Rihardss said:
Alusvedēj, tas ir atkarīgs no tā, ko Tu gribi taisīt. Ja destilātu (ar piegaršām) - kandžu, viskiju, brendijus, rumu utt, tad dzen tikai caur destilatoru, parasti divreiz, bet ne vienmēr.
Ja gribi iegūt šņabi (vodku), t.i. - tīru ūdens-spirta maisījumu, tad dzen caur kolonnu (rektificē). Ar kolonnu var iegūt ne tikai tīru spirtu, bet tīšām atstāt mazliet "piesārņojumu" - tā mūsdienās ražo praktiski visus burbonus un Tenesī viskijus. Arī Īri tagad daudzos viskija brūžos ieviesuši kolonnas un tīšām atstāj viskijam tik nepieciešamo "piesārņojumu."
Par to, ka visi normāli džeki sākumā izlaiž caur destilatoru un pēc tam caur kolonnu, nevaru īsti piekrist, jo 9 no 10 cilvēkiem, kuri saka, ka viņiem mājās ir kolonna, maldās - viņi īsti paši nezin, kas ir rektifikācijas kolonna un ar ko tā atšķiras no kandžas aparāta. Lielākajai daļai ir kannā iemontēta vertikāla caurule un viss. Tā vēl nav kolonna un patiesībā tas ir vienkārši labs destilators un piegaršas tik un tā nāk līdzi. Es pats, cik esmu dzirdējis un redzējis, nedomāju, ka Latvijā ir vairāk par kādām 10 īstām kolonnām, bet, kad palasa forumus un komentārus, iznāk, ka teju katram mājās tāda ir. Parasti pietiek apskatīties "kolonnas" bildes un ir viss ir skaidrs - kārtējais dzinējs, kuram nav ne jausmas, kas ir kolonna. Realitātē džeki vienkārši pārdzen divreiz. Tas, protams, noņem daudzas piegaršas. Ja vēl caur ogles filtru izlaiž - tiešām garšo kā veikala šņabis.
Par cukuru un Dzirnavu ielas līmeņa ieteikumu - te jāskatās, kāds ir mērķis - iegūt kandžu vai šņabi no cukura mājas apstākļos ir daudzreiz mazāks čakars, nekā no graudiem - es to biju domājis tādā kontekstā. Turklāt cukura kandžu, vēl jo vairāk šņabi, nekādā ziņā nevarētu saukt par nekvalitatīvāku par graudu izstrādājumiem. Garša ir nedaudz savādāka, bet ne jau kaut kādā ziņā zemākas kvalitātes. Tā kā es domāju, ka salīdzinājums ar Dzirnavu ielas džeku ieteikumu par cukurotajiem aliem šeit īsti nav vietā.
Šņabis paliek šnabis - kāda starpība, no kā ir iegūts spirts - graudiem, cukura, cukurbietēm, vīna, naftas vai kaktusiem - beigās tāpat ir jābūt tīram spirtam un ūdenim. Tā kā man tiešām nebūtu iebildumu dzert šņabi, kas taisīts no cukurbietēm - atšķirība garšā nebūtu pilnīgi nekāda.
Cik, zinu, no zāģu skaidām nevar iegūt etilspirtu (no tām iegūst tā saucamo "koka spirtu" jeb metanolu). Tai raidījumā kāds kaut ko ir sajaucis vai vienkārši izdomājis, kā tas nereti redzams Krievijas TV.
ĢirtT, Tu neko neesi sajaucis
es līdz šim domāju ka kandža=destilāts=mājās taisīts šņabis
tāpēc man kaut kā grūti bija saprast kā no cukurbietēm var sanākt labs viskijs.
vienīgi taga es ga nesaprotu kāpēc:
Rihardss said:
Tikko dzītai graudu kandžai garša vienmēr ir nenormāli draņķīga, tādēļ jau viņu tur ozolkoka mucās...
vaita tulamoru rūpnīcā laiž caur ogles filtriem un tur mucās?
noteikti uzreiz lej pudelē un uz veikalu prom.