jurisok said:
Nezinu, vai sākumam vēl vajag ķerties pie dryhopinga ... Tas nav pie alus vārīšanas pamatsoļiem, tāpēc tikai traucēs tev saprast, kāds ir iznākums. Taisi pa vienkāršo. Vismaz es tā domāju. Sapratīsi un stabili apgūsi vienkāršās pamatlietas, tad vari sākt pamazām izvirst :)
Mana pieredze gan arī kaut kādi viegli padsmit vārījumi, bet pilnīgi nelietojami bija 2, bet kādi 2 laikam sākumā bija ar diagnozi "leju ārā", bet beigās ir vieni no maniem labākajiem brūvējumiem :)P.S. Tiesa, arī gan varu teikt, ka varbūt Edgara un Ata grāmatā būtu jāpamaina tā vienkāršākā recepte, lai nav tīrai pilsener iesals. Tas iznākums ir tāds, ka uzdzen šaubas, vai tā alus vārīšana maz ir priekš manis un tas pašvārītais alus nekas īpaši citāds nav. Šo recepti esmu mēģinājis sākot savas gaitas (laikam pat viena pudelīte vēl ir saglabājusies), gan arī jau pavēlu rudenī, bet nu abas reizes sanāca stipri līdzīgi, bet par īpaši garšīgu vai kaut kādu īpašu nenosauksi. Citi ir bijuši daudz interesantāki, lai gan nekādus kosmosus neesmu taisījis, pat dryhopings ir tikai priekšā un arī lāgeri vēl nav brūvēti, tikai plānos, kad laiks tagad parādīsies.
atis said:
Pasaki recepti, kādu ielikt.
jurisok said:
Ati, no manas puses tā tikai tukša dir..ana, jo manas prasmes alus vārīšanā daudz atpaliek no daudziem, lai es ko spētu ieteikt un vēl pamatot. Tās bija tikai kā ieteikums, balstoties uz savām emocijām pēc sava pirmā alus pagaršošanas, kad nu beidzot bija pienācis laiks un vēl procesā, lai kontrolētu gaitu :)Bet ja nu prasi manu ieteikumu, nu no manas pašreizējās pieredzes, es teiktu, ka kaut ko no Minhenes vismaz varētu pielikt klāt. Saprotu, ka pirmajai receptei jābūt vienkāršai, jau tāpat "aldariem" ir tendence kaut ko sarežģīt :) Varbūt Edgars Labieša VIVA lai liek (kaut kā neticās, ka tas ir pilseri taisīts :) ), ja vien nav ar pārāk izvirtīgu iesalu ;)
janis said:
Tev tak Juri tas par kuru tu šaubijies ir dikti labs un kāreize iesācējiem nebūs vilšanās. Ieliec recepti!
jurisok said:
Nu ja saki, ka tas labs bija, tad tas jau ir komercnoslēpums :) 3 iesali pilnīgi bez Pilsener ar Nottingham raugu pirmajai reizei? Tādu recepšu tak daudz. Es pilnīgi piekrītu, ka tam jābūt ar stingru pilsener bāzi, lai ir pa lēto (nu vismaz, ja pie tevis pilseneri pērk :) )
janis said:
Nu okei, klasika:
80% pils, 15% minhene, 5% karamele, Apiņi rūgtumam vācu, smaržai kāds amerikānis vai anglis, raugs us05, og1055 - fg kas nu sanāks
IBU 25. Šitas nav sarežģīts un parasti nesanāk bezgaršīgs. Derēs?
jurisok said:
Es teiktu, ka pietiek jau tai pirmajai reizei ar vienu apini, jo tomēr tad emocijas paceļ tas, ka sarēķini izejvielas un saproti, cik izmaksā tava alus 1 litrs.
Bet nu labi, tur lai autori paši skatās, vai vērts to ņemt vērā, jo neba jau šī viena recepte kaut ko izšķir, katrā ziņā grāmata ir ar daudz lielāku svaru mājbrūvēšanas propagandēšanā. Tās bija tikai manas iesācēja emocijas, kas balstītas uz paša pieredzi, lietojot grāmatu kā brūvera bībeli :)
Dainis said:
A kāpēc neticās ? Cik nu zinu, tieši ar Pilzenes iesalu, nevis Vīnes.Es gan ieteiktu arī iesācējiem pamēģināt pakaķot alu - reizēm galarezultāts ir tāds, ka liekas, ka ir pilnīgi cits alus. Nav jau liels čakars pie pudeļošanas atliet kādus 4L alus 5L bačokā un 15g apiņu uzbērt.