Nesen nopirku Coopers Indian Pale Ale iesala ekstrakta burku. Zem vāciņa atradu pieteikuma anketu coopers fanu klubam:) Drošvien būs jānosūta, šie sola reizi ceturksnī sūtīt receptes, paraugus, padomus un vēl visādus labumus
kā instrukcijā rakstīts, iejaucu iesala ekstraktu 20 litros ūdens, pieliku 900 gramus cukura un 300 gramus fruktozes (instrukcijā gan bija dekstroze, tomēr gudras alus lapas saka ka atšķirības gandrīz neesot)
Aromāts baigi labais un maisot uzkāpa normālas putas. Hidrometrs rādīja kā vajag - 1050..
Raugu pirms tam nedaudz atdzīvināju glāzē ar siltu ūdeni un cukuru. Visu samaisīju, noslēdzu mucu, noliku 24 grādos (instrukcijā rakstīts no 21-27) un atstāju uz kādu nedēļu. Pirmajās dienās sakāpa biezas putas kas aizņēma visu brīvo vietu fermentācijas traukā.. Stikla balonos šo nevarētu raudzēt..
Pēc nedēļas sapildīju pudelēs un noliku pieliekamajā.. pagaidām garša bija nedaudz ieskāba, bet tas tā esot dēļ lielā cukura daudzuma un pēc pāris mēnešiem pieliekamajā jābūt ok ..
Coopers IPA
[deleted]
asdasdasd
[deleted]
nu nezinugan...pēc nedēļas jau pudelē???? Tu nevari prognozēt optimālo CO2 daudzumu. UN ja rūgšanas process nebija vēl beidzies tad tev var gadīties pārgāzēt to visu pasākumu. A ja rūgšana bija beigusies pilnīgi tad var sanākt nedagāzēts. Es tomēr dodu priekšroku noraudzēt pilnīgi un tad pielikt precīzi tik cukuru lai gāze būtu tieši laikā. Es te arī nedaudz paniekojos ar gatavajiem ekstraktiem un tu zini....man kaut kā nepatīk tā garša kas rodas no tā lielā cukura daudzuma. Tas spirtainums nomāc visu. Un ja arī neliek cukuru pie ekstrakta tad vienalga tā garša tāda nedaudz ģiftīga un nedelikāta. Nu tas varbūt man tikai tā, jo tie ekstrakti veikala plauktos ir nostāvējuši mūžibu. Gordons it kā baigi uzsvēra, ka ektraktiem ir jābūt svaigiem.
[deleted]
Rūgšana bija beigusies pilnībā. Gāze ir ok, putas arī labas, vienīgais kā jau teici, var just ka cukurs daudz klāt :)
Kāds gala iznākums?
[deleted]
kaa ipa cieniitaajs varu teikt ka aromaats bija ok un apinju ruugtums arii ljoti labs prieksh ipas. vieniigais lielais miinus deelj kaa vairs no ekstraktiem nebruuveeju ir taads, ka alus sanaak taads sauss.. var just ka viss cukurs ir palicis par spirtu un alum nav "kjermenja" peec austraalijas instrukcijas esot vel jaaliek sausais iesala ekstrakts, kas tieshi sho probleemu noveershot, bet taadu latvijaa neesmu redzeejis.. un vispaar no graudiem nav nemaz tik gruuti uzbruuveet.
Biju nopircis Coopers Traditional Draught. Viņam klāt Coopers Light Malt Extract. Sestdien likšu. Redzēsim kas sanāks.
[deleted]
kur un cik taads izmaksaaja? ar to malt extract es vareetu arii velreiz pameegjinaat :)
Mājas alus veikalā. ap 15ls. Kā jau citi te minēja cukurs pasliktina garšu.... labāk izmantot Coopers Light Malt Extract viņa vietā. Būs gatavi trauki, tad mēģināšu no iesala taisīt.
[deleted]
Valērij, vai Tu parēķināji, cik tādam alum pašizmaksa?
Kaspar... tas ir tikai eksperiments :)
[deleted]
A nafig cukurs vispār jālieto. labāk nopirkt vienas ekstrakta bundžas vietā divas uz to pašu ūdens daudzumu un būs riktīgs gāzējs.
[deleted]
agrāk mēģināju arī tā:) sanāk vienkārši sauss, spirtots, tāpēc vajag cukura vietā to sauso ekstraktu kurā ir cukurs ko raugs visu neapēd.