Arvienvārdsakot šodien bija brūvēšanas diena.
7kg. čehu pilsneriesals,
1kg. karameļiesals,
50 g. kafij iesals,
1 kg. kviešu graudi neiesalēti,
80 g. magnum 90min.
70 g. saaz 60min., 30min.,1min.
30 g. koriandrs.1min.
iemaisīju pie 50C 30min., pacēlu uz 60C 30 min., tad 66C 30min. Notecināju pie 75C un pārskaloju 2reizes ar 75C. Ieguvu 40 litrus misas pirms vārīšanas. Pēc vārīšanas 30 litri misas (iztvaiko un apiņi uzsūc). OG 1050. Sausais raugs Safbrew s-23 35grami.Noliku rūgt istabas temperatūrā 1 nedēļu un tad noliešu no rauga un nosēdumiem un nolikšu pie 15C uz kādām 2 ned. Varbūt padalieties ar savām receptēm, neesiet skopi.
Jāņa recepte
[deleted]
Jāni, kādas receptes vēl Tu esi mēģinājis?
[deleted]
Principā ir tā ka es sapratu vienu lietu - nav sliktu vai labu recepšu. Ir prasmīgs vai neprasmīgs brūvētājs. Divi mani pēdējie brūvējumi nesanāca īpaši labi dēl manas samērā paviršās attieksmes un nezināšanas. Un tapēc vai būs vērts tagad pārrakstīt jau papilnam internetā esošās receptes pēc kurām es it kā brūvēju , bet rezultātā sanāk huiņa. Ir kaut kādi teorētiskie pamati kuri laikam man vēl daudz pilnīgāk jāapgūst, lai tēlotu baigo gudrīti , a ar receptēm pilnas grāmatas un internets. Vienīgi jāpiebilst ka kāreizi augstāk minētā recepte sanāca labi. Papriekšu nofurmulē kādu alu tu gribētu un tad varam izdomāt recepti. Bez obid , bet pavisam nopietni.
[deleted]
Bez obid! Gribu Tērvetes alu! Lūdzu recepti?
[deleted]
Un, ja recepte top no Biržos pieejamām izejvielām, visas receptes kļūst vairāk vai mazāk līdzīgas. Vēl tāds funktieris, varbūt, ja palūdz, tas lēšu tirgotājs var sagādāt arī cita veida iesalus, tāds dikti jau atsaucīgs likās- ar savu alu cienāja un, kad pastāstīju, ka dzerualu viņa bodi reklamē Latvijā, vēl savu telefona numuru iedeva.
[deleted]
Rīt nopirkšu,pagaršošu un tad padomāšu. Noteikt kādi iesali lietoti it kā varētu , apiņu daudzumu arī.Bet tieši kāda apiņu zorte,to gan būs pagrūti. Nu un uzminēt precīzi raugu ar pirmo reizi arī nebūs pa spēkam pat visrūdītākajam profam. Sākuma blīvumu aprēķināt zinot esošo blīvumu un alkoholu arī nav problēmu. Pēc krāsas skalas var noteikt aptuvenos iesalus.Ūdens sastāvu arī var apmēram nojaust ja zin kāds ūdens ir Tērvetē. Noteikti ka ar pirmo reizi nesanāktu pat aptuveni , bet ar kādu 5to gan jau ka sanāktu nedaudz līdzīgi. Bet tikmēr var pirkt veikalā un arī dzert neveiksmīgo eksperimentu rezultātus.
[deleted]
Redz sūdi tādi ka Tērvete iesalam izmanto savus miežus nevis leišu Vikingmalt. un ar to var būt neliela aizķeršanās. Principā ja tev ir pieejams gaišais iesals tad visus pārējos tu vari pagatavot no viņa izmantojot cepeškrāsni. Vismaz es tā daru.Visvienkāršākais veids kā nozagt recepti ir atrast kaut ko ļoti līdzīgu Tērvetei no pazīstamajiem ārzemniekiem un i-netā sameklēt recepti. Atliktu tikai sadabūt vajadzīgās izejvielas un utūnēt ūdens ķimisko sastāvu.
