http://www.bildites.lv/images/hu78xt7rbnmn7w4u2tvo_thumb.jpghttp://www.bildites.lv/images/ljbyysneoylyfa9w13h_thumb.jpg[/IMG
Coopers Draught alus
Fermentera vāks nelaiž garām?
Man arī izklausās, ka fermentiera vāks lēnu garu laiž garām. Pēc 4 dienām neburbuļo, jo visticamāk viss jau ir izrūdzis... it sevišķi, ja bēri klāt parasto cukuru, kas raugam ir visvieglāk sagremojams.
Pats esmu vienreiz taisījis šito burku maisījumu + cukuru, nekas labs tur nesanāk alus ir baigi sausais (nu tipa kā sausie vīni), ja slinkums pašam čakarēties ar apiņiem un vārīšanu, tad liec klāt iesala ekstraktu (piem. Iļģuciema iesala ekstraktu, pie šiem rūpnīcas veikalā ir par pieņemamu cenu 1,5kg burka) un rezultāts būs ievērojami labāks.
+ sanāk skābens
[deleted]
Varu kādam uzdāvināt vienu coopers bitter ale vai kaut kā tamlīdzīgi, aizņem ledusskapī vietu. Ja interesē, tad uz kasparszz@aol.com.
hvz...man liekas vāks nelaiž garām, jo kad taisīju ciet, likās dzelžaini aizvērās. Piemēram, kas jādara, lai vāks nelaistu garām gaisu? Jāatver vāks un atkal jāver ciet? īstenībā izskatās, ka tiešām jau ir pasīvi uzrūdzis. šodien no rīta nekādas aktivitātes, aizvars mēms. Jānogaida vēl diena un jāpilda pudelēs. Vai tomēr pagaidīt kādas 3-4 dienas?
Izskatās pēc pirmā kucēna, bet ceru, ka būs dzerams :)
domāju neiespringsti par to vāku :) labāk jau pagaidi vēl pāris dienas pirms pudeļo un ja iespējams pirms tam uz 24h iemet aukstumā... parasti jau pēc kādām 2 nedēļām pudeļo, lai paspēj visa draza nosēsties.
Blīvumu jau laikam nemērīji?
Blīvumu nemēriju, jānopērk aparāti.
Tā arī darīšu, nogaidīšu pāris dienas, tad ielikšu aukstumā uz dienu,un tad pudeļošu.
Paldies par atsaucību!
Tas vai vāks laiž vai nelaiž vispār ir pofig un tajā burbuļatorā jau arī nav kom tur skatīties. Atver vāku un apskaties uz pašu misu. Sākumā parādās putas, pieaug un tad beigās noplok un viss, gatavs. Es tos hidroaizvarus sen vairs nelietoju. Arī pēc smakas var diezgan labi pateikt kurā stadijā ir process.
Starpcitu, putas jau noplaka pēc 3 dienām, gar maliņu var redzēt nosēdumus. Interesanti tas, ka vakar atkal sāka burbuļot. Nesaprotu, rūgst, nerūgst, rūgst, nerūgst. Kaut kā aizdomīgi. Var būt tomēr nebija kārtīgi samaisīta misa? āa..un kā pēc smakas var pateikt? ja smako pēc rauga, tad vēl jāraudzē?
Siltāks palika un rūgst tālāk. Liec viņu mierā uz kādām 10 dienām un būs ok... Pa to laiku iegādājies blīvuma mērītāju...
Pēc 7 dienu rūgšanas alu iebāzu vēsumā ap 13 grādiem pēc C uz 3 dienām, pēc tam sapildīju pudelēs, izmantodams parasto cukuru, karameļu sīrupu un medu, paturēju istabas temperatūrā 6 dienas un tad daļu ledusskapī un daļu vēsajā starpdurvē. Pagājušas 15 dienas un alus garšo labi. Daļa, kas pildīta ar medu (1.5 karotes uz pudeli)sagāzējušies ideāli. Ar sīrupu(1.5 karotes uz pudeli) mazāk gāzes un ar cukuru(1 karote uz pudeli) vēl mazāk, bet pietiekami. Lūk šādi izskatās alus ar medu.
Sveicināti!
Tā kā dzīvoju Norvēģijā un alus šeit nav no tiem lētākajiem un garšīgākajiem, ļoti ieinteresēja raksts "Klubā" par alus brūvēšanu mājas apstākļos. Tur arī ieguvu informāciju par šo forumu.
Pārlasīju daudzas tēmas šeit un ir jau radusies neliela apjausma kā tas notiek, bet jautājumi, protams, ir ļoti daudz.
Iesākumā vēlētos mēģināt to vienkāršāko variantu un tas cik sapratu ir, izmantojot ekstraktus. Domāju mēģināt kaut ko līdzīgu šī topika autora taisītajam, bet redzēju ieteikumus izmantot Iļģuciema iesala ekstraktu. Tad jautājums ir šāds: vai šo ekstraktu izmanto tā speciālā ekstrakta (Coopers u.c.) vietā, vai es tomēr nepareizi sapratu? :) Un kādas ierīces, traukus vajag obligāti, lai visu pagatavotu kā nākas? Dzirdēju, ka Depo varot iegādāties visu nepieciešamo. Pēc tā ko te salasījos sapratu, ka vajag: 1) lielu trauku ar vāku, kur raudzēt alu (fermentācijas trauks) 2) hidroaizvars 3) dezinficēšanas šķīdums 4) pārējais jau mājās laikam atrodams
Vai var to alu pēc tam pildīt plastmasas pudelēs?
