Te nu būs otra no "seminārā" prasītajām receptēm -
Špikots no te - http://www.themadfermentationist.com/2013/03/hibiscusgalaxy-wit-recipe.html
Uz 25L ar sūnainu efektivitāti ap 54% - sanāca laža, varbūt tāpēc, ka pārslām pauzi netaisīju.
Plus jāņem vērā, ka bija 5 no 25L bija starteris ar OG = 1.037
2.4 kg IKI kviesu pārslas
1.5 kg Kviešu iesals
1.3 kg Pilsner
0.5 kg Iļģuciema iesala ekstrakts :) (pievienots pēdējās ~10min)
Pārcukurošana pie ~71C (fiška ir dabūt pēc iespējas saldāku, lai labi sapārojas ar skābeno karkadi)
25g Citra 11.5% 30min
Miza no 3 visparastākajiem apelsīniem
Miza no 1 laima
30 g koriandrs (cītīgi atdauzīts)
20 g melnie pipari
Garšvielas maisiņā 10min pirms vārīšanas beigām un atstāj arī uz dzesēšanas laiku.
Pati karkade tika pievienota pie pārliešanas uz secondary. Tie, kas secondary nemīl, drošvien var pēc aktīvās rūgšanas piemest.
60g Možuma karkades ieliek apiņu maisiņā un kādā dāsnā litrā ūdens uzvāra. Kad atdziest, ielej fermenterī. Es maisu iekšā nemetu, bet tas uz paša sirdsapziņas.
Piebēru pāris ēdamkarotes cukura, lai nav pavisam plāns dēļ zemās efektivitātes. Šo var izlaist, ja ar taisnākām rokām iejavo.
Raugs Wyeast Belgian Saison 3724.
Starteris no iļguciema ekstrakta. 5L, jo raugs bija vecs kā zeme. Pareizak būtu bijis taisīt step-up, bet es negribēju čakarēties. Sīkāk par čakaru šeit - http://www.mrmalty.com/pitching.php Tur ir arī kalkulators starteriem.
Raudzēts 20-24°C. Samērā silti, bet pat ar šādu temperatūru nebija pārāk žiperīgs.
Pirmo reizi šķidro raugu izmantoju, tāpēc tāds failfest. Bet droši varu teikt, ka suns aprakts tieši raugā.