Ir doma vārot alu pēdējās 15 min piejaut klāt melleņu ievārījumu. Kā jūs domājat tur kaut kas var sanākt?
Lasīju forumos, ka svaigas ogas liek klāt, kad rūgšana visaktīvākā vai in secondary fermentation (īsti precīzi nemāku latviski iztulkot), bet par ievārījuma likšanu vārīšanas procesā nekas nav teikts.
Melleņu alus
Otrā fermentācija, rūgšana :). Tas ievērījums ar cukuru vai bez?
Ievārījums ir ar cukuru, tāpēc domāju, ka fermentācijas laikā likt klāt nebūtu īsti labi, tāpēc radās doma par ievārījuma likšanu vārīšanās laikā.
Nekas jau slikts nebūs, jāņem vērā, ka nedaudz palielināsies blīvums. Bet manuprāt galvenais jāpadomā kā visas garšas saies kopā - mellenes ar savu garšu/skābumu, misa, apiņi un garša ko iedos raugs. Es misu tad taisītu vairāk uz kviešu pusi un iespējams raudzētu ar kviešinieku raugu. Liels rūgtums šķiet ka arī neies kopā.
Mēģini! ;)
domāju ka Mārtiņam taisnība par apiņu rūgtumu. droši vien vairāk par 20 IBU nevajag.
vienīgi man nez kāpēc šķiet ka vārot ogas pārāk ilgi izlidināsies gaisā to īpašā sarša/smarža/krāsa. neesu pagaidām tā darījis, bet man nez kāpēc šķiet ka to vajadzētu likt klāt pēdējās 5 vai mazāk minūtēs vai pat "at flameout" tādejādi balansējot kaut kur starp mikrobu nogalināšanu un ogu īpašību neizlidināšanu gaisā.
Es piekrītu Mārtiņam, noteikti šādu alu taisītu uz kviešinieku bāzes. Un droši vien ar daudzumiem pirmajā reizē piesardzīgi.
Esmu lasijis ka ar mellenēm varbūt problēma, jo viņas satur kaut kādas antiseptiskas vielas kas pretojas rūgšanai. Manuprāt mellenes jāliek jau nogatavināšanās procesā , tīri kā garšas un aromāta sastāvdaļa, nevis kā raudzējamais materiāls. Ar mellenēm varētu arī labs tumšais sanākt.
Bristolē dzēru zileņu (blueberry) ale - bija ļoti labs un garšoja ar nedaudz pēc zilenēm, tik neatceros precīzu nosaukumu.
domāju, ka alusvedējam taisnība. cik esmu mēģinājis ar augļiem/ ogām (gan ne mellenēm), tad vienmēr čiks vien paliek garšā un tas pats pēc laika pilnībā atdodas apiņiem. jādzer salīdzinoši zaļš. krāsa vienīgi varētu palikt ilgāk.
Extreme brewing 66lpp saka, ka sastampātas Mellenes jāliek uz 20L 4,5kg vārīšanas beigās, tad 20min jānotur 71-77C, tad jādzesē kā parasti un biezumi jānokāš.
MartinsK said: Melleņu kviešu alus. Pieliku sekundārajā 500gr melleņu kompotu uz 5L alus. Nu redzēs, redzēs, kas tur sanāx... ;)
Izskatās seksīgi. Cerams ka nākamajā alus pasākumā varēs pagaršot. :)
reinis said: izskatās lieliski :) es labprāt tiktu pie pudelītes neatkarīgi no rezultāta. pretī arī varu kaut ko eksotisku iešķiebt
Reini, vari dabūt ... ;)
Kurš raugs tev šitik dziļi noēda FG?
WB-06
4.5 litri kviešu misa bija OG1046, to noraudzēju ar WB-06 līdz 1010, tad pieliku 0.5L melleņu kompotu (aptuveni rēķināju, ka tas satur 150g cukuru), pēc tam tas viss norūga līdz FG1004.
Kādu mazu pudelīti paķeršu uz saietu...
nu a kaa garsho? ir veerts meegjinaat atkaartot?
Man patīk, ir skābens, pasauss, bet ne baigi nomācoši. Garšā pa vidam jūt mellenes. Krāsa necaurspīdīga (kā jau kviešu misa) ar iekrāsotu putu cepuri.
Ka jau teicu, ka tiem kam garšo uz skābuļu pusi, vajadzētu patikt. ;)
tad man laikam vispirms skaabulis kaads jaapagarsho...