• Pasākumi
  • Ikgadējais mājas alus pasākums 2016.gada 7. un 8.maijā, Kraukļos

KapteinisEdgars said: Varbūt to konkursu var izvērst tādā mērogā, kā to, kāds bija tagad Aldarim un to kopīgo pasākumu, lai viņi nosponsorē, kā balvu dalībniekiem tipa + vēl protams uzvarētājam, lai tiek alus veikalu plauktos

atstājot apgrābstīto tematiku protams - skābie ali

No sponsora prasītos ne daudz ne maz, kādi ~1000€.

Par piemēru ņemu Lobes kroga muižu, kura cenas zinu. Tur var sapulcēties līdz 150 cilvēki, izguldīt var ~100. Viss komplekss - telpas, zāles, pirtis, baļļas, dīķi, istabiņas, tas maksā 1000€. Kārtīga ēdināšana pusdienas (10€), vakariņu galds (12€), brokastis (6€).

Tas tā pārdomām, apsmadzeņošanai.

Ko jus saprotiet ar "skabie ali"?- diez vai saja kategorija ietilps dzili norudzis saisons vai kads garsa skabenaks/sausaks alus. Domaju ka musu vidu nav parak daudz tadu, kam butu jebkada pieredze ar sour beer bruvesanu, pieeju specializetajam rauga kulturam (brettanomyces, lactobacillus, pediococcus utt), bez ka "skabais alus" nav iedomajams... Man patik izaicinajumi, tapec es saku ok (bet tad ar steigu jasak domat par konkursa alus bruvesanu), bet vairak patiktu "ogu alus" teema, bez nosacijuma, ka alum jabut skabam!

Sour beer kategorija, ņemot vērā mūsu pieredzi ar šo alu, būs liels izaicinājums žūrijai:)

Varbūt ierobežojam ar kādu konkrētu izejvielu, piem., raugu un raugu tādu pēc iespējas specifiskāku. Bet ogu kategorija arī baigi ok, to gan vajadzēja paziņot mēnesi ātrāk, jo tagad jau daļa ogas ir grūti pieejamas.

Ugis said: Ko jus saprotiet ar "skabie ali"?- diez vai saja kategorija ietilps dzili norudzis saisons vai kads garsa skabenaks/sausaks alus. Domaju ka musu vidu nav parak daudz tadu, kam butu jebkada pieredze ar sour beer bruvesanu, pieeju specializetajam rauga kulturam (brettanomyces, lactobacillus, pediococcus utt), bez ka "skabais alus" nav iedomajams...

Var pieiet tīri "zinātniski" un nomērīt beigu pH (nolikums), cerībā uz sadarbību ar snaptest.lv, kas neatbilstīgajiem diskābeli dotu. Bet es domāju, žūrijai būtu jābūt gana pazīstamai ar skābajiem aliem, lai par neatbilstošu stilu punktus nedotu.

Specializētās kultūras var ievākt no pudelēm, Rīgā ir dabūnamas. Var skābēt ar iesala graudiem (lakto) un/vai mežonīgajiem raugiem. Varianti ir dažādi. Nav triviāli, bet tur arī parādītos brūvēšanas meistarība un pieredze.

Man ledusskapī bez pielietojuma stāv ortofosforskābe. Joks, protams, bet izturību žūrijai :)

Žēl par Blomi. Tiešām laba vieta pasākumam. Kas attiecas uz jaunas vietas meklējumiem, tad pārstāvu to viedokli ka jāmeklē kaut kas līdzīgs Blomei. Odziena bija ok, bet jāņem vērā ka viesu namiem to pastāvēšana ir atkarīga no peļņas, līdz ar to atrast kādu altruistu ir bezcerīgi. Vēl jau pastāv variants ar pašnodrošināšanos. T.i. organizatori atrod vietu (telpas) par to pieprasot nepieciešamo samaksu, bet pasākuma dalībnieki paši ir atbildīgi par savu ēdināšanu un citu labklājības nodrošināšanu. Nu vēl jau ir variants par dalības maksu kādi 50-70 € no dalībnieka, un vispār nav problēmu! :) Konkurss! Ogu ali - kur rudenī, ziemā un agrā pavasarī (kad visaktīvāk notiek gatavošanās konkursam) ņemt ogas!? Skābie ali-kurš no jums atšķir saskābušu no skābenā alus! Man nav šādas pieredzes, tātad es atkrītu :))

Par vietu varu ar Aizputi nočekot.

