Varbūt ka šitas var interesēt tos kuri ir apmeklējuši Brevinga alus salonu un novērtējuši šo lielisko alu. Recepte nāk tieši no Fullers ražotāja un nav vienkārši tikaii kārtējā mājbrūvētāju versija par klonu. Protams ka identiskas izejvielas mums nedabūt, bet var mēģināt izkombinēt aizvietošanu.
Fuller’s ESB clone
(5 gallons/ 19 L, all-grain)
OG = 1.060 FG = 1.014
IBU = 35 SRM = 15
ABV = 5.9%

This recipe is for the bottled version of ESB. The cask version in the UK is 5.5% ABV.

Ingredients
11 lbs. 3 oz. (5.1 kg) Muntons pale ale malt
1 lb. 2 oz. (0.51 kg) crystal malt (75 °L)
5.25 AAU Target hops (60 min)
(0.53 oz./15 g of 10% alpha acids)
2.6 AAU Challenger hops (60 min)
(0.34 oz./10 g of 7.5% alpha acids)
0.83 AAU Northdown hops (15 min)
(0.1 oz./2.7 g of 8.5% alpha acids)
1.66 AAU Goldings hops (15 min)
(0.33 oz./9.4 g of 5% alpha acids)
0.33 oz. (9.4 g) Goldings hops
(dry hop)
Wyeast 1968 (London ESB) or White Labs WLP002 (English Ale) yeast

Step by Step
Mash grains at 153 °F (67 °C) in 16.5 quarts (15.5 L) of water. Mash for 60 minutes. Collect 6.5 gallons (25 L) of wort. Boil for 60 minutes, adding hops at the times indicated. Cool and ferment at 69 °F (21 °C). Add Goldings dry hops to secondary fermenter.

derētu šito pamēģināt, grūtākais laikam šajā gadījumā būs aizvietot apiņus un raugus ar jāpasūta...

šodien vakarā paņēmu no holoģiļņika kaut kādu alus pudeli ielēju un nonācu nesaprasšanā - tipa, ESB Fuller, bet man tak nav mājās fullera. Izrādās Krāslavas tumšais. Vēlāk atnāk sieva, es ieleju un saku reku fullers, ši saka vot labs gan. A vakar viņa to Krāslavnieku izbrāķēja. Arvienvārdsakot garša ir dikti subjektīva lieta. Un starp citu, vai jūs zinājāt ka ja dzer alu no 2 litru plastmasenes tad pirms skrūvēt ciet puspilnu pudeli, to vajag saspiest lai gaisu izspiež.

Kad Krāslavas tumšais nav saskābis, viņš ir labs. Tas gan.

Vispār izlasīju, ka ESB Fuller ir tiešs Bērtonas alus pēctecis - tb tā, ko mīlēja cara galmā (cara galmā mīlēja gan krievu imperiālo stoutu, gan stipru un saldu gaišo alu).

ESB radās, kad šim alum 50.gados - tad, kad Britu salās saldums vairs nebija modē, noņēma saldumu, bet uzlika īpaši daudz rūgtuma (tā laika izpratnē, protams). Tb visai dabiski, ka Fullers ESB ir šī reģiona alus radinieks :))

Domāju uzveidot savu interpretāciju par ESB: 25L 6kg Pilzenes (3.5 EBC) 0.6kg Karameļu (230 EBC) 15gr Columbus (14%) 60min 12gr Tradition (6%) 60min 10gr Citra (13%) 15min 15gr Hersbrucker (4%) 15min 10gr Hersbrucker (Dry Hop) Notthingham (Danstar)raugs

OG 1060, FG 1014; IBU 33,8; krāsa 28,1 EBC, ABV 6%

Cukurošana 67C - 60 min

Ir kādi ieteikumi?

man vienīgajam šķiet, ka recepte nav īsti pilnīga bez tā, pie kāda blīvuma tiek pārliets uz otro rūgšanas trauku, kurā liek apiņus klāt? tāpat arī briedināšanas ilgums..

mārtiņ - piesakos uz vienu pudeli rezultāta apmaiņā pret kādu no saviem labākajiem aliem uz to brīdi.

bet vispār tā aizvietošana man šķiet kaut kas no sērijas - eh, nebija cūkgaļas kotletēm, ieliku jēru. sanāk garšīgi, bet attālu.

Nu nezinu, es hidrometru neesmu nekad lietojis un bez blīvumiem man receptes šķiet pavisam pilnīgas :).

