Sanāca papļāpāt ar vienu draugu, šis stāstija ka pirms gadiem 10 bij kādu mirkli pastradājis vienā brūzī. darbs ar brūzi nesaistīts, kaut kas ar celtniecību.
tad nu šis stāstija ka vietējie džeki teikuši ka stikla pudele esot lietojama tikai apmēram 4 reizes, pēc tam iestājoties "stikla nogurums" un viņas viegli plīstot. itkā jābūt esot tā ka pudele nevarot uzsprāgt, esot jālido korķim nost, ja pudele sprāgst, tad itkā neturot pietiekoši spiedienu.

tam apakšā bij tāds stāsts ka džeki tur noliktavā pusdienlaikā paceļ paleti ar alus kastēm saulītē, kamēr ēd, tikmēt dažām pudelēm nolido korķi un tos viņi tad var dzert.

kāds ir kaut ko dzirdējis par stikla nogurumu? un par to ka korķiem jālec nost nevis pudelei jāplīst? drošvien atkarīgs arī no korķa un uzlikšanas tehnikas.

Apskaties, kādas vācu brūžiem pudeles, dažas nodilušas baltas no berzēšanās gar kastēm. Nu vismaz pirms gadiem desmit zināju, ka pudeles stabilus 15-20 ciklus iziet, līdz viņas atdod pārstrādei, turklāt estētisku iemeslu dēļ. Tas Vācijā bija.

Manuprāt, vienīgais iemesls kādēļ LV tik maz reizes izmanto, ir tieši vizuālais izskats, jo nez vai latvieši maz pirktu noskrambātu un sašvīkātu pudeli, kam daudzās R-Eiropas valstīs pircēji pat nepievērš uzmanību un neuzskata par defektu. Nu pie vainas jau arī tas, tur bieži pērk tieši kastēs un tad jau pudeles neredz.

Vispār jau mums tā vairākkārtējā izmantošana skaitās nedaudz pazemojoši, kā bomžu nodarbe. Kad Vācijā dzīvoju, pat smalki kungi nekautrējās nest maisiņā tukšās pudeles un tās atpakaļ nodot, kaut arī tie 8 centi nav nemaz daudz vairāk par mūsu 4 saņiem. Nu ja pret algām salīdzina, tad ir daudz, daudz mazāk.

a par to ka spraagst pudele, vai lido korkjis nost?

Es neesmu aktīvs aldaris - nodarbojos ar vīniem un sidriem. Savulaik eksperimentēju ar pudeļota sidra pasterizēšanu, jo gribēju iegūt saldus un pussaldus gāzētos sidrus (apturēt rūgšanu pudelē ar pasterizēšanu pie t 60c). Uzspridzināju diezgan daudz pudeļu (alus pudeles ar kroņa korķiem), bet nevienai neizšāva korķis - vienmēr uzsprāga pudeles. Turklāt ļoti smalkās druskās. Kas interesanti, tolaik izmantoju arī lietotos korķus - stipruma ziņā nebija nekādas atšķirības no jaunajiem.

4 months later

Kopš esmu pasācis izdezinficēt traukus un peroksīda šķīdumu saliet dezinficējamās pudelēs un atstāt tajās līdz pildīšanai, ir noplīsuši dibeni 4-ām 0.5L friču pudelēm, saplaisājušas 2-as Brāļa 2L un 1-na 1L gaišā. Praktiski visas plīsušas tā, ka pati pudele itkā turas kopā, bet ūdens nedaudz līst ārā un kad pēta, kura pie vainas un paņem rokā, tā uzreiz sadalās pa sastāvdaļām. Pēdējā 2L saplīsa, pēc loga atvēršanas, bet tad iekšā bija 24C, bet ārā kādi 20C ... Pēdējā laikā nepiepildu līdz malām, bet tāpat dažas saplīst. Labāk tā, nekā ar alu.

2013.04.19._18-28-38_-_01_resize.JPG

2013.05.07._19-06-28_-_02_resize.JPG

2013.06.03._22-15-32_-_04_resize.JPG

A nafig ciet korķē? Tur tak reakcija iekšā notiek.

Man viena 2L arī brīvdienās uzmauca gaisā :( dēļ alus gan. Visa garāža kviesī. Ehh, pudeli žēl un šmuce baigā...

Es reiz atstāju dezinfekcijas šķidrupumu 2 l pudelē pēc trauku skalošanas pilnas līdz augšai. Un efekts tāds pats kā Dainim. Bet sabraucu augumā sievai, jo bija puķu podu virsū uzlikusi Tagad skaudrs ka ne puķu pods pie vainas..

MartinsK said: A nafig ciet korķē? Tur tak reakcija iekšā notiek.

Ja atstās vaļā, tad jau kakla augšu un korķi atkal jādezinficē ...

Nu ja novirzamies no izturības uz dezinfekciju, tad es uzskatu (daru) tā... es ieleju pudelē ap 200 ml. dezinfekcijas šķīduma, kārtīgi saskalinu, kādu 1/2 minūti un tad apmetu otrādāk, lai tek laukā. Gar sienām tekošais šķīdums tādejādi vēl turpina dezinficēt pudeli. Ja pudele pirms tam ir bijusi tīra, tad ar šādu dezinficēšanu vajag tikai no putekļiem un baktērijām tajos atbrīvoties. Neredzu vajadzību tīru pudeli pieliet pilnu un noturēt instrukcijā norādītās 10 min. No kādiem 400 litriem, ko esmu sapudeļojis stiklā, litrus 200 esmu dezinficējis tieši šādi, un tpu, tpu, tpu... vēl ne reizi neviens "kāzus" nav bijis!

Es pudeļu iekšpusi nopūšu ar smidzināmo un nav jālaistās nemaz. Ērti arī spaini nopūst no iekšpuses un arī citas lietas.

air_wick.jpg

9 days later
                        9 months later

Dainis said:

image https://kupla.lv/assets/files/1/1316.2013.05.07._19-06-28_-_02_resize.JPG

2 litru Brāļa pudelē ielēju svaigu bērzu sulu, aiztaisīju un noliku uz galda. Naktī dzirdu tādu kā šāvienu un tekoša ūdens troksni. Eju skatīties - un redzu, ka pudele ir sadalījusies līdzīgi kā Daiņa bildē ^. Bet blakus stāvēja tāda pati pudele. Pataisīju vaļā, un sapratu ka tas nav no spiediena. Secinājums - Brāļa 2L pudeles nav ilgspēlētājas.

zini, es šitajā brāļa 2l pudelē biju vasarā avota ūdeni ielējis. un arī uzsilstot sasprāga.

es pieņemu, ka tas ir no temp. atšķirības - stāv man parasti pie loga, no grīdas nāk aukstums, sevišķi ja logu patur vaļā

#aigars nesen dažās alu iepildīja, es jau tad pabrīdināju :) saki vai ir uzsprāgušas?

No vienpadsmit divu litru pudelēm neviena nav plīsusi. CO2 2.3

11 days later
                                  • [deleted]

• Awaiting approval

Kā gribētos tagad kādu pudeli sadauzīt. atvainojos, ka ne pa tēmu.. bet gribās.

man nedēļas laikā otra Brāļa 2L ar dezinfekciju pašķīdusi. Pārejās metīšu misenē - ja nav kazai piena ...

Write a Reply...