Nedomāju, ka ogu ali izslēdz skābos. Mēs jau ar Andi (kurš, kā varat iedomāties, ir traki liels šīs tēmas aizstāvis) runājām, ka vērtēšana būtu traki subjektīva, manuprāt, vairāk patīks/nepatīk līmenī. Jo es, piemēram, zinu, ka saldenie ogu ali man parasti nepatīk un tas noteikti iespaidotu manu tiesāšanu. Un par skābajiem, nez vai gada laikā pieklājīgu skābuli var nobrūvēt. Drīzāk varam tēmu 2017. vai 2018. gada konkursam jau tagad rezervēt.

Bet vispār nav jau problēmu mainīt pieeju konkursiem un vairākas kategorijas taisīt.

Attiecībā uz konkursiem un Aldari, var prasīt, protams, bet tad mums pašiem vispirms par formātu jāvienojas. Nedomāju, ka šis būtu jāpadara par pasākumu, kur galvenais ir tas, cik lielu labvēlību izrāda korporatīvais sponsors. Neesmu pieredzējis, ka sponsoru nauda nāktu bez saviem nosacījumiem :) Papildus piešprices ir ok, bet to, ka visa pasākuma norise atkarīga no sponsora naudas man personīgi nepatīk.

Tikko no Rīgas. Āgenskalna tirgū ogas cik uziet, dārgākas kā jūlijā, bet cik nu tur vajag. Iemet saldētavā lai gaida iznācienu. Man arī ogas saldētvā gaida rudeni. Var jau arī skābos gatavot konkursam, bet es personīgi neko nesaprotu, pat dzēris lāgā neesmu lai ko sakarīgu uzbrūvētu. Man arī liekas par agru, bet perspektīvs ļoti.

Vai kādam ir idejas par ogu alus konkursa rāmjiem? Vienīgais, kas man nāk prātā ir Latvijas ogas un, piemēram, ne mazāk par 10%, salīdzinot ar iesalu svaru.

Kad taisu ķiršu vai kādu citu ogu alu, tad ogas ir apmēram 75% no iesala svara.

Patīkami, ka tik laicīgi esam pievērsušies lielā pasākuma organizēšanai. Jāveic aptauja potenciālajām norises vietām. Lai atsūta tāmītes. Nu te kaut kādai aktīvistu grupiņai no centra jāsanāk kopā un jānosprauž stratēģija. Forumā jāizveic aptauju cik katrs ir gatavs ieguldīt savu laiku u.t.t. Vairāk vai mazāk kāds kaut kur ir bijis un varētu ieteikt norises vietu. Tad grupa no centra sūta vēstuli un saņem atbildi ar pilnīgu tāmi. Tad var sākt domāt par vietas izvēli, citādi vairāk vai mazāk pa tukšo.

1) esmu pārsteigts ka AndisL vēl necepās pa pārāk argi un būs vēl auksti. 2) Jā, labāk Zemgalē vai Kurzemē. Viss kas ir no manis Daugavas otrā krastā man šķiet traki tālu. 3) ez šobrīd skeptiski skatos uz ogu aliem. pieredze rāda ka tiem ir ilgs nogatavināšanas laiks un priekšlikums manuprāt nāk pāris mēnešus par vēlu jo piemēram ķirši un jāņogas jau ir pārstrādādi zaptēs un kompotos. turklāt vērtēšana noteikti sanāks subjektīva.

