Kāds ir mēģinājis? Man ir doma uztaisīt kautko uz Paulaner puses - mēģinu iebraukt ko ar apiņiem un iesaliem darīt. Ja kādam ir idejas - uzklausīšu.

Par apiņiem es domāju ka pirmkārt tiem jābūt vācu apiņiem un turklāt nevajadzētu pārāk uzsvērt apiņu aromātu. Kaut kas neitrāls kā Perl saprātīgās devās. Ja es taisītu tad ņemtu gaišā kviešinieka recepti un krāsai un dūmainākai garšai piešautu melno iesalu klāt. Karameli nelietotu. Pārcukurotu tuvāk pie alfas.

paldies, tas jau ir uz to pusi, ko gribēju. Kāpēc karameli neliktu?

Pirms dažām dienām tapa kviešu porteris. Par pamatu ņēmu recepti no "Radical brewing". Raugs gan S-04 ne kviešinieka. Pilzenes-35% Kviešu-30% Minhenes-24% karamele-6% melnais-2.5%

apiņi magnum

50-30 min 62-30 min 67-40min

OG 1058

Es tiko izmēģināju Pale Ale ar pilsner iesalu un pavisam nedaudz brūno iesalu . Parasti receptēs raksta ka normāls PaleAle ir 95% gaišais bāzes iesals un 5% karamele, bet es aizvietoju ar nedaudz mazāku daudzumu brūno iesalu.(brūno iesalu gatavoju pats) Rezultātā dabūju ļoti patīkamu un viegli identificējamu neuzbāzīgu grauzdējuma/ biskvīta garšu un aromātu. Patīk tas ka garša ir tīra un ir viegli izšķirt no kurienes aug kājas konkrētām garšas niansēm. Es no savas pieredzes skatos skeptiski uz pārāk lielu iesalu dažādību vienā receptē. Nav iespējams pēc tam izšķirt katra iesala devumu garšai un vēl jo mazāk aromātam.

6 months later

aizvakar sapudeļoju kaut ko stipri līdzīgu Gunta receptei

30.3% pilzenes 30.3% minhenes 30.3% kviešu 7.6% karamele 1.5% mellais

magnum 60 min 15 IBU fuggle 15 min 10 IBU S-04 ne kviešinieka raugs

50 grādi 20 min 65 grādi 60 min

vēl gan pāragri kaut ko spriest, bet pirms pudeļošanas no fermentera nolietais paraugs garšoja ļoti labi. pats galvenais - garšoja krietni savādāk nekā visi miežu porteri ko es līdz šim 6 gabalus jau biju vārījis. tāda forši akcentēta maiziski grauzdēta garša un viegls neuzbāzīgs apiņu aromāts. pēcgaršā var sajust magnuma rūgtumiņu. krāsa arī ļoti laba.

4 months later

cik litri paredzēts raudzēt šai receptei?

dīvains jautājums visur taču tiek doras iesalu attiecības un IBU vienības nevis iesala kilogrami un grami apiņu

paskaties cik tev lieli trauki, izdomā cik kopā kilogramus iesala tev vajag un tad arriecīgi sasver proporcijās lai beigās sanāktu tavs iesala daudzums

bet vispār šitais bij garšīgs. žēl ka jau beidzās.

esu jauninais šajā nodarbē, sorrry ja kautko netā rakstu. rokasgrāmatu un forumu esu pārlasiji vairākas reizes, bet ir tādas lietas kas vienkārši nepielec

cik tev lieli trauki? cik daudz alus vienā piegājienā vari uzvārīt?

pieņemsim ka tev kā standarta iesācājam ira vecais padomju 30 litrīgais emaljētais grāpis un tu vēlies dabūt 20 litrus alus.

tādā gadījumā tev vajag: 1.5 kg pilzenes iesalu 1.5 kg minhenes iesalu 1.5 kg kviešu iesalu 0.4 kg tumšo karameļu iesalu 0.08 kg dedzināto iesalu

to visu vajag iebērt 75 grādus siltā ūdenī un stundu pagaidīt. pēc tam misu notecināt un vārīt kopā ar apiņiem 10 gramus Magnum apiņus vārīt 60 minūtes 40 gramus fuggle apiņus vārīt 15 minūtes

pēc vārīšaās atdzesēt un pārliet tīrā dezinficētā raudzējamā traukā un pibērt paciņu sausā S-04 rauga. aiztaisīt fermenterim vāku un gaidīt nedēļu vai divas

