kungi, vai varu lūgt jūs nākotnē, lai nepiedrazotu tēmas, nedaudz padomāt ko jūs rakstat un galvenais zem kā jūs to rakstat? Kāds sakars tabletēm ar blondās citras recepti!? Vajag taisīt jaunu topiku un tur var apspriest tabletes un citus interesējošos jautājumus!
Blondā Citra - recepte gaišajam alum no gaišā iesala un Citra apiņiem
Pieder gan pie receptes. Manā attēlā ir attēlots uz šīs receptes bāzēts, bet dzidrāks, kas panākts ar minētajām tabletēm.
Ok. Bet tev nešķiet, ka sakarīgāk būtu veidot jaunu tēmu par tabletēm? Padomā no loģiskās puses, ja kādreiz vajadzēs, tu taču nemeklēsi info par tabletēm recepšu sadaļā!?
heh, man vēl 60g citras saldētavā... kā reizi vēlvienam bērienam...
Interesanti, kā garšotu variācija ar Minhenes iesalu - būs burkānalus
vot es šito mēģināju tikai ar aurora apiņiem
sanāca piecedzināt alu pārcukurošanas laikā
tagad tas piedegušais alus ira nedēļu pabijis fermenterī un tikko pārlēju uz sekundāro pie reizes nolejot glāzīti.
var just to degumu aliņam. nav tā kā nebūtu dzerams, bet tomēr ira pabojāts.
vaktējiet gaišos aliņus lai nepiedeg!
lūdzu saprotiet mani pareizi - negribu teikt ka recepte un aliņš ira slikts. tikai gribu paust savu viedokli par to ka visiem tas varētu arī negaršot.
mans aliņš mēnesi pastāvēja pagrabā un tas piedegums kaut kur pazuda. tagad var labi just auroras apiņu citrusaino garšu. garšo tā kā pēc citroniem vai pēc greipfrūtiem vai pēc abiem kopā...
sieva saka ka ir garšīgs. man personīgi dēļ tās citrusainās garšas viņš liekas skābs. jācer ka ciemiņiem garšos, jo pats tik daudz diez vai varēšu to izdzert.
Man prieks ka Aurora attaisnoja manas prognozes kā Citra aizvietotājs. Citras bija maz, bet Aurora kādam laikam būs.
pētu to beersmith failu.. cik noprotu tas taisīt ar apliešanas metodi siltumkastē. par cik man siltumkaste nav (filtrēšanai izmantoju nedaudz uztjūnētu fermentieri), plānoju šādu uzvārīt ar tiešās karsēšanas metodi. Jautājums par tiem ūdens daudzumiem. Cik L pie iejaukšanas un ar cik pārskalot?
Un vispār ir kāds vienkāršots aprēķins ūdens/iesala attiecībai lai beigās iznāktu tie 25-30 L aliņa (fermentācijas trauka limits). Vai arī jūs te spečuki pēc pieredzes zināt cik apmēram paliks graudos tecinot un cik iztaikos vārot?
rupji rēķinot graudi uzsūc tik pat cik paši sver iztvaiko atkarībā no liesmas un katla formas kādi 3-4L
tātad 5kg iesala 25L alus 25+5+3=~33L ūdens
es te kaut kur redzēju vienādojumu 1kg iesala = 3.5l alus. Nopirku 5 kg gaišo iesalu. Sanāk laikam tikai 17.5 L alus. Vai es te kaut ko jaucu?
No 5kg iesala var uztaisīt 25L ~5% stipru alu, ja efektivitāte ap 80%. Pamēģini BeerSmithu, tas Tev visu šo pasacīs priekšā.
vot mans nākamais jautājums būtu par BeerSmith. Lieta tāda ka lietoju Mac, bet šis iet tikai uz PC. Pamēģināju BeerAlchemy Trial, laikam jau tur visu to pašu apmēram var izdarīt. Tikai vai te ir kāds Mac jūzeris, vai visi tikai BeerSmith un PC fani? Tad jāmeklē iespējas uzlikt BeerSmith lai var pakonsultēties ja ir tāda vajadzība.
Edgar, tad sanāk tos 33 L sadalīt strike water 20 un sparge 13 ? Vai tam visam ir apakšā kāds aprēķins?
Es parasti priekš 30L raudzējamā spaiņa tasu 15L iejavai un 20L skalošanai. Un 5-6kg iesala lai dabūtu 5-6% alu. Tad sanāk kādi 26-28L raudzēšanai un 25L garantēta galaprodukta.
Jaunais BeerSmith ir arī priekš MAC
P.S. par programmām ira atsevišķs topiks un tur cilvēki priecājas ka ira beershmit uz mac.
jā to topiku es biju lasījis, bet tagad ātrumā nevarēju atrast. Prieks par Beersmith :)
Viens Kg iesala uzsūc un nedod atpakaļ 1 litru ūdens. Es rēķinu tā - viens kg gaišā iesala dod 70 Plato %. Ja rēķina 5 litri misas no viena kg iesala tad sanāk 14Plato vai 1056OG. Man ar šo vienkāršo aprēķinu pilnīgi pietiek un nekādas programmas nelietoju, tikai kalkulatoru.
a kā rūgtumu apiņiem mēri? es arī BeerSmith nelietoju, man pārāk liela ķēpa liekas. paņemu gatavu recepti, veicu nelielas nobīdes un gatavs :).
Nē nu ja gatava recepte, tad pofig, bet es bieži vien receptes domāju pats, tad programma ļoti noder. Un vēl man patīk visi tur esošie konvertatori un kalkulatori (18 gab). Andis arī bija skeptisks līdz Olaines pasākumā parādiju kas tam zvēram ir vēderā... instalāciju pat paprasija, nezinu tik vai lieto jeb nē.
apiņus es rēķinu pēc formulas. speciālos kalkulatorus neizmantoju. Es kaut kad mēģināju niekoties ar Promash, bet neatradu nekādu pielietojumu. Visādi tur izākstijos, bet tā arī nesapratu kapēc tas vajadzīgs ja nepieciešami pāris nesarežģīti aprēķini uz parasta kalkulatora. Laikam esmu par glupu un tas mani glabj šinī gadijumā. Lūdzu neuztvert šo kā brūvēšanas programmu kritiku. Katram savs.