Pārdomas par wyeast pakām.
man bija ilgs brūvēšanas pārtraukums un rauga pakas paspēja stipri aizstāvēties ledusskapī.
pirms dažām dienām sasitu vecāko - uzpūtās minimāli un garšoja skābeni. ielēju starterī, 2 dienu laikā nav būtiskas izmaiņas. vakar sasitu vienu svaigāku, aptuveni tas pats. vaļā vēl neesmu taisījis, gaidu.
tad vēl patīrīju ledusskapi un atradu vienu pavisam vecu paku kur bija nedaudz noliets raugs, bet barības paka nesasista. nomazgāju un nedaudz izpētīju.
barības pakā ir šķidrums kurš ļoti atgādina misu. bija iekšā arī neliels burbulītis kas varētu liecināt par rūgšanu, bet pati paka diezgan mīksta. uz tausti aptuveni tas pats kas parasti. tad nu es atcerējos ka tām divām pakām ko mēģināju iestartēt, iekšējās barības pakas bija ļoti cietas. sākumā pat padomāju ka sasalušas.
attiecīgi ienāca prātā variants ka barības vielas šīm divām bija dabūjušas bacili un izrūgušas.
2 domas sakarā ar šo visu:
1. ja iekšējā paka ir ļoti cieta, labāk viņu neaiztikt un taisīt pašam starteri.
2. cieta paka raugu saņemot varētu nozīmēt infekciju+augstu temperatūru transportā vai uzglabāšanā.
p.s. un galvenā doma ka wyeast nemaz nav tik ideāls kā iztēlojos.