Arvids said:
sveiki,
grasos no aptuveni 50l 5% "skumjām" uztaisīt kādus 5l 40% "prieka" (lai dzīvo destilācija).

"Skumju" iemesls visdrīzāk ir infekcijas saražotais DMS. Kaut arī nepretendēju uz to, ka pārliecinoši atšķiršu DMS no diacetila, taču domāju, ka iemesls tomēr ir infekcija nevis vārīšana.

TEORIJA: Dimethyl sulfide is a water-insoluble flammable liquid that boils at 37 °C - tas tozīmē, ka pārtvaicēšanas traukā vispirms kondensēsies DMS, tikai stipri vēlāk spirts. taču īsi pirms spirta vēl būs kādi 200ml metila u.c. draza. Piem. pārtvaicejot vīnu tos var viegli nošķirt, jo tie sliktāk aizdegas; ja deg - tātad tek jau labā manta.(rindkopu palaboju, skaidrības labad)

JAUTĀJUMS: vai alus gadijumā šis nedegošais_fūzeļ_indikators arī ir konstatējams? par cik pāreja ir vienmērīga vai tas nepazūd starp diviem degošajiem saturiem - dms un spirtu?

valdis said:
termini šajā jomā atšķiras, bet par fūzeļiem parasti sauc augstākvērtīgos spirtus, kuru viršanas temperatūras ir augstākas, nekā etilspirtam. iespējams, ka citi par fūzeļiem sauc visus piemaisījumus - gan gaistošākos, gan mazāk gaistošos salīdzinājumā ar etilspirtu.
Pirms spirta nāk metilspirts, aldehīdi, esteri. u.c. Kāpēc lai tie nedegtu?

Linards said:
No pieredzes zinu, ka deg viss destilāts kas nav zemāks par 30º tapēc ar dedzināšanas metodi nedabūsi objektīvu rezultātu.
Spirts sāk vārīties pie +78,3 ºC tapēc viss, kas tev no tvaika pārvērtīsies par destilātu līdz šai viršanas temperatūrai nav piemērots iekšķīgai lietošanai, bet savukārt ja alus viršana pārsniegs +85 ºC sāks izdalīties fūzeļeļļas kas ir atbildīgas par duļķainu galaproduktu, galvassāpēm, smaku un nežēlīgām pohām. Es tavā gadījumā daudz nesarežģītu un darītu sekojoši: karsētu tos 50 L inficētā alus, brīdī kad tvaiks sāks pārvērsties destilātā (vajadzētu būt ap +65 - 68 ºC) pirmos 200 ml (metilspirta) noziedotu mātei zemei, atlikušo vāktu kopā un laiku pa laikam zem pilošā destilāta pašautu avīzes strēmeli, kuru pēc tam provētu aizdedzināt. Ja deg smuku zilu liesmu, bez raustīšanās, turpinam procesu, ja sāk raustīt un negrib degt, slēdzam karsēšanu ārā! Un ja vēl Tev ir iespējams kontrolēt viršanas temperatūru robežās no + 78 - 85 ºC , vispār bēdu nav!

Arvids said:
nu es atkal no pieredzes (sestdien pārbaudīju pārtvaicejot upeņu vīnu :) ) varu teikt, ka pirmos 200ml uz šķīvīša ar šķiltavu neaizdedzināsi(varbūt ja ilgāk karsē arī aizdegtos, nezinu). Toties spirtiņš žigli iedegās - tā kā man ar šadu testu pietiek, lai konstatētu satura atšķirības. Viss pārējais (neatkarīgi no terminoloģijas) man nokondensējas vēl pirms dzesētāja, divos "fūzeļtraukos".

nu bet teoriju uz papīra es pats varu izkalkulēt, interesēja praktiķa viedoklis :)

ok nākamnedēļ redzēs, kas būs izdevies. Ceru ka būs arī degvīna cienītāja kvalificēts viedoklis (pats gan tāds neesmu, tapēc nevaru novērtēt kvalitāti).

Linards said:
Visu cieņu tavai pieredzei, bet ja iemērksi pirmajos 200 ml papīra gabalu un šķilsi uguni, degs rūkdams. Tas, ka pēcāk Tavs "spirtiņš" žigli iedegās, ir atkarīgs no tā, cik Tevis izdestilētajā saturā ir spirta %, un cik lielu tilpumu/laukumu mēģini aizdegt. Tu vēl 200 ml burkā ielej tos 200 ml un tad provē aizdedzināt! :))
Praksē pārbaudīts - destilāts virs 30º deg , šā vai tā, bet degs!
Un šeit :

gan tu kļūdies! Un nevis pēc teorijas, bet arī praksē... metilspirts, ko pa labu mantu gan nenosauksi, degs tik pat smuki, cik Tavs "spirtiņš"!
Bet nu labi, ko nu par to, labāk alu! ;)

Brechs said:
varbūt kļūdos, bet šos 200ml par metilspirtu saukt nebūtu īsti korekti, ja nemaldos tad metilspirtu, no parastas brāgas, ar tautā pazīstamām destilācijas metodēm, iegūt nav iespējams, cilvēkam letālā deva ir 5ml metilspirta....

