Lasīju blogus, meklējot labu rūgtā recepti sacensībām Blomē un uzdūros tam, kad daži labi brūvētāji iejauc iejavu no rīta pirms iet uz darbu, atstāj uz visu dienu un vakaru sāk ar misas tecināšanu, tādējādi brūvēšanas vakaru padarot krietni īsāku, reizē izvelkot vairāk ekstrakta. Ja laba izolācija, temperatūra pazaudē tikai padsmit grādus.

Nebiju nemaz par šādu iedomājies, bet liekas, ka ļoti labs pasākums patiesībā; biju visu laiku ieciklējies, ka misa jāsāk laicīgi tecināt, kā receptē. Kāds ir mēģinājis?

Es atkal lasīju, ka atstāj iejavu uz nakti cepeškrāsnī. Bet kā šajos abos variantos ar dms?

padsmit grādi? Un tas nozīmē ka tā misa tev nostāvēs ntās stundas proteīnu pauzē un denaturēsies viss kas var veidot putas un body.

janis said: padsmit grādi? Un tas nozīmē ka tā misa tev nostāvēs ntās stundas proteīnu pauzē un denaturēsies viss kas var veidot putas un body.

Tikai tie enzīmi, kas atbild par proteīnu šķelšanu, pie pārcukurošanas temperatūras sen jau būs nosprāguši...

ir tā ka VISI NENOSPRĀGST..

Bet vai tie daži dzīvie, ko būtiski ietekmē? Jo lasīju, ka šitā regulāri dara arī Mad Fermentationist (http://www.themadfermentationist.com/). Viņš tomēr samērā cienījams skaitās.

Turklāt zinu, ka mana iesala kaste pirmās 2h jau nu stabili vairāk par 2-3 grādiem nenometīs. Kamēr 10 grādi nokritīs, līdz 55, paies daudz ilgāk.

3 years later

Vai ir kādas jaunas atziņas par ilgstošu iejavošanu? Zinu, ka Labietis iejavu atstāj uz visu nakti, un no rīta tecina (vismaz vienreiz Ivars tā teica). Laba shēma būtu 20-30 litriem - no rīta kamēr brokasto uzsilda ūdeni, ieber iesalu, labi sasedz un iet uz darbu. Vakarā divās stundās: notecina, vāra, dzesē un liek raudzēties.

Cik zinu tad Labietis vairas tā nedara, bet lai nāk #edgars un pats pastāsta :)

Tiesi sakrita, ka vakar/sorit sito pirmo reizi izmeginaju, atstaju uz nakti iejavu (2.5l/kg, 66/67c). Man vispar biezi pat 4 gradi pa stundu aukstumkaste nokrit, tapec biju nedaudz uztraucies vai nenokritis lidz ~50c , kas laikam bija temperatura, kura labi lactobacillus un citi skabetaji strada (berliner weiss sour mash ta ari taisa, piesaujot vel nemaltu iesalu), bet no rita pec 9h secinaju, ka nokrities tikai lidz 56c! Talak jau ka parasti, skalosana/varisana utt. Efektivitate man jau pierasti pieticiga-65%, kas sitadam alum vel butu ok- (OG1098), tad rezultati nebus tik driz, bet domaju, ka tur visam jabut kartiba.

Jā, kādreiz mēs atstājām uz nakti (8-10h), līdz reizei, kad misa ieskāba.

edgars said: Jā, kādreiz mēs atstājām uz nakti (8-10h), līdz reizei, kad misa ieskāba.

Vai tāpēc, ka grādi nokritās zem 50?

Man vienīgajā reizē kad tā mēģināju darīt arī ieskāba misa. Attaisīju iejavas kastei vāku vaļā un tur jau puta spiedās pretī ar raksturīgo smacenieku... Nepētiju kapēc tā, tik sapratu ka nekad tā vairs nedarīšu.

Bija nedaudz virs 50 un tāpat ieskāba. 45-50 jau cik saprotu ir ideālā temperatūra lai laktobacilis vairotos, bet pie augstākas viņš arī to dara, tikai lēnāk.

Velna_milti said: Man vienīgajā reizē kad tā mēģināju darīt arī ieskāba misa. Attaisīju iejavas kastei vāku vaļā un tur jau puta spiedās pretī ar raksturīgo smacenieku... Nepētiju kapēc tā, tik sapratu ka nekad tā vairs nedarīšu.

Cik zemu temperatura tev bija nokritusi?

Nu... ja tā padomā, tad tajās reizēs, kad iejavošanas kasti aizmirstu iztīrīt un tā paliek pa nakti, tad no rīta ir bijis baigais smacenks tai kastē. Bet tā smaka tāda vairāk uz līķa smaku. Cik grādos laktobacilis garantēti nestrādā?

no 67 uz 42 kastes malā un pie 50 viducī. gan jau šur tur vairāk, šur tur mazāk.

nu labi, ir pilnīgi normāli un saprotami ka 30 litru aukstumkastē pa 8 stundām nokrīt temperatūra.

taču Labietim ir krietni lielāks trauks un arī tajā telpā ir spēcīgi silti. šķiet ka tur uz to kvantumu nevajadzētu tik ātri atdzist.

man liekas ka labietim nav termo izolācijas.

uuuja? a man likās ka iejavojamais grāpis ir dubultsienu kur starp sienām ir šķidrums kas uzsilst un sadala siltumu pa visām grāpja malām nevis lai cepas viss tikai no apakšas.

Dubultsiena ir, un ūdens kabatā arī ir, bet izolācija ir tikai sāniem, augša un apakša ir plikas, tā kā temperatūra krīt samērā ātri. Tagad gan uzlikām tvaika ģeneratoru un varēsim noizolēt arī apakšu.

Write a Reply...