P.S. šodien garšojām no Igaunijas atvestu ķiršu alu. Labs! Smaržā un garšā bija jūtams ķirsis, taču nebija uzbāzīgi salds. garšīgs alus.

Alusvedējam: 1.Esmu atmetis domu par gada pasākumu vasarā, kaut redzot aktivitāti piektdienas pasākumam ir ok ar apmeklējumu. Vasarā pasākumiem ir vairākas priekšrocības, bet galvenā ir izmaksas. No bērnības kā lielākā daļa lauku bērnu ķimerējām kaut kādus braucamos un ar savu jaunības dienu moci braucu vēl šodien. Moču pasākumu tāme nepārsniedz 25 eiro trīs dienu pasākumam ar ēdināšanu kādā kempingā. Savus argumentus balstu uz reāliem skaitļiem. Ja pasākums agri pavasarī + gultu izmaksas. Bet ir nenoliedzami plusi pavasara pasākumiem. Es vairāk par to, ka vajag pamainīt norises laiku un vietu lai interesantāk. Nekas nebūtu pretī pret Ziemassvētku vai Mārtiņdienas pasākumu. 2.Man vienalga. Patīk iepazīt jaunas skaistas vietas. 3.Man jau liekas, ka ziema pietiekoši gara. Rudenī liktos vīnus pavasarī var dzert kā bužulē, jaunvīnu. Alus nogatavojas ātrāk, vismaz man tā ir.

Skābo alus nogatavošanās laiku rekomendē ap 18 mēnešiem. Es, droši vien, nenocietīšos un ziemā atraušu kādu no saviem skābās 3,3l muciņas projekta pirmajiem izturējumiem. Bet 2016. gada pavasaris varētu būt par agru+ 4 identiskas skābā alus pudeles man būs grūti nodrošināt. Šāds projekts drīzāk velk uz 2017. vai 2018. gadu., kad mājbrūvētāji būs vairāk skābos padzēruši.

Ogu alus, pagaidām, neplānoju brūvēt- tās jau beidzās. Teorētiski vēl var mellenes paspēt vai pīlādžus ;)

atis said: Par vietu varu ar Aizputi nočekot.

Manuprāt Aizputes serdes māja ir par mazu 70+ cilvēkiem.

ogu/skābuļu ideja ir ļoti laba, bet tas jāplāno vairāki gadi uz priekšu. es par, bet uz 2018. gada konkursu. kautkad bija plāns arī par jelgavu, bet neatceros vai vispār īpašniekam pajautāju...

Par šo te drusku diskutējām pie Anda. Konkurss varētu būt jebkādu augļu alus, ne tikai Latvijas. Kaut vai ar mango, kivi, utt. Augļi varētu būt kādi vismaz 20% pie kopējā iesala apjoma. Pārējie parametri freestylā.

Par vietu, iespējams, ka varam tomēr kādu atpūtas/kroga/viesu mājas variantu paskatīt. Un par kādu piesponsorēšanu domājams, ka nav tik traki, kaut ko varētu mēģināt sarunāt. Dažs labs šur tur pat solījās jau aizlikt kādu vārdu. ;)

13 days later

Atjaunoju informāciju. Var sākt brūvēt alu un atķeksēt datumu kalendārā.

23 days later

Iesāku sarunas ar muižu Jelgavā tagad dēvē par Kārklu muižu. Par gulēšanu 8 eur no pieugušā gultas ir 35 pārējie var uz piepūšamajiem kopa var izguldīt ap kādiem 90. Varam iznomāt mucas pirtinu un kublu, ar visu pievešanu tas izmaksātu līdz 200EUR. Ēdināšanu var sarunāt ar Melno Cepurīšu Baleriju ja neko ūber krutu negribam tad 10 eur no cilvēka varam iekļauties kautkas brokastīm, pusdienām un vakariņām. Otra opcija ja pašiem kāds piesakas uzņemt pavāra funkcijas varam gatavot paši, katlus, plītis , grilus nodrošinās.