A Lefe ir filtrēta? Ja raugs būtu apakšā varētu nokultivēt... Jeb var paņemt kādu citu beļģu nefiltrēto un raugu pavairot.
Leffe Blonde recepte?
šķiet ka raugs tur apakšā nebija, vai arī ļoti maz
Var Spirits & Wines paskatīt pudeļapakšas - http://www.spiritsandwine.lv/lv/alus/?view=list&filter=1&country=466&type=0
Paldies par padomiem! Pamēģināju ar kukurūzas putraimiem ar tādu daudzumu kā receptē un ideāli izfiltrējās, nekas nesaķepa tur! Un šoriez pamēģināšu ar to pašu Safale S-04 un tad jau redzēs kas tur beigās sanāks!
cesnieks said: Uz rauga paciņas paraksti raksta, kādam tilpumam. Kādu raugu liksi ?
Starpcitu lagera raugu paciņa 11 g parasti pavelk 25 - 30 l misas.
Pekains 11 gramus ber uz 50litru putām, 5% norūgst kā nemetās, vienalga kāds ir sākuma blīvums. Es tagad uztaisīju leffi ar wb06 sit cauri krustnagliņu.
Fermentis parasti raksta, ka 11.5g paciņa ir 20-30L. Danstar, ka g/L (kautgan praksē mierīgi aiziet uz tiem pašiem 25L).
Nu norūgs jau arī 500L ar 11gr paciņu, tik jautājums cik ilgā laikā un cik kvalitatīvi. Sākotnējais rauga daudzums ietekmē cik ātri piestartēsies, cik dziļi norūgs, kā arī kāda garša noformēsies. Pie dažādiem sākotnējā rauga daudzumiem alus garša arī ir dažāda.
Te interesanta lasāmviela: http://sciencebrewer.com/2012/03/02/pitching-rate-experiment-part-deux-results/
sanāk, ja plāno vēl kādas pāris reizes izmantot plāceni, tad labāk pirmajā reizē pievienot mazāk rauga, nekā vajadzētu: raugs sākt pārstrādāt cukurus daudz vēlāk, jo patērē laiku apbērnojoties (ražojot svaigu raugu), beigās pat pieražo vairāk nekā būtu vajadzīgs un mērkaķa ātrumos aprij cukuru, pie reizes saražojot ātrai fermentācijai raksturīgos esterus u.c. piegaršas. Un beigu blīvums sanāk tikpat zems kā pieberot par daudz raugu.
vai arii dalju plaacenja izmest aaraa pirms lej naakamo.
lieks čakars un ja tu viņu neskalo un citas darbības neveic, tad jau īsti nezini, vecās vai jaunās šūnas met ārā ... turklāt, cik daudz mest ārā ?
Nezinu vai pareizaa topikaa, bet lieta sekojosa: pirmo reizi bruuveeju ar belgu skidro raugu Trapist High Gravity. Uzjaucu starteri, viss aizgaaja ruukdams. OG 1062. Pirmo diennakti pasekoju liidz, normaalas intensitaates burbuljosana. Veel peec diennakts secinu, ka trauks reaali uzpuuties, putas dzen aaraa pa aizvaru un gar vaaka malaam. Tresajaa dienaa, protams, noraava vaaku. Neko, nomazgaaju, nodezinficeeju saliku atpakalj, ruuga taalak. Tagad ir 7 dienas apkaart, pameeru bliivumu viss noruudzis. Tikai pa virsu biezs slaanis ar putaam. Nekad ieprieks nebija taa bijis, parasti fermenteeju 2 nedeljas, tad viss ir smuki tiirs. Jautaajums - it kaa vareetu pudeljot, tacu varbuut labaak pagaidiit veel dazas dienas lai putas noseezas (ja vispaar noseediisies)? Rugsanas temp 17 C. Sastaavaa 19% kviesu iesals.
Tā ir pa reizei bijis, ka augšā sastājies smuks rauga slānis un nekrīt. Ja jau nedēļu pēc rūgšanas stāvējis mierā, tad pudeļo. To augšējo rauga slāni vari ar putu karoti nosmelt nost.
Oki, paaris dienas veel paveerosu kas notiek, tad pildiisu pudelees. Palasiiju, ka sim raugam ir raksturiigi veidot palielu putu cepuri, taapeec jaanem veeraa, ka traukaa jaabuut pietiekosi daudz vietas tai.
Man ir doma nakamo variijumu liet uz sii plaacenja. Tagad domaaju - vai nav taa, ka taa saucamais rauga plaacenis man tagad peld pa virsu?
Plācenis Tev būs gan augšā, gan apakšā. Augšējais būs ar vairāk jaunām rauga šūnām un tīrāks no apiņu piemaisījumiem.
Tad es principaa varu nosmelt putas no augsas un jaunaa variijuma misaa ieksaa? Buus raugs svaigaaks (mazaak veco suunu) un vienkaarsaak, ja izdomaasu nepudeljot vaariisanas dienaa, jo nebuus jaatecina fermenteris aaraa, lai piekljuutu apakseejam rauga plaacenim.
Jā , vari nosmelt vēlams kādā trešajā dienā putas no augšas un jaunajā vārījumā iekšā, ja nevāri uz reiz tad dezinficētā traukā un leduskapī, ne ilgāk kā divas nedēļas, vārīšanas dienā izņem no leduskapja un viss notiks, tā katram nākošajam nosmel putas un izmanto kaut simts gadus.
Es no grāmatas sapratu, ka vislabāk raugu nosmelt tad, kad raugs tiko ticis pāri pusei darba- trapistietis jau saražojis ap 5,5% alc/vol. Tad šūnas visvairāk un nav atrāvušās no skarbiem apstākļiem. Es pat teiktu, ka daudziem raugiem tas var būt jau pēc 36-48 stundām. Turpmāk tā arī centīšos darīt, nevis skalot nosēdušos raugu.
Njaa, man jau iet 8 diena tagad. Laikam tad nav iisti smart taas putas izmantot nakamam vaariijumam +nemot veeraa, ka putu spiediens bija noraavis vaaku fermenterim. Tad labaak meeginaat uz plaacenja liet.
Es, droši vien, pēc alus noliešanas taisītu rauga skalošanu un starteri pusi dienas vai dienu iepriekš. Bet cik nu man tā pieredze ;)
Zorzs said: Njaa, man jau iet 8 diena tagad. Laikam tad nav iisti smart taas putas izmantot nakamam vaariijumam +nemot veeraa, ka putu spiediens bija noraavis vaaku fermenterim. Tad labaak meeginaat uz plaacenja liet.
Smel droši tās putas, nekas slikts viņām nevar notikt.
Pēc viena brūvējuma taisīt rauga skalošanu?! Nevajag sarežģīt vienkāršas lietas