vot šito es nesaprotu - kāpēc gaidīt, kad raugs nosēdīsies pilnībā tad, ja izmanto nogatavināšanu pudelē? Tad tak tāpat tur saradīsies jauns raugs - to tad arī var sēdināt cik ilgi patīk. Cita lieta, ja lej kegā un gāzē no malas.
Stouts + kakao pulveris un šokolādes ekstrakts
Tas diezgan stipri ietekmē rauga daudzumu pudelē, sagāzējoties viņš nemaz tur tik daudz nesavairojas. Man ir bijis tā, ka 0,5cm rauga pudeles dibenā, kas nav sevišķi forši. Tagad, kad raudzēju 5L caurspīdīgajās ūdens pudelēs baigi labi tas process redzams. Pēc 24h aukstumā apmēram puse no augšas ir ļoti dzidra, apakšpuse ritīgs duļķis, pēc 48-72h viss dzidrs.
Es esmu secinājis ka ja lej kegos tad arī labāk ir sagāzēt ar cukuru nekā no balona. kaut kā tās putas ir smukākas un noturīgākas. Un tiek it kā pabeigta tā raudzēšana pilnīgākā stadijā. Ir gadijies ka tad kad gāzēju no balona tad alus mēdz pēc kādiem 2 mēnešiem saskābt (ne vienmēr protams). Kad sagāzē ar cukuru( misu, medu, vienalga) tad stāv gadiem un garša tikai uzlabojas.
Par ruugsanas ilgumu. Peec atseviska ledusskapja iegaades esmu saacis raudzeet eilus ledusskapii. Iebuuveets termoregulators, kas ljauj iestatiit temperatuuru no 0 liidz +25 graadiem. Jo pieturos pie raudzeesanas tuvaak apaksejai eila ruugsanas robezai, lai garsaa vairaak iesals, nevis auglainums, attieciigi censos raudzeet pie +16. Jaasaka gan, ka termoregulators vareetu buut preciizaaks, taapeec pastaav temperatuuras svaarstiibas. Termometrs raada ka diennakts laikaa Max temp skapii bijusi +18, min +12. Fermenteris 26L, taapeec pienemu, ka vareetu reekinaat videejo temp +15. Piestarteeju pie +21 un tad skapii. Parasti izburbuljo 1 nedeljas laikaa, tacu spiediens aizvaraa (nenostaajas liimenii) saglabaajas arii otraas nedeeljas beigaas. Izceljot aaraa fermenteri uz pudeljosanu istabas temp, atsaak mest burbuli. Vienu raudzeejumu otraas nedeeljas beigaas, kad vairs neburbuljoja, apmaisiiju, aizgaaja burbuljosana atkal uz 2 dienaam. Saprotu, ka nav noruudzis un pudeljot veel nevar, kaut gan 2 ned - vajadzeetu tak buut gana. Vai raugs slinki straadaatu, par zemu temp? Un ja tagad sapudeljosu, risks, ka uziet gaisaa manas pudeles? Kaadas vareetu buut idejas? Konkreeti tagad raudzeejas IPA ar S-04. Saprotu, ka objektiivaakais buutu meeriit bliivumu - tacu burbuljosana liecina par nepabeigtu ruugsanas procesu..
Iespējams, ka uzkrātais co2 švunkājot atbrīvojies. Bet drošāk būtu blīvumu pamērīt un tad pēc pieredzes jāskatās cik šis raugs dziļi var noēst. Gan jau kolēģiem pierakstos ir un padalīsies ar info. Vai google.
tēma gan nav īstā, bet burbuļošana liecina par CO2 izdalīšanos, nevis rūgšanu kā tādu - caurspīdīgā fermenterī rūgšnas beigas var noteikt, ja redz ka olbaltumvielas, raugs u.c. figņas ir nosēdušās apakšā blīvā slānī un alus kļūst dzidrāks, citādi labāk pamērīt pāris dienas blīvumu. CO2 rūgšnas laikā piesātina alu un pēc aktīvās rūgšanas beigām tiek izspiests. Man 2-3 dienās 16L pie 15-16C norūgst ar US-05 / S-04. Pēc nedēļas pudeļoju un daļu sakaķoju. Kaķa versijai vēl nedēļu atskrūvējot korķi var dzirdēt kā šņāc ārā C02
temp. leduskapja augšā un apakšā atšķiras - kad ieslēdzas dzesētājs, tad vienā galā uztaisīs lielākus mīnusus, bet vēlāk temp. izlīdzinās. Tas, ka kādu brīdi ir +6 un +18 neko neparāda - tas var būt tikai uz padsmit minūtēm.
Nu tas, ka esi nopircis ledusskapi turklāt vēl ar termoregulāciju ir apsveicami, bet es būtu tomēr sācis ar hidrometru! ;) Tas ka šādi staigā temperatūra, lūk tas gan nav labi! Par to spiediena staigāšanu. Kā jau kolēģis minēja... aizvērta vāka gadījumā kustinot fermenteri tiek atbrīvota alū izšķīdusī CO2 un tāpēc atjaunojas kustība aizvarā. Ja rūgšana atsākas pēc tam kad pamodini raugu to apmaisot, tas nav nekas slikts, ja vien neiemaisi alū atkal skābekli. Es dažas reizes "aizmigušu" raugu esmu modinājis kratot spaini 2-3 x dienā. Bet es to daru tāpēc, ka zinu, ka nav sasniegts beigu blīvums. Nemērot blīvumu tu šādi maisot un kratot pasākumu vari iestiept uz nedēļām divām + . +16 C nav zemākā temperatūra pie kuras eili var rūgt. Par 04 nezinu, bet 05 pie 15 C iet rūkdams. Burbuļošana NE VIENMĒR liecina par nepabeigtu rūgšanas procesu!
Jaa, tagad veelreiz paalapojot forumu esmu sapratis, ka so viltus trauksmi taisa izskiidusii CO2, kas nebuut nenoziimee, ka alus nav noruudzis. Par temp atskiriibaam - sliecos piekrist Dainim - "temp. leduskapja augšā un apakšā atšķiras - kad ieslēdzas dzesētājs, tad vienā galā uztaisīs lielākus mīnusus, bet vēlāk temp. izlīdzinās. Tas, ka kādu brīdi ir +6 un +18 neko neparāda - tas var būt tikai uz padsmit minūtēm".
reaalaa atskiriiba nav liela, preteejaa gadiijumaa so nevareetu saukt par normaalu aukstumskapi. Tacu meistars jau zinaaja ko dara. Es vismaz taa ceru :)
Tu jau mēri gaisa temperatūru ap fermenteri, nevis reālo alus rūgšanas temperatūru - tas nav viens un tas pats. Pareizi vajadzētu būt, ka sensors (termometrs) atrodas iekšā alū.