Marss said:
zēni, šī na joku lieta!
palasiet informāciju pirms sākat lietot paštaisītos destilātus, lai zinat ar ko darīšana!!!
katrā raudzētā dzērienā ir arī metilspirts, kaut niecīgā devā. tāpēc alu dzerot nemanām, jo niecīgi, bet destilējot, tieši tajos pirmajos tecināšanas brīžos nāk metilspirts. to dzerot var netikai atraut paģiras, bet arī aklumu un nāvi.
iesaku ļoti nopietni uzzināt ko jūs darāt.
pēc samērā lielās pieredzes zinu teikt, ka noteikti deg viss tas kas iznāk no normāla destilējamā aparāta (tie ir dažādi)ja nesāk jau fūzeļi un ūdens garot.tātad pārbaude - ja deg tad labs ir PILNĪGI garām. arī benzīns deg, bet tu taču to nedzersi!! metilspirts degtin deg, arī propanols, un metilbutanols deg - tas viss nāk no destilējamā aparāta ārā, un vienīgais veids kā droši kontrolēt to ir mērīt temperatūru, kādā garaiņi atrodas tieši pirms tie sāk kondensēties.
vislabāk to iesaku darīt reflux tipa aparātā, kur ar vienu 'pārdzīšanu' jau iegūstam 90%-95% etilspirtu, kuru pēcāk atjauc vajadzīgajā stiprumā.
nav joku lieta.

Marss said:
bet nu pieņemsim, ka visi to jau zina.
mana pieredze rāda - cik labu mantu destilēsi, tik labs arī būs rezultats.
vārdsakot, ja saskābušu alu destilēsim, tad rezultāts nav pārāk garšīgs.
ja ir tikai nedaudz rūķīši klāt tam alum, tad nu var mēģināt, lai gan apiņu dzira izrādās nav nemaz tik garda. labāk tad jau taisīt brāgu bez apiņiem vai ar ko citu piemērotāku.

andris said:
etanols ar ūdeni veido azeotropo maisījumu, nevar iegūt 90-95% spirtu ar vienu destilāciju.
savukārt metanolu nevar atdestilēt no etanola, tie nāk kopā sākumā līdz brīdim, kamēr metanols beidzas. letālā deva metanolam ir 1-2mL/kg.

tyom said:
var ieguut 90 %, tagad jau ir nelielas rektifikaacijas kolonnu tipa ieriices, kuras kaut vai uz uz kastroliisha var uzmochiit, domaaju par taam bija runa

alusvedejs said:
DRAUSMAS kādas lietas jūs te rakstiet!

pirms sāku lasīt šito es domāju ka katram alus brūvētājam saimniecībā ira nepieciešams arī destilēšanas aparāts.
bija doma arī sev ar laiku savākt. es līdzīgi kā Arvīds gan neesu tās mantas cienītājs, bet izprast procesu un iemācīties taisīt labu mantu būtu interesanti. (līdzīgi kā makšķernieki ķer zivis, bet pēc tam tās neēd)

nupat man jau liekas ka man neko tādu vairs nevajag.

janis said:
ak šausmas!!!! Lietot paša darinātu destilātu?! Vai jūs traki vai?
Beidziet džeki purgu dzīt! Tad nu gan liela problēma noliet pervačoku.Nav obligāti jādzen caur kolonnu. Pāris atstoiņiku līnijā un normāls dzeramais sanāk. Un ja vēl ļauj kādu gadiņu nogatavināties tad arī nelabās vielas pārvēršas par garšas un aromātiskajām vielām. Neesmu novērojis ka no viskija vai konjaka mirtu cilvēki un tie ir visparastākie destilāti nevis rektifikāti.

Arvids said:
nuuuu jop.. kas te pa nakti sarakstīts! Gandrīz vai panikas lēkmē izlēju visu ārā ;D , bet par laimi atcerējos, ka šitais aprīkojums nu jau pāris gadus veksmīgu mantu bliež ārā ;)

Nav jau pati smalkāka tehnika, kur temperatūru mēra pie katra "fūzeļtrauka" + vēl pirms beidzamās kondensācijas, bet process ir atstrādāts un notestēts uz visām iespējamām brāgām(- izņemot alu. par ko arī bija sākotnējais jautājums!!) un ar neskaitamu degustatoru pieaicināšanu. Bet nu jaunai paštaisītai iekārtai - piesardzība protams vajadzīga!!

starp metila un etila vārīšanos ir 13° grādu handikaps un ar to pietiek lai tos noškirtu. No sākotnējās izejvielas 20 litriem (katla lietderīgais tilpums), pirmie 200ml ir pietiekami.

