Vai ir kāds, kas brūvē ar laktozi?

Tagad dzeru maijā taisīto piena stoutu http://kupla.lv/milk-stout-international-homebrew-project/ un pavisam lielisks vēl joprojām. Augustā darinātā Melnā IPA ar laktozi arī laba sanāca.

Esmu konstatējis, ka tas labi ļauj izmantot tumšos iesalus, pat vairāk nekā standarta receptēs tiek ieteikts, smuki neitralizējot to rūgtumu. Paliek tikai mazliet dedzinātais rūgtums, pārējo apslāpē tāds patīkams, neuzbāzīgs, neķepīgs saldumiņš. Interesanta kombinācija sanāk, iesaku pamēģināt.

Vienīgais, ka laktoze Latvijā aplam dārga. Vācijā Drogu tipa veikalā kilo ap 2 eiro maksā, tur arī pirku, bet Latvijā tas pats ap 10 Ls būtu (aptiekā un ķīmijas vairumtirdzniecības bāzē).

A tai laktozei ir vēl kādas priekšrocības izņemot nerūgšanu?

nu parastās - ļoti vērtīga veselībai :))). Īpaši grūtniecēm un maziem bērniem.

Bet laikam nav. Man gan liekas, ka ar nerūgšanu pietiek. protams, tā izmantošana tikai uz tumšajiem attiecas un tikai uz tādiem pasausiem aliem.

Tu liki 500g laktozi uz 20L pie pudeļošanas? Plus vēl cukurs gāzēšanai? Baigi daudz izklausās...

Nu bet laktoze nerūgst. Kapēc daudz?

900g uz 20 l piena stoutam un 500g melnajai IPAi. Izklausās daudz, bet dzerot jūtams, ka varēja mazliet pat vēl. Nav jau tā laktoze tik baisi salda, aiznesīšu šitos alus uz 20.sept. pasākumu pagaršot.

Protams, īsti vīri kalorijas neskaita.

Pie vārīšanas vai pudeļošanas?

Gan, gan. Apsties linkā, tur recepte.

a year later

varbūt ir kādi jauni ieteikumi laktozes sakarā radušies ? par daudzumu un kad bērt klāt ?

Es, ja liktu, tad liktu pie pudeļošanas.

a month later

Dainis said: varbūt ir kādi jauni ieteikumi laktozes sakarā radušies ? par daudzumu un kad bērt klāt ?

Cik, kā un uz kādiem tilpumiem liki? Kā rezultāts? Ja pievieno pirms pudeļošanas, dezinficē pašu laktozi?

Biju pie auzu portera pierakstījis:

''Pirms nedēļas taisīju vienu misu, kuru sadalīju divās daļās un vienai pieliku mazāk apiņu (no 33 un 27 nolaidu IBU), bet otrai piešāvu 150g (7.3%) laktozes (uz 7L vārījumu, 15min pirms beigām).

Laktoze misai iedeva tīkamu saldumu, bet pēc raudzēšanas to vairs nejūtu - tāpat pārsvarā ir rūgtums un abi vārījumi ir samērā līdzīgi. Tad jau redzēs, kas pēc mēneša būs sanācis.

Ar laktozi blīvāks sanāk: OG 1.063 / FG 1.022 Bez laktozes: OG 1.55 / FG 1.013

ABV ap 5.5% abiem. Vajadzēja 5.7% sanākt. Beersmith nezkāpēc laktozniekam uzrāda, ka 6.3% vajadzēja būt. Gļuks laikam.''

Laktoznieks pēc 3 nedēlām šķiet tīkamāks - sākumā ir kafija / šokolāde, tad tīkams saldenums un beigās neuzbāzīgs rūgtums no iesala / apiņiem. Mazāk apiņotā otrā versija bez laktozes arī OK, bet mazāk ķermeņa, tāds vienkāršāks grauzdējums / rūgtums. Viena dāma par gruazdētu maizīti nodēvēja.

Man vienkāršāk ir katlā iebērt. Domāju, ka var arī raudzējamā traukā sabērt - ja jau cukurgraudiņus ar ķetnu ņemu un pudelēs stūķēju bez kādām blakusparādībām, tad no burciņas laktozi ar bez problēmām var piebērt ...

2 years later

domāju pielikt laktozi. aptiekā var tikai nopirkt? un tad kā tur sanāk, jāliek vārīšanas laikā, raudzējot vai pudeļojot?

MartinsK said: Es, ja liktu, tad liktu pie pudeļošanas.

ja es pudeļoju tad cik uz 0,5l likt? + cukurs

atis said: Gan, gan.

var kāds padalīties ar pieredzi? kurš variants ir labāks?

mans tilpums būs 25l.

Dainis said: varbūt ir kādi jauni ieteikumi laktozes sakarā radušies ? par daudzumu un kad bērt klāt ?

Laktoze ārpus aptiekas -> http://bruvepats.lv/store/index.php?route=product/category&path=4_24

Pēc idejas var jau misas vārīšanas sākumā likt. Es svētdien tieši vārīju pulveralu, kuram arī laktoze bija klāt - pēdējās 5min iebēru, lai nodezinficējas un pilnīgāk izšķīst.

Esmu arī pārlejot uz sekundāro licis klāt (lai var salīdzināt, kā ir ar un bez, sadalot divās daļās).

Pie sava iepriekšējā ieraksta varu minēt, ka pēc vairākiem mēnešiem variants bez laktozes man jau patika labāk.

Man tomēr nepatika mans brūvējums ar laktozi, tomēr viņa garšo salkani, pēc mākslīgā saldinātāja.

Man itkā patika tas Uģa cocos stouts ar laktozi, gribu ko līdzīgu pamēģināt. tad pie 25l lieku 500g laktozes (vārīšanas laikā) @15min un viss? pudeļojot nelieku.

Vari ta darit, bet tad nevaresi pamainit neko, ja bus pa saldu. Es abas reizes gan ari esmu licis varisanas beigas. Skaitas, ka var likt no 5-15%, es abas reizes ap 7% liku, man prasijas vairak!

nezinot citus parametrus, grūti ko ieteikt.

Pirmajā reizē liec pēc raudzēšanas - sadali 2-3 daļās un katrā izšķīdini citādu daudzumu laktozes - pēc pāris stundām sapudeļo. Tad varēsi plecu pie pleca salīdzināt piem., 5%, 7% un 10%

jā tā arī darīšu, būs labs variants nesacharkājot visu