piekrītu, ķibi tur diez cik nejūt. jūtās tikai tās ziemassvētku garšvielas.
Ķirbju eils
http://www.sloshspot.com/blog/02-25-2009/How-To-Brew-Pumpkin-Beer-in-a-Pumpkin-in-20-Easy-Steps-125
Redzēts jau, bet topicam piederās.
- Awaiting approval
Sapudeļoju savējo ķirbjeilu. Smaržā viegls banāns. Garša uz doto brīdi viegla, maiga ar nelielu ziemassvētku garšvielu piesitietu. Tajau matīs, kas galā sanāx!
Sapudeļoju savējo ķirbjeilu. Smaržā viegls banāns. Garša uz doto brīdi viegla, maiga ar nelielu ziemassvētku garšvielu piesitietu. Tajau matīs, kas galā sanāx!
Patīk man baltās pudeles, viss kā uz delnas. Izskatās jau skaisti :)
Par blīvumu, ko dod ķirbis. Uz ~18L alus iesals bija 3.9kg, kas dodtu 1047 blīvumu. 1.5kg ķirbis šo blīvumu pacēla uz 1052. Tātad ķirbiz blīvumam dod ļoti maz.
Rekur rezultāts. Piparkūku garšvielu mixlis viegli jūtams. Ķirbis labākajā gadījumā iedevis tik nedaudz iekrāsu. Dzerams ir...
Ja vēl kādreiz taisīšu, tad ķirbi neapcepšu, iejavošu jēlu. Varbūt tad kādu ķirbja aromātu vairāk iedos.
jāpiekrīt Mārtiņa komentāram. ir jūtams tā ziemassvētku garšvielu darša. ķirbja garšu vai piesmaku nejūt. dzerams ir, bet specifiskās ziemassvētku piegaršas dēļ nelielos apjomos. 1 - 2 pudeles pēc kārtas var izdzert. pēc tam tie ziemassvētki sāk pārāk daudz uzmākties un likties pretīgi.
Ar to ziemassvētku garšvielu man ir viens ekstraktnieks (Dark Ale, ~7%), varu teikt to ka tā smarža/garša ir pāri visam un fermentācijas trauks ir grūti atbrīvojams no tās. Kaut kāda jifte, kura arī neielu skābumu dod:)
Bet tie kas garšojuši nav spļāvuši laukā!
ziniet. man tas ķirbju aliņš sākumā bija traki daudz un sākumā dēļ tām garšvielām bija diezgan nedzerams. likās ka viņš nekad neizdzersies.
pēc pus gada gatavināšanās pagrabā tās uzmācīgās garšvielas ira nedaudz jūtamas fonā un ira ļoti dzerams foršs biezs tumšais aliņš. žēl ka necik daudz vairs nav palicis. :(
Kāds taisīs šogad? ;)
man ir kaimiņš kam šitais dikti patika dēļ biezuma un vājās karbonizācijas. šis man šobrīd intensīvi uzmācas lai taisu atkal.
es saku ka čakars ar to ķirbi ņemties un tāpēc negribās...
šis pat ir gatavs izzagt sievai no dārza visus ķirbjus un pats visu darīt lai tikai sanāktu vairāk tas biezais garšīgais aliņš.
nu ja reiz man būs tikai jāstāv blakus un jādod vērtīgie norādījumi un džekus pats nomizos un atsēklos ķirbi un pats to klīsteri maisīs un mēģinās iztecināt .... un man tikai jāstāv klāt un starp alus malkošanu ir jākomandē kas jādara..... jā droši vien ka es šogad atkal taisīšu.
vienīgi tagad es zinu ka to ziemassvētku garšvielu devai ir jābūt KRIETNI mazākai, lai nav pus gads jāgaida līdz šis ir dzerams :)
Varbūt pamēģini bez garšvielām (vismaz daļu)?