"A simple rule of thumb for this is to throw away the first 50 mL (reflux still) you collect (per 20 L mash used), or 100-200 mL from a pot still."

P.S. pēc teorijas domāju, ka starp dms kondensēšanos un metila kondensēšanos būs "sausā" pauze, jo viršanas temperatūru starpība ir būtiska, tādēļ nevajdzētu rasties problēmai nošķirt "fatālos" 200ml metila. Kā būs praksē, varēšu pateikt pēc nākamajām brīvdienām.

    varbūt aizrāvos ar brīdinājumiem, šeit izrādās visi ar lielu destilācijas pieredzi, bet nu kad raksta tādas lietas, kā: laba manta deg, slikta nedeg, tad nu prasās pēc liela brīdinājuma ar izsaukumu zīmi, it īpaši ņemot vērā, ka šo forumu lasa arī cilvēki bez pieredzes, vai cilvēki, kas šeit rakstīto lieto kā pamācību. "slikto" metilspirtu utt tieši lietojam kā degvielu, un kā vēl deg.

    andri, taisnības labad, jāpiemin, ka reflux, jeb laikam rektifikācijas tornī būtībā vienu reizi izdzenot tā manta neskaitāmas reizes kondensējas, līdz ar to arī rodas iespēja iegūt 90-95% spirtu ar vienu 'destilāciju'.

    destilējot ābolu sidru, piemēram, sanāk varens padzēriens. bet mana pieredze ir, ka destilēt sliktu alu - tas nav to vērts.

      Aizputē esam 2 reizes destilējuši saskābušu alu un vienmēr bija ļoti labs rezultāts.

        Būs jāuzliek kā profila bilde ;)))

          Moš biju alu tik daudz izdzēris, ka likās garšīgs :).

            a year later

            Vēlos pamēģināt uzražot tiešām labu visīti vai konjaciņu. Varbūt kāds var ieteikt kādus graudus izmantot, kādu raugu, un temp? Misu jāvāra vai var raudzēt nevārot. Varbūt raudzēt ar visiem geaudiem?

              10 months later

              Unikis said: Čau!

              Sveiciens Reinim!

              Šoziem sapratu, ka ziemas vakari par gariem. Viss ābolu un ogu destilējamais izdestilēts. Izlēmu ķerties pie viskija... Taču sapratu, ka viskija izgatavošanā trūkst prasmes un zināšanas par iesala vārīšanu un raudzēšanu... image https://kupla.lv/assets/files/1/1487.1525110_10202844404011699_672131621_n..jpg

              Unikis said: Runājot par ārā lejamu alu- uzskatu, ja alū ir alkohols, tas ir lietojams! Ja nav dzerams kā alus, tad pēc dubultas vai trīskāršas destilācijas un vecināšanas ozola mucā vai uz grauzdētiem ozola klucīšiem, tā manta ir lietojama! ;)

              Rihardss said: Vajag spēcīgu eilu raugu (stiprie beļģinieki), bet vislabāk jau viskija - tagad arī Latvijā tos var nopirkt sausā veidā. Jāpārcukuro pie minimālām temperatūrām (62-63C)

              Es dažreiz uztaisu alu, noleju no rauga plāceņa un tad uz plāceņa leju virsū viskija misu, tādējādi iepriekšējais alus raugu jau ir nedaudz norūdījis un tas var noraudzēt vairāk alkohola%.

              Es uzskatu, ka nav liela praktiska jēga pārdestilēt alkohola ziņā švaku aliņu - kādi 6-7% ir minimums. Pusi dienas nosēdi pie aparāta un savāc tik pāris litrus.

              Kur var dabūt UNO`s? Es labprāt iemainītu kādu 0.7 pret savu ābolīti.

              Unikis said: Ui! Šis īpašiem gadījumiem :) Nemainās! Tas tāpēc, ka mucā turēts un pašizmaksa pamatīgi uzlēkusi ;) Sūtīju 3l muciņu no Meksikas (40LVL). Latvijā neviens ar mini tilpumiem negrib krāmēties pa 30-40LVL. Pirmā piegājienā 3l mucā noturēju 2 mēnešus. Otrajā varēs divreiz-trīsreiz ilgāk turēt. Pagaidām mucā stāv vīnogu/ābolu grapa.

