Sveiki brūveri!

Vēlos uzvārīt dzērveņu alu (ienācās savigas ogas), līdz ar to jautājums pieredzējušākiem meisatriem.
Vai ogas likt klāt (lasu, ka sablenderētas) pie vārīšanas vai pēc norūgšanas, atstājot uz otrreizējo (secondary) nogatavināšanos? Mana pieredze ir 20+ vārījumu, ar otreizējo fermentēšanu neesmu vēl pazīstams.
Galvenā bažas vienādojumā ir par skābumu -- lai dzēriens nesanāk sīvs, tanī pat laikā ir labi jūtama ogu buķete. Minu, ka atslēga ir raugā, kurš neizstrādā visus cukurus, atstājot labu devu salduma, kas izbalansētu skābumu. Kādu ieteikumi/pieredze?

    https://kupla.lv/topic/pirmo-reizi-foruma-izlasit-obligati

    atis said:

    Daži aldaru "džentlmeņu" ieteikumi: - labs tonis ir vispirms pameklēt atbildi forumā un tikai tad taisīt jaunu topiku,

    cik var vienu un to pašu? piemēram man vajadzēja apmēram 12 sekundes lai uzkļikātu "meklēt" un ierakstītu "ogas" un sabira pilna lapa ar rezultātiem

    https://kupla.lv/topic/kirsu-receptes https://kupla.lv/topic/mellenu-alus https://kupla.lv/topic/kviesinieks https://kupla.lv/topic/odziena-2014-konkursu-labako-alu-receptes https://kupla.lv/topic/jautajumi-un-atbildes/page/15

      Iļģuciems liekot klāt dzērveņu sulu savam dzērveņualum un daudz cukura lai nav skābs, un pasterizē lai nerūgst.

        Es lieku, kad jau ir sācis aktīvi rūgt.

          Man gan liekas normaals jautajums. Viena patiesiba nav, bet raugs bus izkjiroshais, jaa. Misu gaishu un ar apinjiem nepaarspiilee. izspied sulu no dzeerveneem un lej klaat uz vaariishanaas beigaam vai arrii lej klaat sekundaarajaa, bet tad ir iespeeja nokjert kaadu mezhoni, kas varbuut nemaz nav slikttaakaa opcija.

          Var iet vairaakus celjus: paarcukuro pie 70+ graadiem un njem, kas dzilji neruugst, piem., MJ03. Vai Paarcukuro pie 67-69 graadiem un njem kaadu belgju raugu, lai izeed visu un pie reizes arii skaabumu. Veel var meegjinaat ar kvieshiem un kvieshu raugu. Es ieteiktu uztaisiit misu un sadaliit pa dazhaadiem raugiem un tad zinjot par rezultaatiem.

            Dzērvenēs, brūklenēs ir kaut kādi antiseptiķi. Vīnu raudzējot divus gadus mocījos. Niknie vīna raugi pat negribēja ēst cukurus. Es ieteiktu izmantot plāceni. Vismaz es tā daru ar ogām.

              Paldies par versijām, ziņošu par rezultātiem! Ko brūveru slengā izsaka mežonis?

                kas ir sastopams uz visām ogām, visiem dārzeņiem, lido pa gaisu....nav izaudzēts laboratorijā un prognozējams

                  Bet kā Andis teica, dzērvenes tak ir kautkāds antiseptiķis, man liekas tās lieto pret kautkādiem iekšējiem iekaisumiem, varbūt, ka uz tām nav nekādi savvaļas raugi?

                    Tieši tā, antiseptiķu pa pilnam. Ārsti pat iesaka noteiktu iekšīgu iekaisumu gadījumā lietot dzērveņu sulu, aptiekās tirgo dzērveņu kapsulas pret iekaisumiem. Tā kā uzmanīgi ar sulu liešanu klāt rūgšanas procesā!

                      bet tas antiseptiskais tak iekšā ogai. esmu pārliecināts ka virsū uz mizas ir raugs. tāpat kā visām pārējām ogām.

                        Write a Reply...