Varbūt ka šitas var interesēt tos kuri ir apmeklējuši Brevinga alus salonu un novērtējuši šo lielisko alu. Recepte nāk tieši no Fullers ražotāja un nav vienkārši tikaii kārtējā mājbrūvētāju versija par klonu. Protams ka identiskas izejvielas mums nedabūt, bet var mēģināt izkombinēt aizvietošanu.
Fuller’s ESB clone
(5 gallons/ 19 L, all-grain)
OG = 1.060 FG = 1.014
IBU = 35 SRM = 15
ABV = 5.9%
This recipe is for the bottled version of ESB. The cask version in the UK is 5.5% ABV.
Ingredients
11 lbs. 3 oz. (5.1 kg) Muntons pale ale malt
1 lb. 2 oz. (0.51 kg) crystal malt (75 °L)
5.25 AAU Target hops (60 min)
(0.53 oz./15 g of 10% alpha acids)
2.6 AAU Challenger hops (60 min)
(0.34 oz./10 g of 7.5% alpha acids)
0.83 AAU Northdown hops (15 min)
(0.1 oz./2.7 g of 8.5% alpha acids)
1.66 AAU Goldings hops (15 min)
(0.33 oz./9.4 g of 5% alpha acids)
0.33 oz. (9.4 g) Goldings hops
(dry hop)
Wyeast 1968 (London ESB) or White Labs WLP002 (English Ale) yeast
Step by Step
Mash grains at 153 °F (67 °C) in 16.5 quarts (15.5 L) of water. Mash for 60 minutes. Collect 6.5 gallons (25 L) of wort. Boil for 60 minutes, adding hops at the times indicated. Cool and ferment at 69 °F (21 °C). Add Goldings dry hops to secondary fermenter.