[deleted]
Sveiki ljoti vélos pagatavot alu ar medus garshu esmu iesácéjs shajá zinjá vaikáds nevarétu man tá síkák visu izstástít kas un ko ká jádara? Bútu ljoti pateicigs.
Sveiki ljoti vélos pagatavot alu ar medus garshu esmu iesácéjs shajá zinjá vaikáds nevarétu man tá síkák visu izstástít kas un ko ká jádara? Bútu ljoti pateicigs.
Nav nekad tā īsti mēģināts, bet ar medu toč to izdarīt nevar, jo tas maita baigi labi norūgst un uztaisa tikai grādus bez medus garšas. Droši vien ka ar kaut kādām iesalu kombinācijām, jo tad ir iespējams ar iesala mērcēšanas temperatūrām variēt un panākt nefermentējamu cukuru izveidošanos. Tie tad arī dod aromātu ,garšu ,krāsu, buķeti. bet varbūt ka es kļudos. Ieraksti google - brew meed
Iepērc gramatu "Radical brewing" un Tu tiksi pie medalus un ne tikai...
Nokačā PROMASH programmu un nebūs vispār nepar ko jādomā.
Cik skatos tas medalus receptes, tajas visās daudz alkohola un ilgs briedināšanas laiks...
Medū apmēram 70 procenti ir cukurs un attiecīgi tās ekstraktvielas tiaki 30%. Sanāk ka baigi daudz medus jāliek lai dabūtu garšu, bet attiecīgi arī grādu būs daudz. Tie grādi tad jāsabalansē ar spēcīgu iesala klātbūtni.
Ja īsts medalus, laikam jau var iztikt bez iesala klātbūtnes. Re kur skandināvu recepte: Mjod: 1,4 kg honey added to kettle for full boil 227 g pale crystal malt, steeped, then removed before the boil 23 g citric acid, added to kettle 4,5 kg! honey added to kettle as soon as boil is finished Hops: 43 g 60 min Spalt (4 %) 43 g end of boil Spalt (4 %) Yeast: Mead Yield: 19 l Gravity: 1,1 Alcohol: 10 to 13 % Biterness: 23 IBU Maturation: 6 to 10 moon Half a pound of cooked sugar or caramilized honey may be used in place of the crystal malt. Pēdējā variantā no iesala vairs nav ne smakas...
Vai re ku poļu variants: Dwojniak Mead: Made from a 1 mixture of honey and water and aged for five or seven years. Honey contains osmophilic strains of yeast, which can only ferment solutions between 50 and 82 % sugar. The resulting mead is very sweet, with a deep toasty complexity and a sherry like aroma...
No šitām receptēm sanāks baigi ellīgs padzēriens. Es domāju ka cilvēks jautāja pavisam ko citu.
Nu ja negribas gaidīt 5 līdz 7 gadus un gribas vienkārši saldumiņu, var paņemt medus burciņu un tāpat ar karotīti ieļepsēt un šajā gadalaikā arī ļoti veselīgi...
laukos oopis taisa taa, ka skalojot vasku paari paliek salds uudens. tad to njem un vaara stundu ar apinjiem un kaadu sauju kvieshu(putaam).. jaasanaak apmeeram kaa ljoti saldai teejai.. tad to atstaaj uz paaris dienaam un lieto. sanaak labs un medus labi nomaac rauga garshu..
Es darīju tā. Raudzēju kā parasti, bet uz gatavināšanu pielēju šķidrumu, kuru gatavoju no 2 ēdamkarotēm medus un litra ūdens, ko uzvārīju un atdzesēju. To lēju klāt 5 litriem jaunalus. Izturēju 2 nedēļas t ap 3C. Rezultāts nav salds, taču ir patīkama medus pēcgarša. Man liekas, ka tā arī jabūt (un meitiešiem ar baigi garšoja).
Man liekas, ka medalus var būt gan parastais alus ar medus piedevu, gan dzēriens, kurš gatavots tikai no raudzēta medus un ūdens maisījumu. Arī angliski "mead" nozīmē abus, kaut gan to vairāk attiecina uz pēdējo.
http://www.medus.lv/?id=16&sa=0&r=0&recept=321&recgr=19
tāds diezgan vecs raksts. varbūt kāds 5 gadu laikā ir mēģinājis brūvēt un var padalīties pieredzē? kas intresants, labs vai slikts ir sanācis? protams nedomājiet ka pats taisos ķerties klāt, (varbūt pēc kāda 100-tā brūvejuma pamēģināšu) bet labs medalus ir viens no mērķa, kas ir aizrāvis. bet tas tikai tapēc ka pats esmu izgaršojis vairāku simtu sūdainu medalu. viens salds kā medus sīrups, otrs pēc beigtām bitēm u.t.t.
man arī uz mēles gala ilgu laiku bija bērnībā dzertais medalus, n kā pirmo reizi piedzēros. un tagad saprotu, ka tas istenība bija medus kvass :)
Man ar vislabāk no medainajiem ir paticis kvass ar medu - šis te: http://www.ratebeer.com/beer/iki-gurmanai-gira-su-medumi/102096/
Fullers Honey Dew ar labs, tik tur to medu knapi var nojaust (kas laikam mir labums, šajā gadījumā) - http://www.ratebeer.com/beer/fullers-organic-honey-dew-pasteurised/295/
uzgāju intresantu veidu ka sabrūvēt medalu.. tikai nesaprotu kāpēc no fermentācijas traukiem tās trubas savienotas ar mucu (bļodu)..
Sentēvu hidroaizvars ;)
Nesen dzēru Dundaļa Medalu ar viršiem un kadiķiem. Viršus labi varēja just, medus ar fonā bija, kadiķogas īsti nejuta. Bija labs, ņemot vērā, ka man iesalainie ali reti patīk:
http://dundulio.lt/juodaragi-prisimenant-devyniaragi-sutinkant/
izklausās labs. kur izraki tādu?