Sveiki!
Jau vairāk kā gadu taisu alu, bet izskatās ka esmu aplauzies ar apiņu pievienošanas metodiku.
Izrādās, ka apiņi rūgtumam ir jāpievieno pirmie, uz beigām aromātiskie, ko es duraks nebiju piefiksējis.
To, ka visās receptēs ir norādīts atlikušais vārīšanas laiks ir skaidrs. Es izmantoju IBU aprēķināšanai un vispār QBrew programmu.
Piemērs, kā man sanāk pirmos likt aromātiskos un tad rūgtumam:
Izdomāju, ka vajag uz 25L 19IBU (piemēram) un man ir Magnum un Tradition apiņi.
Rezultātā ielieku abus pa 25 gramiem un sanāk, ka pēc programmas man magnum jāvāra 15 min un tradition 30min, tas ir sanāk aromātisko likt pirms magnum.
Sanāk, ka neesmu pareizi izpratis proporciju likšanu? Pareizi būtu šādi?
Tā paša IBU sasniegšanai (19IBU) būtu jāliek:
11gr. magnum uz 55min.
25gr. tradition uz 15min.
Plus tas IBU aprēķins arī atšķiras. Paņēmu vienu Edgara recepti (IPA), ieliku QBrew un ir diezgan liela atšķirība.
Reku links, kura rezultātā izveidoju šo te topiku.
http://labsalus.lv/alus-tests-2/#disqus_thread