              Ir daudz citi eksperimenti bijuši, bet daudz jau pažuvis ;)

              janis said: Manējais viskijs jau 2 gadus mucā stāv

              Unikis said: Kāds admins varētu izdzēst lieko, vai pārnest uz citu tēmu.

              Stiprā gatavināšanai mucā jāņem vērā mucas litrāža. Jo mazāka muca, jo lielāka virsmas saskare ar šķidrumu. 3litru muca 2 mēnešos iedod tādu efektu, kā 50 litru vairākos gados.

              Uz čipsiem gan ir iespējams nodozēt devu un turēt kaut 50 gadus ;)

                Kāds varbūt varētu padalīties pieredzē, cik g/l vidēja grauzdējuma ozola čipši jāliek, ja plānots turēt 2 mēnešus, 3 gadus, >20 gadus? Plānoju no sidra izdzīt un taisīt kalvadosu, bet internetā pameklējot dod plašus diapazonus g/l, negribas sačakarēt ilggadīgu produktu.

                  Pirmkārt uzlej čipšiem vārošu ūdeni un pagaidi lai atdziest. Tad nolej ūdeni. Es domāju 1 g/l uz gadu.

                    Mana doza- kārtīga ēdamkarote (ar kaudzīti) franču vai amīšu ozolkoka čipsu uz 2l stiprās dziras. 50% un stiprāka dzira izvelk lielo daļu ozola garšas un smaržas jau nedēļas laikā. Nākošo 2 mēnešu laikā mainās tikai aromāta un garšas nianses, bet var neuztraukties no pārgatavināšanas kā ozolkoka mucā... Uz čipsiem vari turēt kaut gadiem. Mucas pluss ir elpošana, kas padara dziru mīkstāku, bet tā enģeļa deva...!

                    Man vislabākie rezultāti gatavinot 50-60% stipru dziru.

                      A kapēc vajag amīšu vai franču čipsus, ja zināms ka tieši Latvijas un Lietuvas ozols pirms kara skaitijās vislabākais priekš skotu viskija mucām un tika lielos apjomos eksportēts?

                        janis said: A kapēc vajag amīšu vai franču čipsus, ja zināms ka tieši Latvijas un Lietuvas ozols pirms kara skaitijās vislabākais priekš skotu viskija mucām un tika lielos apjomos eksportēts?

                        Par Latvijas ozola seno popularitāti es nezināju. Ar visīti nav pieredzes. Tikai ar brendijiem un grapām.

                        Izmantoju arī Latvijas ozolu, bet tā dozēšanu grūtāk aprakstīt. Ņemu 1cmx1cmx10cm ozola klucīšus un uz grilla apdedzinu līdz oglei (virskārta aizdegas). Tad skaloju ūdenī, lai nomazgātu visus viegli atdalāmos ogles putekļus. lieku 3 šādus klucīšus uz 2l. Rezultāts arī labs. Nav man tik nemainīgas receptes, lai pateiktu, kurš ozols galvu pārāks. Domāju, ka franču un amīšu ozola čipsi pieejamāki un Rīgas dzīvoklī nebūs dūmi jātaisa ;)

                          3 months later

                          Destilēt graudu raudzējumus ir kā "sāpe pakaļā"! ;) Tā putošanās destilēšanas sākuma fāzē pamatīgi tracina!

                          Turpmāk destilēšu tikai ogu un augļu raudzējumus!

                          Graudi lai paliek aliņam.

                            Unikis said: Destilēt graudu raudzējumus ir kā "sāpe pakaļā"! ;) Tā putošanās destilēšanas sākuma fāzē pamatīgi tracina!

                            Turpmāk destilēšu tikai ogu un augļu raudzējumus!

                            Graudi lai paliek aliņam.

                            Industrijā mēdz izmantot propilēnglikolu... Klasiska E-viela, kosmētikas ingredients, kaut kur jau var uzgūglēt arī pie LV izplatītājiem.

                              Man ir iesākta būvēt uzparikte kur raudzēta tiek visa putra ar biezumiem un pēcāk destilēta, cauri laižot tvaiku. Bet vispār es nesaprotu problēmu, esmu izdestilējis kādus litrus 500 iesala misas un nekas nav putojies. Nevajag jau vārīt, bet destilēt:)

                                un sagāzēt pirms destilēšanas ar nevajag

                                  2 years later

                                  Ir doma uzbliezt destilācijas un rektifikācijas kolonnu.Tādu, ko silda ar elektrotenu. Ir redzēti pusrūpnieciski ražojumi, kur strāvas padevi regulē ar potenciometru. Kāds varētu apskaidrot, kas tā ir par elektroiekārtu, pēc kāda principa darbojas, var nopirkt, pasūtīt?

                                    urbejs!

                                    LV būšu ap 5. aprīli. Par rektifikāciju varu Tevi izglītot.