Sveiki!
Jau vairāk kā gadu taisu alu, bet izskatās ka esmu aplauzies ar apiņu pievienošanas metodiku.
Izrādās, ka apiņi rūgtumam ir jāpievieno pirmie, uz beigām aromātiskie, ko es duraks nebiju piefiksējis.
To, ka visās receptēs ir norādīts atlikušais vārīšanas laiks ir skaidrs. Es izmantoju IBU aprēķināšanai un vispār QBrew programmu.

Piemērs, kā man sanāk pirmos likt aromātiskos un tad rūgtumam:
Izdomāju, ka vajag uz 25L 19IBU (piemēram) un man ir Magnum un Tradition apiņi.
Rezultātā ielieku abus pa 25 gramiem un sanāk, ka pēc programmas man magnum jāvāra 15 min un tradition 30min, tas ir sanāk aromātisko likt pirms magnum.

Sanāk, ka neesmu pareizi izpratis proporciju likšanu? Pareizi būtu šādi?
Tā paša IBU sasniegšanai (19IBU) būtu jāliek:
11gr. magnum uz 55min.
25gr. tradition uz 15min.

Plus tas IBU aprēķins arī atšķiras. Paņēmu vienu Edgara recepti (IPA), ieliku QBrew un ir diezgan liela atšķirība.

Reku links, kura rezultātā izveidoju šo te topiku.
http://labsalus.lv/alus-tests-2/#disqus_thread

IBU=G*AA%*U%*1000 ------------------- V

G=apiņu daudzums gramos AA%=apiņu alfa skābe izteikta decimāldaļskaitļos(AA14%=0.14) U%=apiņu utilizācijas procents izteikts decimāldaļskaitļos Vārot 60min. utilizācija ir 28% Vārot 30min . utilizācija ir 20% Vārot 10 min utilizācija ir 10% Vārot 5min. utilizācija ir 5%

Tas tāds rupjš aprēķins, jo nav ietverts misas blīvums, bet to jāņem vērā tikai pie robežas 1060

es arī visu laiku rūgtos apiņus liku uz 40min max, bet te man tikko vienā receptē rūgtie apiņi figurēja 2h, jo redz pa stundu nevarot visu izspiest no viņiem

pa stundu tu izspied 28%, bet pa divām stundām 30%. Vai ir vērts to lieko stundu vārīt

Vai to ilgo vārīšanu var kompensēt ar lielāku apiņu daudzumu, vai tā arī ko citu dod, bez apiņu izspiešanas ?

Skati augstāk minēto formulu! Ibu ir atkarīgs no 1)apiņu daudzuma2)vārīšanas ilguma 3)apiņu rūgtvielu daudzuma. Attiecīgi palielinot jebkuru no šiem lielumiem palielinās IBU.Neko citu attiecībā uz apiņiem tā ilgā vārīšana nedod.

Bet tad sanāk, ka mans piemērs nr. 1 ir principā pareizs- vienīgi tiek izniekoti vairāk magnum apiņi.

galvenā problēma ir tā ka tu iznieko aromātiskos, jo pēc 15 minūšu vārīšanas no aromāta vairs ne smakas a kā rūgtos viņus ir bezjēdzīgi vārīt, jo AA% zems

Sākumā pielieku 1/3 rūgtos, tad neputo tik traki vārīšanās sākumā. Pa vidam visādas variācijas. Aromātiskos ieber kad beidz vārīties, un atstāj uz pusstundu. Apiņi izmirkst un nosēžas, olbaltumvielas apķep tiem apkārt, un vārijumu var smuki noliet, aromātiskāku par aromātiskāku.

martinsmk said: Sākumā pielieku 1/3 rūgtos, tad neputo tik traki vārīšanās sākumā. Pa vidam visādas variācijas. Aromātiskos ieber kad beidz vārīties, un atstāj uz pusstundu. Apiņi izmirkst un nosēžas, olbaltumvielas apķep tiem apkārt, un vārijumu var smuki noliet, aromātiskāku par aromātiskāku.

Pēc dzesēšanas vai dzesēšanas laikā?

Es ļauju nosēsties dzesēšanas laikā.

Esmu mēģinājis likt apiņus raudzēšanas laikā kublā, īsti efektu nepamanīju! Pirms dzesēšanas - cita lieta.

Raugs jau medu noēdīs. Iespēja ir nopasterizēt un tad pielikt, man liekas, ka poļi un vēl daži tā dara.

Man pašam vistīkamākais rezultāts ar medu ir sanācis, kad liku klāt uz gatavināšanu(pēcrūgšanu). Medus saldumu pēc tam vairs nejutu, bet bija tāda patīkama medus pēcgarša.

Cik es zinu, medus javara kopa ar misu vismaz 15 minutes, savadak vins apedis raugu.

Kā medus var apēst raugu? Tb medū esošais raugs uzvar alus raugu, ja?

cik zinu tad LIDO medalum neliek medu. Tā ir tāda pareiza iesalu, DMS un diacetila proporcija

atis said: Kā medus var apēst raugu? Tb medū esošais raugs uzvar alus raugu, ja?

Напишу по русски, чтобы смог объяснить... Все очень просто! Мёд единственный продукт, который не портится. Всё это благодаря содержанию "Фитонцидов". А они в свою очередь убивают бактерии и грибки. Чем и являются пивные дрожжи. Перейдя рубеж 80 в градусов - можно мед использовать для первичного или вторичного брожения.

šito gan nezināju. Tas nozīmē ka ja grib medus garšu tad pievieno siltā ūdenī izšķīdinātu medu jau pēc pirmās rūgšanas, bet ūdens T nedrīkst pārsniegt 80C. būs tūlīt pat jāizmēģina siltā ūdenī iemaisīt medu un piemest alus raugu, redzēs rūgst vai nerūgst.