kāds ir mēģinājis taisīt ar lietus ūdeni? Pa nakti satecināju 50l, tagad prātoju vai taisīt lāgeri, jeb stoutu. :)
Ūdens
tieši šodien kā taisījām - gan pus uz pusi iejavošanai ar vietējo cieto ūdeni. Skalošanai gan tikai lietusūdeni.
es pagājušo vasar taisiju ar lietus ūdeni , tipa , pilsneri un bija baigi gards.
Pēc Palmera u.c. interneta datiem cietais ūdens domāts vairāk tumšajiem. Laba doma ar to lietusūdeni, jo man arī izteikts Latvijas cietais HCO3-320 mg un gaišie sanāk ar izteiktu rūgtumu vai citu izteiktu asu garšu - ja nemaldos arī Palmers par to ir rakstījis.
IPA arī ir gaišais un visi angļu biteri ir gaišie, bet nebūt nepaģēr mīkstu ūdeni.
cik lasīts, ipām vislabāk der tieši tāds ūdens, kurā ir daudz sulfātjonu (tek cauri ģipša slāņiem). Bet Ca vai Na sulfātu jau var arī bik pielikt no malas.
Es parasti pieberu šķipsniņu ģipsi.
janis said: A pēdējā laikā izmantoju 100% reversozmozes ūdeni. Uztaisu Ph un viss.
Nu jā, bet man piemēram pat kafija no reversās osmozes filtra liekas kaut kāda pliekana, venden ūdens arī tā ne visai, bet no zaķu avota pavisam cita garša, bet tam avotam diemžēl hco3 bija krietni virs 300, avotam pie sēnītes ap 250 (bik labāk), avotam rīgā, ķengaragā līdzīgi kā pie zaķiem (uz to kādreiz gribējis uzlikt ķepu cido, liekas) Varbūt vēl kāds var ieteikt avotu rīgas tuvumā, tikai ne tādu, kas no kapiem iztek vai gruntsūdeni caur šosejas uzbērumam spiež (ir dzirdēts:)?
Par ķekavas avotu jau ar dzirdēti visādi briesmu stāsti. Caur kurieni tik viņš netekot. Bet es piemētram to perversās ozmozes ūdeni dzeru labprāt. Man viņš garšo. Tāds tīrs un bezpersonisks un ļauj izcelties citām pievienotajām vielām. a uz kurieni tu stiep analizēt visus tos latvijas avotu ūdeņus? Tātak briesmu liela nauda aiziet. Vismaz Hidrostandartā tas sanāk padārgi. Vai arī tu izvēlies tikai šo te hCO3 parametru?
Ir kautkāds avots pie Rīgas apvedceļa (laikam posmā starp Jaunmārupi un Olaini). Skaitoties labs dzeramais ūdens. Ja nav zināms, varu noskaidrot precīzāk atrašanās vietu.
a mans ūdens ir labs? moš es varu tirgot ūdeni?
Dainis, tas avots interesē!
Sakarā ar Mārupītes šmuci "Rīgas ūdens laboratorijā" samazināta analīžu cena no 20Ls uz 10Ls.
mļin, sakarā ar to "Mārupītes šmuci", man ūdens uz analīzēm būs jānes reizi 3 mēnešos, 2 gadu garumā. neviens jau jēdzīgi nevar pateikt pēc cik mēnešiem/ gadiem tā "Dosja" līdz spices ūdensslānim var tikt...
starpcitu, revresās osmozes filtrs tādu ķīmiju arī nofiltrē? itkā jau tiem molekulārajiem savienojumiem vajadzētu būt gana lieliem, lai netiktu cauri membrānai...
kspc, ''nedaudz'' sajaucu - avots ir otrpus Daugavai: http://www.savadak.lv/vis-kas/udens-no-avota
kspc, ''nedaudz'' sajaucu - avots ir otrpus Daugavai: http://www.savadak.lv/vis-kas/udens-no-avota
Revidējot sava "brūža" efektivitāti esu nonācis pie secinājuma, ka vaina ir ūdenī. Nekādi nevar tikt pāri 70% efektivitātei, kas liekas drusku nožēlojami. Tiku pie ph metra un tumšajam lāgerim 5.8 likas drusku pa daudz. Salasijos briesmu stāstus, ka pārāk augsts ph samazina b amilāzes enzīmu efektivitāti un tādējādi visu brūvēšanas efektivitāti kopumā. Kā jums foruma vecbiedri pieredze rāda, vai ūdens skābēšana ietekmē kopējo efektivitāti un palīdz tikt vaļā no tanīniem u.c. sīvam piegaršam.
hmmm
es sākumā liku beershmitā ka man brūža efektivitāte ir 70% bet sākuma blīvums vienmēr sanāca lielāks
tad vienreiz eksperimenta kārtā paprobēju ierakstīt lielāku to efektivitāti lai beershmits noprognozē sākuma blīvumu reāli kāds man sanāca. ieliekot 90% dabūju prognozē apmēram tādu ciparu kā parādīja hidrometrs.
man personīgi neticās ka mana brūža efektivitāte varētu būt 90%, bet ja tu tam tici - varu tirgot tev ūdeni :)
Man ar cietu ūdeni efektivitāte arī ap 90%, bet nākošajā partijā domāju piekoriģēt.