Tas labi, ka rakstot nebūšu par velti mocījies :)
Coopers ekstraktam un citiem līdzīgiem ir jau pievienoti apiņi. Ja ņem Iļģuciema, tad pašam jāliek klāt apiņi. Tas nav sarežģīti. Paskaties alusmuca.lv
Ja esi Norvēģijā, gan jau Jānis pakonsultēs kuros veikalos var visu dabūt. Bet plastmasu labāk http://www.efija-2.lv/lat/, jāatceras, ka tai jābūt pārtikas plastmasai. Hidroaizvars nav obligāts, var vākā izurbināt caurumu un ielikt tur kādu vates kumšķi, lai putekļi neiet iekšā. Un trauku nevajadzētu daudz kustināt.
Pildīt var jebkādās pudelēs, tikai viņas jāizdezinficē. Tad alus arī gadiem bez problēmām stāvēs. Nu plastmasā mazāk.
Izlasi https://kupla.lv/topic/ieteikums-pirmajai-iekartai-starta-komplektam (tur daudz spama, bet pa vidam arī kas noderīgs)
Tad palasi alusmuca.lv, daudz bilžu un pamācību (arī Youtube) tieši par ekstraktu
Nu tad jau Koceenam būs jābrauc ar "ciemakukuli" ciemos pie Jāņa, kad viņš atkal būs darbos Norvēģijā...:):):)...varbūt pat sanāks kāds kopīgs brūvējums...
Es pats pirms neilga laika biju ar līdzīgām domām, bet tici, ar ekstraktiem ir OK, bet īstenībā 25-30L būs tik pat ilgi cik AG....man īstenībā, kad taisīju savu pirmo ar Iļģuciema iesalu no A-Z aizgāja 12stundas....... Vēl viena lieta, ja gribi tikai pamēģināt vai 2x gadā uztaisīt alu tad ekstrakts būs ok, bet ja ir čujs, ka kādu laiku ņemsies noteikti un ir vieta, tad no sirds iesaku uzreiz AG, kaut vai izmaksu ziņā, neatceros kurš, laikam Jānis rakstīja, ka AG Tev varētu jau atmaksāties kādā 3-4 reizē. Es puišus nepaklausīju, un sāku ar iļģuciema ekstraktu, tagad saprotu, ka vajadzēja uzreiz ar "pilno iesalu" un ar vienu temp. stopu viss notiktos:) Apskaties topikā ieteikums pirmajam starta komplektam ko uzsāku, tur puiši ieteica divas vienkāršas receptes ar iļģuciema iesalu, pats izmēģināju to ko Edgars rakstīja, vakar kā reiz vienu pudeli attaisīju...nu beidzot sāk pēc alus būt, tā, ka toč zem trim nedēļām alus vēl nav nogatavojies, jāpagaida vēl nedēļa. Depiņš tiešām labs, bet ja gribēsi visu nopirkt pareizi+lēti, tad ne. Piemēram Depo nav laba fermentācijas spaiņa, iesaku ko arī citi iesaka PTC, kuri atrodas Matīsa ielas galā pārbraucot dzelzceļa pārbrauktuvi. Izejvielas kā apiņus un raugu (arī iesalu) silti iesaku atbalstīt savējos-tātad Rīgā pie Jāņa (īstenībā cenas netipiski letiņiem-viszemākās Latvijā-par ko liels paldies!) Hidroaizvars-depo, bet mīnuss, ka viņam nenāk līdzi tas gumijas korķītis ko likt spaiņa vākā, es vienkārši turpat paņēmu gumijas korķi ar caurumu vidū, kas domāts 25L vīna pudelei un fiksi izgriezu ārā to korķīti. Dezinfekcijas šķidrums- jods no aptiekas.... Vajadzēs labu plītiņu, vislabāk gāzes vai malkas Vajadzēs svariņus Vajadzēs termometru Vajadzēs garu garu karoti Vajadzēs strauji atdzesēt, es savējo vēl paspēju lielā vējā un sasedzu ar sniegu, bet vienalga 30L man dzisa vairāk kā 3 stundas, kas nav labi....vislabāk jau uzreiz uztaisīt spirālveidīgo dzesētāju, vislētākais kapars šobrīd ir Depo, cenas stipri atšķiras. Vakar Cēsu K-Rautā ieraudzīju reklāmu, ka šie tirgo alus sākumkomplektu zem 10Ls, lielais spainis+hidroaizvars+termometra papīrīts(nezinu cik precīzs...), krāniņš un vēl kādi 2-3 loriņi, paskaties, varbūt šāds sanāk pat vēl lētāk un vienā vietā. Es pats arī dažas iepildīju plastmasas pudelēs redzēs... Personīgi uzskatu, ja plastmasas pudeli tur vēsumā un tumsā, kur saule netiek, tad 1-2mēneši nekāda vaina, kaut man Cēsu alū strādā viens gudrs cilvēks pa tehniskām lietām, un viņš man arī apstiprināja par UV un to, ka plastmasa laiž cauri skābekli. Priekā
P.S. Uppss, sorri Ati, kamēr rakstīju savu garo penteri biji jau visu kodolīgi uzrakstījis:) Paldies par jauno Klubu, es viņus nepērku, bet šis jau otrais...
Visu šo es pārcēlu uz sticky diskusiju par sākuma komplektu https://kupla.lv/topic/ieteikums-pirmajai-iekartai-starta-komplektam. Šeit tomēr vairāk runa ir par konkrētu ekstraktu, nevis pirmo sistēmu.