Vakar arī uzvārīju ķirbinieku. Izejvielas gan ne pēc šīs receptes, tik cik garšvielas noskatītas. Ķirbja kungu cepināju 40min pie 170 grādiem un sanāca ļoti labs, neapdedzis, mīksts un sulīgs. Pāris atziņas ko piefiksēju, arī šeit jau lasītas: 1) filtrējas ļoti slikti. Man bija jāmaisa, lai neapstātos tecināšana pavisam, attiecīgi misa sanāca ļoti duļķaina. Griķu sēnalas diez ko laikam nelīdzēja vai arī daudz vairāk bija jāliek (piebēru ~600g). Maisot viņas tāpat uzpeldēja augšā. 2) ķirbi droši jāliek 30-40% no iejavojamās masas, jo mani 20% izskatījās kā spļāviens jūrā un neko garšā un smaržā nejutīs, tik cik nosaukumam der :)
Ugis said: Gribu uz Ziemassvētkiem pamēģināt uztaisīt kādu porteri, iepatikās šī recepte no "Extreme brewing", pie reizes pamēģināt ekstraktu+steeping metodi. varbūt varat palīdzēt pielāgot sastāvdaļas (konkrēti-iļģuciema ekstrakta daudzumu) šai receptei, jo cik saprotu, šķidrais iesala ekstrakts ir DME x 0.8? vēlos/varu izmantot tikai iesala ekstraktu +tumšo karameli,dedzināto priekš steeping. Vai tiešām tik daudz jāliek dedzinātais iesals, pat ja tas ir tikai uz "steeping" fāzi,nebūs traka piegarša? Hallertau var aizstāt ar Magnumu? Raudzēt plānoju ar US05?
Ja nekā cita nav, tad jau var 60min iemetienu aizstāt ar Magnum (tik 3x mazākā apjomā). 10min labāk to pašu Cascade bērt.
Pirmkārt US-05 noēdīs visus fermentējamos cukurus. Ja Tev patīk tīri, pasausi tumšie, tad jā, bet ja gribi lai paliek mazliet arī saldums, ņem S-04 vai S-33, bet labāk S-04. Otrkārt... "atvēziens nav pa lielu!?" pumpkini, irishmosi, cinamoni un citi nezināmie!? nav bail sačakarēt? Būtu ņēmis Iļģuciema ekstraktu, pievienojis karameļu un/vai melnā iesala tēju tumšai krāsai, Magnumu rūgtumam, kaut ko neitrālu garšai pie beigām, un normāls iesācēju porteris rezultātā!
Nezinu, varbūt... bet gribās ar "ziemīgajām" garšvielām. ja vados pēc receptes un turklāt nav temperatūras pauzes, ko salaist grīstē, kur ir varianti kļūdīties? galvenais saprast to ekstrakta daudzumu, jo pagaidām neizprotu, kā aprēķināt to blīvumu, ko viņš dod? un steeping process dod tikai krāsu/garšu, tur tak arī kādi fermentējamie cukuri nāk klāt? ko "neitrālu" iesaki garšai beigās?
Kā saprast blīvumu!? Litrā ūdens iejauc 100 gr. iesala ekstrakta un pamēri blīvumu. Tālāk jau matemātika.
Linards said: Pirmkārt US-05 noēdīs visus fermentējamos cukurus. Ja Tev patīk tīri, pasausi tumšie, tad jā, bet ja gribi lai paliek mazliet arī saldums, ņem S-04 vai S-33, bet labāk S-04. Otrkārt... "atvēziens nav pa lielu!?" pumpkini, irishmosi, cinamoni un citi nezināmie!? nav bail sačakarēt? Būtu ņēmis Iļģuciema ekstraktu, pievienojis karameļu un/vai melnā iesala tēju tumšai krāsai, Magnumu rūgtumam, kaut ko neitrālu garšai pie beigām, un normāls iesācēju porteris rezultātā!
klausi gudru cilvēku. manuprāt viņam ir taisnība gan par S-04 gan par atvēzienu.
palasi šī paša topika sākumu. šis nav no tiem vienkāršākajiem aliem. vai esi gatavs viņu gaidīt pus gadu? pēc pus gada ziema jau būs beigusies