Mēģināju un man liekas ka nesanāca:) Turēju fermentācijas traukā 10 dienas (ātrāk nevarēju sapudeļot). Hidroaizvars bija jau 3 dienas mierīgs, visu rūgšanas laiku temperatūra bija 23C. Kad pudeļoju smarža tāda paskāba, nomēriju 1.010 blīvumu... Jāskatās kas būs pēc 3mēn, varbūt pudelē nogatavosies.

es sākumā taisīju alu no COOPERS alus konserviem.

nedēļu rūga virtuvē pie 22 - 25 grādiem tad vēl nedēļu pudelēs gāzējās un pēc tam jau pamazām sāka tukšoties

nu vismaz pirmais diezgan ātri aizgāja. laikam kādās 2 vai ilgākais 3 nedēļas pudelēs pabija. skābs nekad nebija.

MrKAA, cukuru ar liki klāt, jeb tikai ekstraktu? Cukurs taisa skābenu un sausu garšu... Bet vispār smarža un garša fermentierī var būt maldinoša, pēc sagāzēšanās pudelē parasti garšo savādāk.

Edgars - Cukuru (cukurbiešu) nelietoju. Kungi vienā no Latvijas veikaliem (nesaukšu vārdā, lai nesanāk reklāma) pierunāja izmantot saharozes/glikozes sīrupu - pārdod 5L plastmasas pudelēs, tjipa 1,3L aizvieto 1Kg cukura un labāk raugs "noēdot". Bija lētāk nekā ņemt Coopers sauso cukura "aizvietotāju". Tad to arī izmantoju + Finlandija gaišais ekstrakts un daudz mīlestības. Mans atklājums vismaz pēc Coopers Traditional Draught gāzēšanas ir šis brūnais cukurniedru cukurs (foto), to arī liku klāt Finlandia, pēc kādas nedēļas būs jāskatās, kas tur sanācis - vai iet uz labo pusi. Tik es šaubos par to rūgšanas temperatūru, jo ja tas ir Lagera raugs (to tā tur arī nevarēju atšifrēt pamācībā), tad jau vajadzēja temperatūru padsmit grādos fermentēt?

Unknown.jpg

Labāk tomēr nosauc veikalu vārdā, lai var zināt citi, ja vajadzēs.

es ar pirmās reizes pirku to glikozes sīrupu jo tiku ietekmēts ar to pašu "raugs to labāk apēd" stāstu.

pēc tam uztaisīju eksperimentu 2 bundžas vienādos apstākļos. abi fermenteri blakus stāv un vienā ira ekstrakts ar to "raugs labāk apēd" fruktozes glikozes sīrupu. otrā fermenterī tāds pats ekstrakts tikai ar parastu cukurbiešu cukuru kam pieliets klāt nedaudz vāroša ūdens un sataisīts sīrups.

nekādas atšķirības nejutu un tāpēc uzskatu ka tas ir tikai mārketinga triks un vēl viens veidz kā tas veikals uzvārās.

ja gribi pa kārtīgo, tad cukura vietā liec vēl vienu iesala ekstrakta burku klāt.

"raugs labāk apēd" varētu būt interesanti tiem, kas dzenās pēc iespējas lielākiem grādiem.

un vispār - tas droši vien bija gligozes/fruktozes, nevis saharozes/glikozes sīrups.

Kāpēc jāliek ir brūnais cukurs? tur 96% ir cukurs un 4% visādu drazu.

alusvedejs said:

ja gribi pa kārtīgo, tad cukura vietā liec vēl vienu iesala ekstrakta burku klāt.

Pilnībā piekrītu šim

Valdi - Tev taisnība, tas bija gligozes/fruktozes sīrups un par to "vienu iesala ekstrakta burku" tas ir viennozīmīgi arī mans viedoklis. Cik saprotu ar Finlandia konserviem nevienam nav bijusi darīšana? Varbūt var kāds iedot nodegustēt kādam viņam jābūt, kad tas ir pareizi izpreperēts?

tev laikam jāgaida kad Zars parādīsies online. viņš ar ekstraktiem ņemās. vai arī varbūt vari mēģināt viņa lapā alusmuca.lv kaut ko atrast.

man ir bijusi darīšana ar Finlandia sidru no bundžas. es nevaru apgalvot, ka pilnībā ievēroju pamācību, bet tas sidrs nesanāca garšīgs, kaut gan podā arī nebija jālej. sanāca raudzēt mazliet zemākā temperatūrā, kas finālā 5 reizes pagarināja rūgšanas laiku. glikozes/fruktozes sīrups (invert cukurs)tas pats cukurs (saharoze) vien ir, ar to atšķirību, tas, tā teikt ir sadalīts sastāvdaļās - invertēts. Saharoze invertējas izšķīsot ūdenī un reaģējot ar skābi (citronskābi, askorbīnskābi vai citām). Raugs alkoholā pārstrādā glikozi un fruktozi, nevis saharozi. Ja pH neitrālā ūdenī izšķīdinātu cukuru un mēģinātu raudzēt alkoholu - nekas nesanāktu. Līdz ar to fruktozes/glikozes sīrups patiešām veicina (paātrina) rūgšanu.

