jurisok said:
Nezinu, vai sākumam vēl vajag ķerties pie dryhopinga ... Tas nav pie alus vārīšanas pamatsoļiem, tāpēc tikai traucēs tev saprast, kāds ir iznākums. Taisi pa vienkāršo. Vismaz es tā domāju. Sapratīsi un stabili apgūsi vienkāršās pamatlietas, tad vari sākt pamazām izvirst :)
Mana pieredze gan arī kaut kādi viegli padsmit vārījumi, bet pilnīgi nelietojami bija 2, bet kādi 2 laikam sākumā bija ar diagnozi "leju ārā", bet beigās ir vieni no maniem labākajiem brūvējumiem :)

P.S. Tiesa, arī gan varu teikt, ka varbūt Edgara un Ata grāmatā būtu jāpamaina tā vienkāršākā recepte, lai nav tīrai pilsener iesals. Tas iznākums ir tāds, ka uzdzen šaubas, vai tā alus vārīšana maz ir priekš manis un tas pašvārītais alus nekas īpaši citāds nav. Šo recepti esmu mēģinājis sākot savas gaitas (laikam pat viena pudelīte vēl ir saglabājusies), gan arī jau pavēlu rudenī, bet nu abas reizes sanāca stipri līdzīgi, bet par īpaši garšīgu vai kaut kādu īpašu nenosauksi. Citi ir bijuši daudz interesantāki, lai gan nekādus kosmosus neesmu taisījis, pat dryhopings ir tikai priekšā un arī lāgeri vēl nav brūvēti, tikai plānos, kad laiks tagad parādīsies.

atis said:
Pasaki recepti, kādu ielikt.

jurisok said:
Ati, no manas puses tā tikai tukša dir..ana, jo manas prasmes alus vārīšanā daudz atpaliek no daudziem, lai es ko spētu ieteikt un vēl pamatot. Tās bija tikai kā ieteikums, balstoties uz savām emocijām pēc sava pirmā alus pagaršošanas, kad nu beidzot bija pienācis laiks un vēl procesā, lai kontrolētu gaitu :)

Bet ja nu prasi manu ieteikumu, nu no manas pašreizējās pieredzes, es teiktu, ka kaut ko no Minhenes vismaz varētu pielikt klāt. Saprotu, ka pirmajai receptei jābūt vienkāršai, jau tāpat "aldariem" ir tendence kaut ko sarežģīt :) Varbūt Edgars Labieša VIVA lai liek (kaut kā neticās, ka tas ir pilseri taisīts :) ), ja vien nav ar pārāk izvirtīgu iesalu ;)

janis said:
Tev tak Juri tas par kuru tu šaubijies ir dikti labs un kāreize iesācējiem nebūs vilšanās. Ieliec recepti!

jurisok said:
Nu ja saki, ka tas labs bija, tad tas jau ir komercnoslēpums :) 3 iesali pilnīgi bez Pilsener ar Nottingham raugu pirmajai reizei? Tādu recepšu tak daudz. Es pilnīgi piekrītu, ka tam jābūt ar stingru pilsener bāzi, lai ir pa lēto (nu vismaz, ja pie tevis pilseneri pērk :) )

janis said:
Nu okei, klasika:
80% pils, 15% minhene, 5% karamele, Apiņi rūgtumam vācu, smaržai kāds amerikānis vai anglis, raugs us05, og1055 - fg kas nu sanāks
IBU 25. Šitas nav sarežģīts un parasti nesanāk bezgaršīgs. Derēs?

jurisok said:
Es teiktu, ka pietiek jau tai pirmajai reizei ar vienu apini, jo tomēr tad emocijas paceļ tas, ka sarēķini izejvielas un saproti, cik izmaksā tava alus 1 litrs.
Bet nu labi, tur lai autori paši skatās, vai vērts to ņemt vērā, jo neba jau šī viena recepte kaut ko izšķir, katrā ziņā grāmata ir ar daudz lielāku svaru mājbrūvēšanas propagandēšanā. Tās bija tikai manas iesācēja emocijas, kas balstītas uz paša pieredzi, lietojot grāmatu kā brūvera bībeli :)

Dainis said:
A kāpēc neticās ? Cik nu zinu, tieši ar Pilzenes iesalu, nevis Vīnes.

Es gan ieteiktu arī iesācējiem pamēģināt pakaķot alu - reizēm galarezultāts ir tāds, ka liekas, ka ir pilnīgi cits alus. Nav jau liels čakars pie pudeļošanas atliet kādus 4L alus 5L bačokā un 15g apiņu uzbērt.

