kspc said:
^ Es gan ar fleksi nečakarētos, bet iztērētu tos 10-20 eiro uz lāzeri, nevis pēc tam vienmēr bolītu aculi uz ne visai labi izdevušos fleisēto ripu :)
Vai alfametāls tagad tirgo caurumotu bleķi pa gabaliņam?
Viņiem tagad arī visādas formas caurumu štance, varbūt var ko līdzīgu izštancēt profesionālajiem dibeniem ar gareniem caurumiem?
Tam perforēto caurumiņu risinājumam ir jārēķinās ar čakaru, kas mēdz gadīties, ka pie ļoti rupja maluma (mans novērojums vienā no LV mazajiem brūžiem), ka nostājas pretī caurumam grauds, aizsitot caurumu ciet un visa filtrēšana riktīgi iesprūst. Tad tur meta virsū sietu (galīgi ne pa izmēram izgrieztu, no kaut kāda krāsaina metāla, bet bez domas par metāla veidu, bet drīzāk tas, kas gadījās pie rokas) ar garenajiem caurumiem, lai neaizsit ciet. Pie tam tur ripa arī bija ar fleksi taisītā un man jau likās, ja iejavošanu taisītu tajā pašā katlā (viņiem tikai filtrēšana tur), tad jādomā kaut kādas gumijas likt uz malām, lai graudi pa sāniem nenokļūst apakšā, kamēr maisi.
Man pašam nopirktajos katlos bija loksne ar 3mm (?) caurumiem (alusvedējs var palabot), likās riktīgi par rupju, jo nu kaut kā smagi ar dzidrināšanos gāja, par daudz miltu nokļuva apakšā.
Tos, kā saki, rūpnieciskos garenos netaisa ar perforāciju (visticamāk, ka izmērs, ko iespējams uztaisīt ar perforāciju ir par liels. Kad biju aizbraucis paskatīties ko Made in China dara rūpnieciskā līmenī, tad pārsvarā visiem filtrdibeniem ir lāzeri grieztie garenie V-veida coķi, bet vienā rūpnīcā rādīja, ka budžeta projektiem varot uztaisīt arī viņi paši un tur bija tā, ka metāla stienīši bija sametināti viens pie otra nelielā attālumā pie ribām, kas to visu tur kopā. Arī izskatījās ok. Es gan nespēju iedomāties to pacietību, kas jāiegulda pasākumā, lai to visu precīzi sametinātu.
Līdzīgu variantu, bet tikai no koka esmu redzējis vienā citā LV mazajā brūzī un, lai arī izskatījās caurumi par lielu, sistēma normāli strādāja, nodzidrinājās misa diezgan fiksi. Kas mani izbrīnīja, ar to versiju salīdzinot, kur ar perforēto loksni miltu apakšā bija daudz. Visticamāk, ka lielu lomu spēlē malums (tas toč ir būtiski, kad arī komerciālās versijās, kaut kas paregulējas placinātājā un pāris stundas darba dienai klāt :) ), bet domāju, ka vēl ir trauka filtrdibena laukuma attiecība pret trauka lietderīgo tilpumu.
Tāpēc pieļauju, ka var mēģināt taisīt arī koka un tur tomēr katrs vecis, kam drosme ķerties pie alus brūvēšanas, pats spēj pievīlēt kādu negludumu, kas neļauj piegult kā vajag. Ja zinātu, ka pie tiem +/- 80C nekas nenotiek ar līmi, tad pieļauju, ka būvniecības saplāksnis būtu ērts materiāls, no kā taisīt un galīgi pa lēto sanāktu. Varbūt Ģirts var pakomentēt, kā eksperts koku lietās.