zem 5% tad var mēģināt startēt ar mazāku rauga daudzumu kā norādīts uz iepakojuma, ja? vai tad arī misai jābūt šķidrākai? to panāk ņemot mazāk iesala vai saīsinot tos karstos posmus pirms liešanas aukstumkastē?

            Raugs jāliek tik cik rauga aprakstā rakstīts! Tev droši vien uz 20-25L tā viena paciņa 11.5gr. Alkohola % jau Tev noteiks tas, cik blīva Tev ir misa un cik tajā ir fermentējamo cukuru, kas rodas 62-67C. Šos fermentējamos cukurus tad raugs pārvērtīs alkoholā. Augstākā temperatūrā rodas nefermentējamie cukuri, kas Tev dos saldumu un garšu.

              Ja būtu nedaudz vairāk informācijas par to, ko Reinis taisās brūvēt, būtu vairāk skaidrības un varētu precīzāk atbildēt.

                tad jau redzēs kas sanāks. mērķis ir sabrūvēt garšīgu (ne pliekanu) gaišo alu ar izteiktu apiņu rūgtumu, ko var pa glāzei iedzert arī pie pusdienām (pēc tam turpināt strādāt), ne tikai vakaros.

                paldies par atbildēm. par to raugu un alkoholu radās puslīdz nojausma. jāmēģina

                  Es vienmēr beru 11.5gr paku uz 25L, gan pie blīvuma 1045, gan 1080. Līdz šim nekādu problēmu nav bijis.

                  Starp citu netā var atrast arī kalkulatorus, cik būtu pareizi likt -> http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

                  ------------------------------- What will happen to my beer if I add too much or too little yeast?

                  The pitching rate influences the lag phase and general fermentation speed as well as the flavour of the finished beer. Too low pitching rates will result in longer lag phase and higher risk of contamination as well as longer overall fermentation time. Too high pitching rates speed up the fermentation but can lead to early autolysis.

                    Ja raugu pieliek par daudz tad nedabon tik daudz jaunizveidojušos , svaigu rauga šūnu. Viss process notiek ar vecajām, jo tās izrij visu barību kas ir misā.

                      Paldies Edgar par kalkulatoru. Mazliet paspēlējoties atklāju algoritmu sausajam raugam.

                      Eilam OG pēdējais skaitls = g/100l Piemēram: uz 100l OG1060 vajag 60g rauga, uz 1080 vajag 80g rauga Lagerim tas pats tikai x2. Attiecīgi 60x2=120g/100l

                      Tas pats arī ar rauga šūnām. Ja Eilam vajag 1000bilj, tad lagerim 2000bilj.

                      Vienīgais, ko nesaprotu ir to, kāds tilpums vai svars domāts startera pakām. Bet katrā ziņā taisot starteri uz maisītāja vajag apmēram 4 reizes mazāk raugu.

                        10 days later
                        • [deleted]

                        Līdz šim par to nebiju aizdomājies, bet sanāk tā, ka, ja misu atdzesē ar iemērcamo dzesētāju, olbaltumvielas, kas izgulsnējas pēc cold brake, parasti tiek nofiltrētas un fermenterī praktiski nenonāk, turpretim, ja dzesē ar pretplūsmas vai plākšņu dzesētājiem, cold brake notiek dzesētājā un tā rezultātā izgulsnētās olbaltumvielas visas, pa tiešo nonāk fermenterī. Amīšu forumos citi raksta, ka šajās olbaltumvielās ir raugam nepieciešamās barības vielas, tātad tas ir labāks variants? Ir kādam viedoklis, vai atšķirsies alus garša, misu dažādi atdzesējot?

                          3 years later

                          Nezinu, vai pareizi, tacu meeginu sajaa topikaa, par raugu kaa nekaa. Raudzeeju 3. vaariijumu uz High Trappist Gravity rauga plaacenja, receptes gan bik atskiriigas. Pirmaas divas reizes noruuga viss ok, putu cepure izveidojaas, tacu normas robezaas. Taa kaa pirmo reizi mazajam 30L fermenterim putu spiediena deelj noraava vaaku, tad tagad 26L raudzeeju 50L fermenterii. Un treso reizi raudzeejot - arii sim naak putas pa hidroaizvaru aaraa. Putu cepure reaali uz 35 cm. Liekas,jau ka iisti normaali nav. Pagarsoju, skaabs skiet nav, viss normaa. Vai tas buutu taapeec, ka raugs paarlieku savairojies (leeju uz plaacenja, neko neskaloju) un paaraak strauji njamma? OG misai 1080.

                            Visticamāk raugs par daudz, vēl arī var būt par augstu raudzēšanas T.

                              Raudzeeju pie 18 C, kaa peec receptes. Aciimredzot, ja izlemsu veelreiz uz sii likt, dalja rauga buus jaanonem.

                                es ar lēju nez cik reizes uz trappist hg plāceņa. arī putas pa gaisu, bet bija pārplūdes caurule pierīkota. tas bija speciāli lai lielāka iespēja ka 10% alus dziļāk norūgst. fg no galvas neatceros, bet bija ok bez īpašas aerācijas. alu varēja līgo ziemā pagaršot.

                                  Jaa, Kastroli, es garsoju Ligo Ziemaa tavu alu, man patika. Tas mani arii pamudinaaja paraudzeet ar belgju skidrajiem raugiem. Taisiiju peec Tripelis receptes, apinjus tikai aizvietoju ar Saaz. Vieniigi man neiznaak tik salds kaa tev bija viens no tiem diviem. Bet Fg liidz 1009 noruuga abaas ieprieksejaa reizees. Tagad fermenteejas cita recepte, 4. ruugsanas dienaa piegaazu novaariitu 0.5kg bruunaa cukura siirupu. Atkal putas pa gaisu :)

                                    Write a Reply...