Draugs kādu laiku bubināja, ka arī gribētu kādu dienu ko uzvārīt, tad nu uz dzimeni starta ESB komplektu uzdāvināju:

Batch Size (fermenter): 7.00 l Boil Size: 8.40 l Boil Time: 40 min Brewhouse Efficiency: 75.00 %

Est Original Gravity: 1.050 SG Est Final Gravity: 1.011 SG Estimated Alcohol by Vol: 5.0 % Bitterness: 37.2 IBUs Est Color: 15.8 EBC

Ingredients Amt Name Type # %/IBU 1.30 kg Pilsner (2 Row) LT (4.0 EBC) 86.6 % 0.20 kg Melanoiden Malt (70.0 EBC) 13.4 %

7.00 g Perle - First Wort 40.0 min 26.3 IBUs

5.00 g Williamette - Boil 20.0 min 6.5 IBUs 5.00 g Willamette - Boil 10.0 min 3.9 IBUs 5.00 g Williamette - Boil 1.0 min 0.5 IBUs

S-04

Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 3.91 l of water at 73.8 C 67.0 C 60 min

Sparge Step: Fly sparge with 5.99 l water at 75.6 C

Perli var aizstāt ar citiem rūgtajiem, piem. Magnum vai Pilgrim, bet Willamette ar EKG, Fuggles.

10 days later

šitas varētu būt uz "Raibā rudens" pusi, vai tur kaut kas specifiskāks klāt, pēc jūsu domām? nogaršoju, baigi patika..gribētos kaut ko līdzīgu uzvārīt! un vēl, stāv bundža ar iļģuciema ekstraktu, varbūt varat ieteikt kādu recepti litriem 15-20, kur pamatam ir ekstrakts un garšai/krāsai iesals (kviesis,karamele 230 vai dedzinātais), tur sanāk kaut kas prātīgs (apiņi,saaz, hersbrucker, magnum, amarillo,cascade)? gribētos kaut ko no tumšajiem, ziemīgu porteri, stoutu ar garšvielām....

Man labs sanāca ar iļģuciemu tāds: 25 litriem alus - 1 kg gaišā karamele - steep. Kaut kāda gaišā bija, neatcories tieši kura. 3 kg iļģuciema iesala ekstrakta. 33g Citra 12% @ 60min 33g Citra 12% @ 20min 33g Citra 12% @ 10 - 0 min

Par maz salduma priekš tāda rūgteļa, bet man patika :)

Rūgtumam, protams, prātīgāk ir likt Magnum. Ar tumšajiem diemžēl pieredze gandrīz nekāda. Ziemīgam ķermenis prasīsies, tāpēc domāju labāk taisīt all-grain ar augstu pārcukurošanas temp. un ekstraktu pielikt tīri, lai OG lielāks un labāk silda.

Ja par ''Rudeni'' bija jautājums un man, tad atbilde ir ''nē''. Precīzu recepti gan jau nav problēma dabūt, aizraksti uz e-pastu šim jaunēklim un padalies ar tautu, ja saņem - https://kupla.lv/profile/a

Ziemīgi porteri un garšvielu stauti nav īsti iederīgi vienkāršo (iesācēju) recepšu tēmā. Vari šo papētīt - https://kupla.lv/topic/auzu-porteris-ar-fuggles

https://kupla.lv/forum/receptes

Nu Rudā Rudens recepti, manuprāt, var +/- pats izdomāt, turklāt šis tas arī uz pudeles rakstīts.

90% Pilseners un 10% karamele (vai cits daudzums atkarībā no krāsas, laikam 25 bija) @67-69 EKG 60min(40%), 15 min(40%) un 1min(20%), daudzums, lai IBU ~30 Pieņemu ka S-04 raugs

Var mēģināt, bet tāds pats tā pat nesanāks, tā pat kā kotletes no lidiņa un rumkola mājas arī garšo savādāk.

par pārejo nekomentēšu, bet man liekas, ka no plikas Pilzenes un karameles nekādu īpašu garšu nedabūs. Teiktu, ka pamata iesalam ir klāt arī Minhene vai Pale, bet karamele ir mazāk par 10%.

Gribu uz Ziemassvētkiem pamēģināt uztaisīt kādu porteri, iepatikās šī recepte no "Extreme brewing", pie reizes pamēģināt ekstraktu+steeping metodi. varbūt varat palīdzēt pielāgot sastāvdaļas (konkrēti-iļģuciema ekstrakta daudzumu) šai receptei, jo cik saprotu, šķidrais iesala ekstrakts ir DME x 0.8? vēlos/varu izmantot tikai iesala ekstraktu +tumšo karameli,dedzināto priekš steeping. Vai tiešām tik daudz jāliek dedzinātais iesals, pat ja tas ir tikai uz "steeping" fāzi,nebūs traka piegarša? Hallertau var aizstāt ar Magnumu? Raudzēt plānoju ar US05?

Screen_shot_2013-11-22_at_21.43.16.png

a month later

Nedēļas beigās plānoju uztaisīt kviešu alu(kautko lidzīgu Hoeegarden). Plāns tāds- uz 25l 3Kg pilsner 3Kg kviešu iesals 500gr auzu pārslas 16Gr koriandrs 15min Kādi 15 grami Aurora apiņi 10Gr melnie pipari 50Gr apelsinu mizas norivētā oranžā daļa ( nezinu ka latviski sauc ).