[deleted]
Nu vo...esmu gatavs prezentēt Tērvetes alus recepti. Sāksim ar raksturojumu. Krāsa SRM 7 IBU 20-30 ABV 5.3% FG 1030 OG 1063 ūdens Ph nevajadzētu pārsniegt 5,6 Vīnes lāgers ar ļoti izteiktu karameļiesala garšu un ļoti tīru apiņu rūgtumu bez jebkādas zāļu piegaršas. Recepte: uz 20 litriem 5.5kg pilsneriesals, bet var mēģināt ar biržu Vikingmalt . 180 grami Biržu karameļiesals 180 grami vēl nedaudz tumšāks iesals - Biržu karameļiesals sajaukts ar ūdeni cepeškrāsnī iekšā uz 120 grādi 15min. Apiņi: Perl 7%AA vārīt 45min., perl 30min., saaz 15min. Raugs: Saflager 33 20 grami pirms tam atdzīvināti. Process: Iejauc iesalu pie 50C uz 30min, tad 30min. 58C, tad 60min. 76C, tad paceļ uz 76C un tecina nost, tad pārskalo ar 76C. Atdzesē līdz 20C un mauc uz Rūgšanu. Raudzē 2 dienas pie 21C, tad 7 dienas pie 12C, tad ja rūgšanas aktivitāte vairs nav vērojama nolej no raugiem uz tālāko nogatavināšanu uz 3 nedēļam pie 10C, tad karbonizē ar cukuru un glabā 3 nedēļas zem spiediena pie 5C. Tērvete protams ar cukuru nekarbonizē. Vēlu veiksmi un ceru ka Tērvete mani nenogalinās.
[deleted]
Piebilde : Ja gribat Tērvetes senču tag tā pati recepte mīnus 10%.
[deleted]
Kā Tu to dabūji gatavu???
uh shodien taps teervetnieks no birzhu iesala :) Ekskursijaa kaadu laiku atpakalj teica ka shie izmanto annabell miezhus, taapeec pagaajshruden iepirku 100 kg shos miezhus un meegjinaaju iesaleet savaa iesala aparaataa, tachu ar birzhu atklaashanu eksperimenti apstaajaas.
[deleted]
Admin, nu iebrūvēji Tērvetnieku? Kad būs gatavs, būs jāuzprasās ciemos...
[deleted]
manā Tērvetnieka receptē iezagusies kļuda - 60 min. pie 66 nevis 76 grādi. Ceru ka paši sapratāt.
Jāpiebilst, ka lai nu ko, bet galveno rūgšanu Tērvetē neveic pie 12 *C tas nu toč.
Saflager (S23) This strain is used by Western European commercial breweries and has been reported to produce lagers with some fruity and estery notes. The recommended fermentation temperature: 9C - 15C, ideally 12C.
Šis tomēr viarāk velk uz virsrauga rasi.
[deleted]
nejauc rūgšanu ar nobriedināšanu. 12 C ir ideālā T visiem lagerraugiem. NU labi ja viņi nelieto s23, tad paliek tikai otrs variants saflager 34/70, kuru lieto 90% eiropas lāger brūvētāju. Abus esmu pārbaudījis praksē un neviens nerūga no sākuma pie 5C. Tad pacēlu T uz 12 (kā rakstīts instrukcijā) un aizgāja perfekta rūgšna. Un visbeidzot es šo jautājumu esmu uzdevis daudzie profesionālajiem bŗuvētājiem - Lido 12C, Brūveris12C, Užava 12C. Pirmā nedēļa 12 C un nav ko te vispār runāt.
[deleted]
Kā Madonā brūvē? viņi laikam brūvē vairāk kā augšalu(eilu) ?
[deleted]
Madonā brūvē ar s34/70 lagernieku. Un viņu gadījumā es pat nesaprotu kapēc, jo viņi taisa saldu, stipru ,iesalainu ,negāzētu un nedzidru lauku alu. Viņu gadījumā daudz lētāk būtu izmantot augšraugu un lieki netērēt tik daudz naudas uz dzesēšanas iekārtu darbināšanu. Turklāt zinot ka viņiem ir dziļurbums no 200m dziļuma tad varēja to ūdeni arī izmantot dzesēšanai. Tie +- 15 grādi būtu bijuši ideāli priekš eila nobriedināšanas. Pašlaik darbojas dzesēšanas kompresors kurš rij 1,5 Kw un dzesēta tiek apmēram 30m2 telpa kurā patlaban atrodas tikai 1500 litri alus. Tad nu parēķiniet cik tam alum vērtība pieaug ar katru dienu un attiecīgi cena liela realizācija apgrūtinošāka , produkcijas aprite lēnāka un dzesētājs tik ēd naudiņu. Apburtais loks.
[deleted]
Piedāvā šiem konsultāciju energoefektivitātē :)
[deleted]
Nu te jau runa nav tikai par energoefektivitāti, bet par brūvēšanu un raugu izvēli. Ja turpina strādāt ar apakšraugiem tad jau es neko jaunu pastāstīt energoefektivitātē nevarēšu. Kādreiz jau dzesēja tikai ar ūdeni (upe, strauts, ledus pagrabs). Pie lieliem apjomiem jau protams tā tagad būtu ākstīšanās, bet ja spiež uz lauku alu tad pāšā laikā.
[deleted]
Mana Tērvetnieka recepte izskatās ka ir izdevusies. Pagaidām gan pagājušas tikai 2 nedēļas , bet pagaršojot brūvējumu secinu ka trāpīts devītniekā.