Bet Valdis jau pagaidām ir tikai mājbrūvētājs! Es joprojām pieturos pie uzskata, ka jebkura darbība ar atdzesētu misu vai raugu "tīrības stadijā" ir papildus risks . Padomā pats... tev jānosterilizē trauks, kurā ir jāielej tīrs, sterils, atdzesēts ūdens. Raugu pēc iebēršanas rehidrēšanai vajadzētu apmaisīt! Atkal ar sterilu karoti. Cik riska pakāpienu!? Zinu, ka daudzi teiks, ka esmu paranoisks, bet ja mājbrūvēšanas pirmsākumos esi tik daudz alu izgāzis kā es, tad gribot negribot par tīrību dubultā piedomā!
raugs
Bet es zinu par ko Valdis sapņo būt.. :)
Un es joprojām pieturos pie uzskata, ka, ja gribi uzbrūvēt maksimāli iespējami labu alu pie savām ierobežotām iespējām, tad jādara viss, lai to izdarītu, izmantojot praktiskās brūvēšanas zinātnes kuras starp citu akadēmiski mācās ne mazāk kā 5-7 gadi...
Un, ja vēl vēlies, lai brūvējumi sanāk vienādi, tad vel jo vairāk....
Un Linard, Tava paranoja ir ļoooti pamatota un dzīvē pieejama... Tāpēc respekts Tev.
Gan Linardam, gan Raivo sava taisnība.
Es daru kā manuālī - ieberu raugu atdzesētā (20-25C) misā, un pēc 30min sakratu vai pieleju atlikušo misu
Starp citu, maisīt ar karoti nav obligāti. Es mazā katliņā uzvāru RO ūdeni un tajā pašā katlā arī viņš atdziest. Pieberu raugu un pēc kādām 30min viņš jau ir nogrimis un izšķīdis. Pirms pieliešanas pašu katlu pakratu/pavirpuļoju un viss smuki samaisās rauga zupiņā.
Uzvāru ūdeni mikroviļņu krāsnī iekš attiecīga tilpuma stikla burciņas. Ļauju lai kādu minūti vismaz pamutuļo - tad slēdzu mikreni ārā un uzlieku burciņai iepriekš dezinficētu vāciņu - tas arī paspēj sakarst, kamēr tas trauks turpat dziest. Tad, kad atdzisis - ņemu ārā un daru, kas paredzēts - smeļu putas, ievācu daļu plāceņa, vai, ja vajag, rehidrēju raugu. Manuprāt, gana ērti. Ar karoti gan arī nemaisu - pavirpuļot tiešām pietiek. Principā trauku atveru divreiz - iebērt raugu un izliet fermenterī, un šo procesu nav vērts sarežģīt, trauku no ūdens sterilizējot atsevišķi.
Redz! Lieliska diskusija sanaca:) Secinājums- jādara kā labāk,raugu vajag rehidrēt, vairs nebēršu sauso, iespēja alu padarīt vēl gardāku/kvalitatīvāku.
Man te vairāk kā nedēļas garumā lāgeris drāmu sarīkoja. Izklausās neticami, bet vienīgā problēma varetu būt “vecs” raugs. Īpaši gan neticās, ka daži mēneši virs termiņa un šis atslēdzas uz mūžīgiem laikiem. Pievienošanas temperatūra pāris grādu starpība vai tad var šo nobeigt?!
Vārīju 29.01. svētdienā vieglu gaišo lāgeri. Uz 30-33 litriem OG 1044 pieliku 1.7 paciņas Mangroves M84 Bohemian Lager (derīguma termiņš 11.2016). Rehidrēts ūdenī ~10C un pievienots misai ~12C. Pēc 24h nav rūgšanas pazīmju un palielinu temp. uz 14C. Pēc 80h rūgšanas pazīmju nav. Paceļu uz 16C. Pēc 120h rūgšanas pazīmju nav. Pieberu rezerves raugu 1.7 paciņas M76 Bavarian Lager. Pēc 144h pie tiem pašiem 16C ir puta un rūgst. Pēc 216h izskatās, ka būs norūdzis FG 1012, bet vēl pagaidīšu.
Par lāgeriem nemācēšu teikt, man vienīgais mēģinājums ar Californijas lāgeri arī nokliboja kā kara veterāns:) Interesē, kā tu mājas apstākļos tā temperatūru maini pa 2 grādiņiem? Padalīsies?
Man ir mazais ledusskapis šim nolūkam ar elektronisko termokontrolieri. Viņā raudzēju vai turu pieslēgtu kegu un izmantoju izliešanai. Augšā tornis ar krānu.
Es liktu uz derīguma termiņu. Es reiz arī ar lageru šādi nomocījos 5 dienu garumā, līdz no AndisL plāceņas daļu dabūju. Un uzreiz aizgāja. Arī manā gadījumā bija virs rauga komforta temperatūras, arī apskābekļots tika pamatīgi, tā kā es tanī reizē uz "beigtu" sauso raugu norakstīju
Šodien, šovakar Jelgavā nav nopērkama paciņa lāgerrauga? P.s. AndiL uzzvani PpS slāpst
- Awaiting approval
Slāpst
Pazudušais?! Kam Tev ziemā lāgeri? Ir man ledusskapī paciņa kaut kad sen no Jāņa pirkta. Cerams, ka nav vīna raugs, bet vai aizies- nezinu. Eili gan vairākas paciņas. Vēl ir svaigi atlidojušas ampulas WLP838 un WLP802. Tās gan vajadzēs uzgaidīt, vēlāk padalīšos ar plāceņiem ja atgādināsi.
Kādu raugu Nurme lieto?
Sauso. Triangulum un Krubera ir 05, Oker ar 04 raudzets.
Trijstūris jums ļoti labs padevies!
Man arī patīk.
- Edited
Pārdomas par wyeast pakām.
man bija ilgs brūvēšanas pārtraukums un rauga pakas paspēja stipri aizstāvēties ledusskapī.
pirms dažām dienām sasitu vecāko - uzpūtās minimāli un garšoja skābeni. ielēju starterī, 2 dienu laikā nav būtiskas izmaiņas. vakar sasitu vienu svaigāku, aptuveni tas pats. vaļā vēl neesmu taisījis, gaidu.
tad vēl patīrīju ledusskapi un atradu vienu pavisam vecu paku kur bija nedaudz noliets raugs, bet barības paka nesasista. nomazgāju un nedaudz izpētīju.
barības pakā ir šķidrums kurš ļoti atgādina misu. bija iekšā arī neliels burbulītis kas varētu liecināt par rūgšanu, bet pati paka diezgan mīksta. uz tausti aptuveni tas pats kas parasti. tad nu es atcerējos ka tām divām pakām ko mēģināju iestartēt, iekšējās barības pakas bija ļoti cietas. sākumā pat padomāju ka sasalušas.
attiecīgi ienāca prātā variants ka barības vielas šīm divām bija dabūjušas bacili un izrūgušas.
2 domas sakarā ar šo visu:
1. ja iekšējā paka ir ļoti cieta, labāk viņu neaiztikt un taisīt pašam starteri.
2. cieta paka raugu saņemot varētu nozīmēt infekciju+augstu temperatūru transportā vai uzglabāšanā.
p.s. un galvenā doma ka wyeast nemaz nav tik ideāls kā iztēlojos.
Sadalīju kviešu vārījumu uz 4 dažādiem raugiem, paskat kā katrs raugs veido pilnīgi savādāku putu, krāsu, struktūru! Tā ir 4 diena.
Varētu izstādi rīkot