Es uz otro rūgšanas trauku vispār ļoti reti leju (tikai ja vāru misu kuru gribu uzliet uz to pašu rūgstošo raugu). Dry hopping taisu tajā pašā pirmajā traukā nedēļu pēc vārīšanas (kad aktīvā rūgšana ir beigusies).

Nu a par briedināšanu, tur jau atliek tikai ik pa laikam paraut pudeli vaļā un mēģināt kas sanācis.

Bet par aizvietošanu laikam pilnībā piekrītu reinim :)

Nu precīzi nokopēt jau tāpat nevienam nesanāks. Vienalga vai tur cūku vai jēru liksiet. Pat ja jums būs oriģinālās izejvielas, vienalga neticu ka būs precīzi, bet tas nenozīmē ka sliktāks.

a month later

Vakar salīdzināju Fullers ESB vs MartinsK ESB. ;) Bilde pielikumā. Pašam jau grūti par savu alu ko teikt. Krāsa manam izskatās tumšāka, bet skatoties pret gaismu, īstenībā tā ir stipri līdzīga, vienkārši Fulleram ir krietni dzidrāks, droši vien filtrēts. Arī garšā Fullers ir plānāks, bet protams patīkams. Manam putas ir smalkākas, biezākas, dzeltenākas. Visā visumā kaut kādas līdzības var savilkt. Iesali un to attiecība ir līdzīga, tikai man sanāca nedaudz biezāks un stiprāks(OG1064 -> FG1014, 6.5%). Rūgtuma kopums ir atbilstošs. Tā kā visā visumā, paldies Jānim par sākotnējo recepti... Vismaz bija no kā iedvesmoties ;)

IMG_2738.JPG

Derētu man vēl savējo blakus nolikt! Es arī uz šitā bāzes uztaisīju :) Mārtiņ, moš kaut kad samainīsimies ar pudelītēm? Kādu raugu izmantoji?

Mana interpretācija zemāk. Es tik skatos, ka ar krāsu esmu nošāvis nedaudz greizi, jo receptē ir SRM, a man EBC...

image https://kupla.lv/assets/files/0/350.ESB.jpg

Edgar, rīt, pusdienslaiks, tiltam pa vidu? Raugs man tas pats. Receptes screenshots bildē...

Capture.JPG

Es tagad Edgara versiju dzeru. Garša tāda smuki bieza, pat biezāka par Fuller, arī karbonizācija smuka. Man vienīgi liekas, ka apiņu mazliet par daudz, tieši rūgto.

2 months later

Pirms 2 mēnešiem biju nolicis vienu šī ESB pudeli (tumšo) virtuvē siltumā, tādos apstākļos kādi nu šajā laikā bija (brīžos pat līdz 30C), vakar ieliku ledusskapī, šodien atkorķēju. Labs! Nekas nav sabojājies. Nav pārgāzējies. Smarža ir, garša nešķiet mainījusies. Kaut kā gan atsit Brewinga salona asociācijas, varbūt jo tur arī buteles stāv siltumā ;) Tā kā labi norūgušu, nogatavinātu tumšo eilu var glabāt siltumā un viss būs ok.

Manējais gan glabājās pagrabā 15C un pēc 2 mēnešiem ir krietni minijies garšā uz labo pusi, ja mēnesi pēc raudzēšanas man tā ne visai patika, tad tagad ir diezgan labs.

8 months later

Edgar, šo tecināji nost uzreiz pēc 60 min vai vēl sildīji līdz ~ 78 C?

Šo recepti vai kādu citu, tam nav nozīmes, mans uzskats ir tāds, ja pārcukuro ar vienu pauzi un apjomi nav lieli tad celšana uz 78C ir laika tērēšana. Jo 78C tikai nofiksē rezultātu un ietekmē misas viskozitāti un attiecīgi filtrēšanas ātrumu.

5 days later

Cūcība, promo kaš un karī iztirgojuši visu esb un izskatās, ka netaisās ņemt no jauna, tāpēc būs pašam jāietaisa! Gribu pasūtīt īstos esb apiņus no uk, bet čiekurus, nevis granulas, 100 g sanāk tuvu pie 4 lvl, varbūt kāds vēl grib? Varbūt, tad cena sanāktu mazliet mazāka... Ja interesē, tad pm.

Ā, un tie būtu: target challenger northdown ekg