edgars said:
28L
Amount Item Type % or IBU
5,50 kg -Pilsner Lietuva (3,5 EBC) Grain 100,0 %
20,00 gm -Pearle (60 min) Hops 12,6 IBU
10,00 gm -Columbus (Tomahawk) (20 min) Hops 7,6 IBU
10,00 gm Chinook (20 min) Hops 7,1 IBU
10,00 gm -Centennial (20 min) Hops 5,4 IBU
10,00 gm Simcoe (20 min) Hops 5,9 IBU
10,00 gm -Centennial (1 min) Hops 0,4 IBU
10,00 gm -Columbus (Tomahawk) (1 min) Hops 0,5 IBU
10,00 gm Chinook (1 min) Hops 0,5 IBU
10,00 gm Simcoe (1 min) Hops 0,4 IBU
30,00 gm -Columbus (Tomahawk) (Dry Hop 5 days) Hops -
50,00 gm -Centennial (Dry Hop 5 days) Hops -IBU 40,5 FG 1011, ABV 4%, S-33, 60min@66C
Bet IBU jāskatās kontekstā ar grādiem un beigu blīvumu. Ja būtu 5% tad tas rūgtums tik nikns neliktos, man pašam arī prasītos šim eksemplāram mazāk apiņu.
alusvedejs said:
šitā man šķiet ira laba tēma atsevišķam topikam:
"apiņu aromāts. kā veidot aromāta profilu. labas aromātisko apiņu kombinācijas no pieredzes"nu jau gadu ņemoties ar alus pagatavošanu neesmu īsti sapratis kā uztaisīt aromātisku alu.
ar rūgtumu it kā būtu vienkārši - piekoriģē atbilstoši vēlmēm un alko % un grauzdētā iesala daudzumam un rezultātā varu iegūt alu ar vēlamo rūgtumiņu.
diemžēl ar aromātu man nesanāk.
pirmkārt jau man tāds čābīgs deguns, kurš gandrīz cauru gadu ir aizlikts ar iesnām. bet sievai deguns labs un viņa man piestrādā par degustētāju/smaržotāju/kritiķi.līdz šim man tikai viens ne pārāk izdevies brūvējums ar pasakainu neatkārtojamu aromātu, kuru pat es varu sajust un apjūsmot.
diemžēl kaut kā ir iegadījies ka tieši tam vārījumam pieraksti ira kaut kur aizgājuši kosmosā.
vairāk es šo aromātu atkārtot nespēju.
pat pēc Zara receptes darinātais auzu porters ar fuggles apiņiem kam būtu jābūt izcili aromātiskam - tāds navvarbūt cilvēki var padalīties ar pieredzi/ieteikumiem/vadlīnījām kā uztaisīt alu ar bagātīgu apiņu aromātu?
edgars said:
Apiņu aromātu nosaka 1.apiņu daudzums pēdējā minūtē un sausajā apiņošanā(jo vairāk jo labāk, ja grib pamatīgu tad sākot no 3gr uz litru) 2.aromātisko eļļu daudzums konkrētajā apiņu sķirnē.
alusvedejs said:
ja ir tik vienkārši kā tu saki, tad kāpēc cilvēki receptēs liek aromātisko apiņu pievienošanu 20 vai 15 vai 10 vai 5 minūtes pirms vārīšanās beigām?reku tavā receptē nedaudz augstāk ira apiņu pievienošana pēdējās 20 minūtēs
pēc kāda principa izvēlās likt 2 vai 3 vsi vairāk aromātisko apiņu šķirnes vienā katlā?
pēc kāda principa izvēlas kombinācijas? kāpēc tieši Centennial+Columbus+Simcoe nevis simcoe+aurora+hersbrucker ?ja tik daudz dažādi aromāti - kā var viņus atšķirt kas ir iekšā?
vai arī var ieiet smaržu veikalā, sagāzt visas smaržas no plaukta vienā spainī un sanāks dievīgs aromāts?
atis said:
Alusvedēj, a kā tad gatavo smaržas - tā arī dara, ka kombinē vairākus desmitus dažādu aromātu, eksperimentē, līdz sanāk īstais. Līdzīgi arī alum. Tādēļ jau alus darīšana ir māksla, nevis precīza zinātne :).
edgars said:
pievienošana 60min dod pārsvarā rūgtumu
pievienošana 10-20min dod vairāk garšu
pievienošana 1-5min dod vairāk aromātuŠāda tāda vēsturiska pieredze kombinējot dažādās variācijās šos (Centenial, Simcoe, Chinook, Columbus) apiņus man bija, bet šajā konkrētajā gadījumā apiņu izvlēle vairāk bija pēc tā kādi pārpalikumi bija ledusskapī. Kā arī es parasti paostu vienu, otru un mēģinu iedomāties kas tur sanāks ja sametīs kopā.
Bet vispār kā jau Atis saka, eksperimenti, eksperimenti, eksperimenti un tikai tad balstoties uz paša pieredzi var izdarīt kaut kādu sakarīgu izvēli.