Tu visā nopietnībā tagad apgalvo ka izšķīdinot parastu cukuru Ph neitrālā ūdenī nekas nesanāks??:)))))))))))))) Nav nekādā lielā atšķirība starp parasto galda cukuru un to sīrupu. Abos cukurū molekulu ķēdes garums ir raugam pieejams. atšķirība ir, bet tikai nelielos procentos. Jebkurā gadijumā tam glikozes sīrupam nevajadzētu būt kā alus sastāvdaļai vairāk kā 10% no kpējās fermentējamās masas. Un ko nu te koķetēt un nesaukt veikalu vārdā, skaidrs ka Mājas alus Dzirnavu ielā. Un principi nemainās vai lieto Coopers ekstraktu vai Finlandia vai Iļģuciema(ja neskaita apiņošanu).

Jā apgalvoju. Kā jau teicu - ķīmiskā veidā saharoze sadalās ūdens šķīdumā ar skābes palīdzību. Bioloģiskā veidā saharoze sadalās (fruktozē un glikozē) ar rauga dalīšanās/vairošanās procesā izstrādāto enzīmu - invertāzi. Raugs to spēj ražot šķīdumā ar pH 3 - 5,5. Neitrālam ūdenim pH ir 7.

Handbook of Enology Volume 1 The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition P. Rib´ereau-Gayon, D. Dubourdieu, B. Don`eche and A. Lonvaud  2006 John Wiley & Sons, Ltd ISBN: 0-470-01034-7

nez ko par šo teiktu visos laikos dzīvojošie kandžas tecinātāji - kāpēc tad padomju laikos, kad nebija šņabja, no veikaliem pazuda cukurs?

Mjā...Pat liekas nedaudz absurdi mēģināt tagad pierādīt lietas kuras katrs cilvēks jau no bērnības zina:)) Laikam nekad neesi brāgu taisijis no cukurūdens. Un starp citu alus raugam nav vajadzīga obligāti vienu molekulu liela ķēdīte (glikoze) lai spētu pārstrādāt. Alus misā arī nav invertcukurs, nu un tad?! Un tas ka mēs pudelēs alu sagāzējam ar visparastāko cukurbiešu cukuru, tas arī laikam neskaitās, ne?

Manuprāt, taisnība ir arre tomēr. Viņš saka, ka lai saharoze invertētos un raugs varētu sākt izmantot glukozi un ražot alkoholu, ūdens nedrīkst būt pH neitrāls. Un kur tur nav taisnība? Alus ražotāji takš receptēs kur prasa cukuru, vienmēr liek invertcukuru nevis galda cukuru.

Vienīgi nezinu cik te vietā izteikumi par distilēto ūdeni. Misa taču nekad nav pH neitrāla, līdz ar to diskusijai nez vai ir liela jēga :).

Es teiktu, ka daļēja taisnība. Saharoze ūdens šķīdumā hidrolizējas, bet hidrolīze notiek ļoti lēni. Hidrolīze ir saharozes reakcija ar ūdeni, kā rezultātā veidojas glikoze un fruktoze. Lēni šī reakcija notiek destilētā ūdenī. Šo reakciju paātrina skābes, daži sāļi, kā arī reakcija notiek straujāk paaugstinātā temperatūrā. Neizplūstot gari, tad misā viens no esošajiem ogļhidrātiem ir maltoze, kas arī ir disaharīds, kas sastāv no 2 glikozes molekulām un ar to raugs tiek galā.

Ja es padomju laikos nebūtu izdzinis kādas pāris tonnas ar kandžu no cukura brāgas ar Ph neitrālu ūdeni, tad droši vien ka tagad godbijīgi klausītos visus šitos brīnumus:)) Taisnība ir par to ka Ph neitrālā ūdenī cukurs neinvertēsies,bet pilnīgas muļķības ka raugam vajag tieši invertētru cukuru lai spētu rūgt. No šādas loģikas izejot alu vispār nebūtu iespējams noraudzēt. Lāgerraugs tiek galā netikai ar disaharīdiem (maltozi) bet arī ar trisaharīdiem(maltotrioze). Un vēl Ati, alus ražotāji mēdz likt vai nu glikozes sīrupu vai arī parasto galda cukuru. Jautājums jau ir tikai par atšķirībām izrūgšanas ātrumā. Un jā, misa varbūt arī nav Ph neitrāla, bet nejau Ph 4.5, kas nepieciešams lai invertētos cukurs.Te jau tika apgalvots ka ar galda cukuru - NEKAS NESANĀKS! Te jau pat muļķīgi strīdēties, jo praksē tas ir neskaitāmas reizes darīts. Varbūt , pirms atbildēt man, aizej uz virtuvi , izšķīdini ūdenī Dansukeru un piemet raugu, un tad atgriezies pie šīs diskusijas pēc pāris dienām:))))))

Write a Reply...