Šodien man uzdeva jautājumu: "bet vai tādu saldu un stipru alu Tu arī vari izbrūvēt?", atteicu: "hmm, jāpapēta.." un sajutos izaicināts. Ja pareizi esmu sapratis cukurošanas un raudzēšanas attiecības, pārcukurojot pie zemākām T, jāsanāk saldākam, bet mazāk alkoholiskam alum, vai ne? No DSM salduma efekta gan gribētu izvairities.
Vai vienkārši jāņem normāla alus recepte un jālieto vairāk iesala un mazāk apiņu?
salds un stiprs?
Temperatūras darbojas otrādāk, nekā esis sapratis. Saldam un stipram vajag augstu OG un vidēju pārcukorošanu(piemēram 67C)
Salds un stiprs būs tad , ja būs mega sākuma blīvums, bet raugs ar to visu līdz galam netiks galā.
Ņem vairāk iesala, pārcukuro ap 68-70C un izmanto raugu kas nenoraudzē dziļi (piem. S-33 vai T-58). Var arī piebērt nedaudz laktozi.
vai kādam ir pieredze lietojot arī sūkalas, nevis laktozes pulveri? šad un tad gatavoju sieru un esmu domājis, ka drošivien var tik gāzt tās sūkalas klāt vārījumam, ne?
Receptēs ir laktozes pulveris vienmēr, kā Tu precīzu daudzumu izrēķināsi? Un vai nav tā, ka sūkalās tomēr ir mazliet tauku?
t-58 iedos klāt piegaršu, kas slikti sadzīvo ar saldumu, manuprāt. tur jābalansē ar augļauniem apiņiem, grauzdētiem iesaliem vai pļavas puķēm.
es arī spiestu uz nefermentējamo cukuru iesaliem, piemēram karameles dažādas, nevis vairāk bāzes iesala, jo tas karameļu saldums nav tik pliekans.. bet to atkal es moš savā prātā esmu izdomājis :)
lai nu ko, bet stipru un saldu alu toč nav grūti uztaisīt. es te tagad mēģinu sarkanu rudzu alu uztaisīt - tas ir izaicinājums :)
Es biju uztaisijis sarkanu rudzu alu. Nekāda atšķirība brūvēšanā īpaši nebija. Tiesa gan rudzu iesals bija tikai 15%. Tīri no rudziem būs tāds klīsteris ka nemaz normāli notecināt nevarēsi. Ja nu vienīgi pie baigi augstās T var provēt tecināt. Un tāmisa būs bieza un gluma. Es kvasu taisiju no 100% rudzu iesala. Dabūju pēc tam 50/50 šķaidīt ar ūdeni to misu. Sarkanu krāsu var dabūt pieliekot 1% melno iesalu.
nu 15% ir pamaz, lai dabūtu izteiktu rudzu garšu. un jā, tecinās švakāk, to esmu pamanījis :) tagad rūgst viens perspektīvs variants. domāju, ka pēc max divām paaudzēm būšu sasniedzis sev vēlamo rezultātu.
a tā sarkanā krāsa ne īpaši draudzējās ar to rudzu vēsi pelēkbrūno. pliks melnais iesals tur neko daudz nedod. vēl, protams, jautājums kas kuram sarkans :) brūvera "sarkanais alus", piemēram, manā krāsu gammā nav pat nedaudz sarkans.
atis said: Receptēs ir laktozes pulveris vienmēr, kā Tu precīzu daudzumu izrēķināsi? Un vai nav tā, ka sūkalās tomēr ir mazliet tauku?
precīzi izrēķināt... nu, Ati, man bij priekšstats, ka tev tie mēri nebija prioritāte :) ... bet nu principā eksperimenta veidā.
anyway, zinu, ka tas ir iespējams, tikai tehnoloģija drošivien jāatkož... re kur viens britu sūkalu alus http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-leicestershire-11970104
Laktoze ir ļoti salda un man būtu bail pāršaut pār strīpu :) Ar apiņiem pārdozēt man nav problēmu.
Rūgtu un stipru.
es tādu tieši pats meklēju tagad, zelta recepti. saldu un stipru. pēdējais sanāca ne tik salds, bet pa stipru gan. atgādina mazliet vanagu, ka spirts sitas cauri- tie bij tikai 7% bet tapat var vairāk spirtu just nekā pašu alu.