gadījumā ja vēlies nevis 20, bet 40 litrus uvārīt, tad iesala un apiņu un rauga daudzumu pareizini ar 2

gadījumā ja vēlies vārīt 100 litrus - pareizini iesala un rauga un apiņu daudzumu ar 5.... un tā tālāk

paldies par izsmeļošu atbildi. tik traki nau ka nezinu ko darīt, pāris brūvējumus esu jau nobrūvējis. tik tas, ka to biju darījis daudz neiedziļinoties sīkumos un receptēs bija viss precīzi norādīts cik, kas un ko jādara. tagad gribu tai lietai pieiet nopietnāk. skatos šo recepti, lielumi ar procentiem norādīti, tad arī kompis man nobruka. vienkārši nesapratu ka tie procenti jāregulē pašam, atkarībā no sava aprīkojuma iespējām. tagad esu apgaismots biški off topic, bet lasot šito http://kupla.lv/atskats-uz-majbruvetaju-pasakumu-tirelos/ izskatās, ka esam no vienas ģerevņas, es tik Valgundes centrā dzīvoju

hehe nu par vienu ģerevņu tu varbūt nedaudz pārspīlē

tu esi pašā pasaules vidū līdz tevīm brauc Jelgavas maršruta autobusi līdz tevīm ir jauns asfalts pie tevīm ir pasts, sākumskola, kultūras un izklaides nams ar trenažieru zāli un basketbola laukumu turpat ira ārsta pieņemšana un aptieka....

es salīdzinot ar tevi dzīvoju aļaskā :) kaut gan skaitās viens pagasts un starpā ir tikai 12 kilometri. brauksi palīgā alu vārīt?

būs jau gan jāpiebrauc uz kādu seansu pamācīties :) kad tev plānojās alus vārīšanas pasākums?

īstenībā tieši tādu kviešu porterīti varētu uzvārīt. vienīgi vasaras sezonā pavisam reti sanāk un neprognozējami tie vārījumi sanāk. tāpēc arī tagad tukšs pagrabs.

nāks vēsāks un slapjāks laiks un tumšāki vakari, tad varēs biežāk vārīt.

nu jā, ar to laiku tā ir kā ir. provēšu pa nākamo nedēļu šito kviesīti uzvārīt. tad jau manīs kas sanāks ;)

Tikai varbūt nevajag gluži burtiski izpildīt ieteikumu , visu samest 75 grādu ūdenī:)) Galvenais ir samest tādā ūdenī, lai iegūtā putra būtu no 65 - 68C

Nu paga paga, moš tomēr džekam palīdzam līdz galam? Kā viņš zinās cik sākuma ūdens temp. jābūt, lai būtu tie gala 65-68C???? Varbūt sākam ar to vai viņam ir pieejama BS vai cita kalkulēšanas programma? Ja nav, tad pajautājam precīzi cik daudz liksim uz kādu ūdens daudzumu, un tad jau daudz vienkāršāk, kas kur kā...:)))

...re kur alusvedējs moš pat pirmajā reizē pie rokas pieturēs- vispār super!

pie rokas pietureet noteikti ir ljoti veertiigi. es kad savu pirmo vaariju, stresaa bij daudz, ik peec minuutes jaaluur manuaalii utt :( pie tam otrajaa reizee gandriiz taapat

laikam visiem pirmajās reizē ira jālūr regulāri manuālī. man tajā skaitā

es uzrakstīju 75 grādus ar domu ka pēc iejaukšanas noteikti jau būs zem 70

sresa nau, pirmās reizes man jau ir bijušas . tagad jau tieku galā bez manuāļa :) process man ir skaidrs, ar iejaukšanu ar problēmu nau. kā pareizos grādus dabūt ar ir skaidrs- pāris reizes pārlasot šo http://labsalus.lv/wp-content/uploads/2012/07/alus-rokasgramata12.pdf +- par procesiem ir skaidrs. nebija saprašana par to, kā lasīt šo recepti, jo biju vārijis pirmos (kucēnus ) pēc šitās receptes http://kupla.lv/ka-majas-uztaisit-alu-%E2%80%93-tiesa-karsesanas-metode/ . Tad arī vāriju ar tādu paviršu attieksmi, neiedziļinoties sīkumos. rezultāts jau likās labs, bet nu gribās tam pieiet nopietnāk, provēt citas receptes, iegūt labāku rezultātu.