Jautājums spečukiem- gribi taisīt 1 pārcukurošanas pauzi un mash out. Vai 65 grādi būtu ok? Kā ir ar apelsīnu mizas daļu, saldetavā ir sakrāti kādi 250gr, ja ielikšu kādus 120gr parāk rūgti nebūs? Gribēju uztaisīt lai riktīgi justu apelsīnu aromātu. Kā izskatās recepte, varbūt kautko pielabot?

Šī recepte vairāk pēc hefeweizen izskatās. Witbieram kviešu pārslas jāizmanto. Bet galvenais un pats svarīgākais, protams, ir raugs.

Man jau liekas, ka rūgta ir baltā nevis oranžā mizu daļa, bet ar tādiem apjomiem pieredze gan nav bijusi. Esmu licis no 4 apelsīniem mizu - kādi 40g? Nekas tur beigās diži apelsīnīgs man nelikās. Var jau būt, ka var iebliezt 120g. Piparu gan maz.

Ar 65C un 6kg iesala nesanāks tāds, ka pēc otra rāpus jāiet? Ja tomēr būs hefeweizen, tad gudri ļaudis rekomendē 45C ferulskābes pauzi "krustnaglainākai" garšai. Ja tomēr taisīsi wit ar pārslām, tad būtu vēlams 50-55C pauzi.

Ugis said: varbūt varat palīdzēt pielāgot sastāvdaļas (konkrēti-iļģuciema ekstrakta daudzumu) šai receptei, jo cik saprotu, šķidrais iesala ekstrakts ir DME x 0.8? vēlos/varu izmantot tikai iesala ekstraktu +tumšo karameli,dedzināto priekš steeping.

Vot es Beersmitā iļģuciemu lieku kā LME, bet man ir čujs, ka iļģuciems bik niknāks ir. Par 0.8 nezinu, kačā beersmith vai brewtoadā sataisi recepti.

Jautājums pieredzējušakajiem brūvētājiem. Nāk garās brīvdienas un vārīšanai varētu veltīt vairāk laika. Man sen jau pagrabā uz plaukta 3 litrenēs ābolu sula - domāju ka varētu kādu āboļu alu uzvārīt ziemas vidū. Lasot forumu tā arī īsti nesapratu kad vajdzētu to pievienot. Man liekas ka loģiski būtu, kad vārīšana pabeigta un raugs pievienots - pieliet arī sulu lai raugam maz neliekas :) Vārīt vēlreiz to sulu tā īsti neredzu jēgas. Kādi Jūsu ieteikumi ? Vēl cik daudz sulas var likt lai sanāktu alus nevis sidrīgs alusveidīgs padzēriens :) E.

Paskatījos savu 2011. gada ābolu alus recepti. Oktobrī biju atnesis uz pasākumu degustēšanai. Tīri labs likās. Ar vienu pauzi 65C- 30min. Man gan pašam īpaši neticās, bet tā rakstīts. Pilsner 6kg, Minhene 2kg, Karamele 2kg uz 35 litriem misas. Pēc tam nodzesētai misai pielej 20litri aukstu karsētu ābolu sulu. Apiņi man tur bijuši sākumā Magnum 10g- 60min, un Hersbrucker 30g- 60min, 70g-30min. Jārēķinās gan, ka rūgs ilgāk un gatavināšana arī aiņems vairāk laika.

Paldies. Izklausās daudz uz 35l misas 20l sulas. Ābolu sula bija uzkarsēta un tad atdzesēta. Man burkās jau tāda ir, tur nekas nav jādara. Ar kādu domu likta Karamele - man tāda sajūta, ka ābols der vairāk klāt gaišajam. Plāns būs - Hedelberg75%, Melanoid 12,5%, Redx12,5% + vēl ābols. E.

Tā attiecība jau kaut kur atrasta alus forumos. Man gan tā sula salda, ja skāba, liec mazāk. Bija divi varianti, ar un bez karameles. Ar karameli patika labāk. Viss protams uz sajūtām un iztēli.

5 days later

Priecīgus visiem Ziemassvētkus. 23.dec uzvārīju ābolu alu. Uzlēju uz plāceņa - divas dienas rūga tā, ka gāji pāri malām - tagad mazliet mierīgāks palicis. Vajadzētu būt labam. E.

12 days later

braukshu pie tevis mainiities...

Āboļu alus norūga no 1050 uz 1010 nedaudz vairāk kā nedēļas laikā. Sapudeļoju. Divi graudiņi cukura uz 1 litru. Vēl pēc brīža pagaršoju - skābs kā velns, noliku siltākā vietā aizgaldē lai strādā, ceru ka tas skābums ar laiku nedaudz atkāpsies. Ja nē, būs dikti skābais padevies :) E.

ielikshu te vienu savu iecieniitu recepti, ja neskaita ka apinji veel nesen bij gruuti dabonami, citaadaak manupraat ljoti vienkaarsha. un rezultaats man personiigi ljoti patiik. alus sanaak diezgan sauss, beigu bliivums 1-1,5 plato. 40L alus 9kg pilsner 1kg caramel 160 iejavo pie 65C

25g magnum @60m 25g citra @5m 25g citra @1m 50g citra dry-hop us-05

Write a Reply...