edgars said:
28L
Amount Item Type % or IBU
5,50 kg -Pilsner Lietuva (3,5 EBC) Grain 100,0 %
20,00 gm -Pearle (60 min) Hops 12,6 IBU
10,00 gm -Columbus (Tomahawk) (20 min) Hops 7,6 IBU
10,00 gm Chinook (20 min) Hops 7,1 IBU
10,00 gm -Centennial (20 min) Hops 5,4 IBU
10,00 gm Simcoe (20 min) Hops 5,9 IBU
10,00 gm -Centennial (1 min) Hops 0,4 IBU
10,00 gm -Columbus (Tomahawk) (1 min) Hops 0,5 IBU
10,00 gm Chinook (1 min) Hops 0,5 IBU
10,00 gm Simcoe (1 min) Hops 0,4 IBU
30,00 gm -Columbus (Tomahawk) (Dry Hop 5 days) Hops -
50,00 gm -Centennial (Dry Hop 5 days) Hops -

IBU 40,5 FG 1011, ABV 4%, S-33, 60min@66C

Bet IBU jāskatās kontekstā ar grādiem un beigu blīvumu. Ja būtu 5% tad tas rūgtums tik nikns neliktos, man pašam arī prasītos šim eksemplāram mazāk apiņu.

alusvedejs said:
šitā man šķiet ira laba tēma atsevišķam topikam:
"apiņu aromāts. kā veidot aromāta profilu. labas aromātisko apiņu kombinācijas no pieredzes"

nu jau gadu ņemoties ar alus pagatavošanu neesmu īsti sapratis kā uztaisīt aromātisku alu.

ar rūgtumu it kā būtu vienkārši - piekoriģē atbilstoši vēlmēm un alko % un grauzdētā iesala daudzumam un rezultātā varu iegūt alu ar vēlamo rūgtumiņu.

diemžēl ar aromātu man nesanāk.
pirmkārt jau man tāds čābīgs deguns, kurš gandrīz cauru gadu ir aizlikts ar iesnām. bet sievai deguns labs un viņa man piestrādā par degustētāju/smaržotāju/kritiķi.

līdz šim man tikai viens ne pārāk izdevies brūvējums ar pasakainu neatkārtojamu aromātu, kuru pat es varu sajust un apjūsmot.
diemžēl kaut kā ir iegadījies ka tieši tam vārījumam pieraksti ira kaut kur aizgājuši kosmosā.
vairāk es šo aromātu atkārtot nespēju.
pat pēc Zara receptes darinātais auzu porters ar fuggles apiņiem kam būtu jābūt izcili aromātiskam - tāds nav

varbūt cilvēki var padalīties ar pieredzi/ieteikumiem/vadlīnījām kā uztaisīt alu ar bagātīgu apiņu aromātu?

edgars said:
Apiņu aromātu nosaka 1.apiņu daudzums pēdējā minūtē un sausajā apiņošanā(jo vairāk jo labāk, ja grib pamatīgu tad sākot no 3gr uz litru) 2.aromātisko eļļu daudzums konkrētajā apiņu sķirnē.

alusvedejs said:
ja ir tik vienkārši kā tu saki, tad kāpēc cilvēki receptēs liek aromātisko apiņu pievienošanu 20 vai 15 vai 10 vai 5 minūtes pirms vārīšanās beigām?

reku tavā receptē nedaudz augstāk ira apiņu pievienošana pēdējās 20 minūtēs

pēc kāda principa izvēlās likt 2 vai 3 vsi vairāk aromātisko apiņu šķirnes vienā katlā?
pēc kāda principa izvēlas kombinācijas? kāpēc tieši Centennial+Columbus+Simcoe nevis simcoe+aurora+hersbrucker ?

ja tik daudz dažādi aromāti - kā var viņus atšķirt kas ir iekšā?
vai arī var ieiet smaržu veikalā, sagāzt visas smaržas no plaukta vienā spainī un sanāks dievīgs aromāts?

atis said:
Alusvedēj, a kā tad gatavo smaržas - tā arī dara, ka kombinē vairākus desmitus dažādu aromātu, eksperimentē, līdz sanāk īstais. Līdzīgi arī alum. Tādēļ jau alus darīšana ir māksla, nevis precīza zinātne :).

edgars said:
pievienošana 60min dod pārsvarā rūgtumu
pievienošana 10-20min dod vairāk garšu
pievienošana 1-5min dod vairāk aromātu

Šāda tāda vēsturiska pieredze kombinējot dažādās variācijās šos (Centenial, Simcoe, Chinook, Columbus) apiņus man bija, bet šajā konkrētajā gadījumā apiņu izvlēle vairāk bija pēc tā kādi pārpalikumi bija ledusskapī. Kā arī es parasti paostu vienu, otru un mēģinu iedomāties kas tur sanāks ja sametīs kopā.
Bet vispār kā jau Atis saka, eksperimenti, eksperimenti, eksperimenti un tikai tad balstoties uz paša pieredzi var izdarīt kaut kādu sakarīgu izvēli.

Vēl gribu piebilst ka visa tā apiņu kombinēšana ir baigi subjektīva lieta, jo katram jau tās garšas kārpiņas uzvedas savādāk.

Mana subjektīvā pieredze: -Cascade un Centenial kombinējot sanāk forš puķaini citrusīgs alus ar maigu rūgtumu. Viena no manām mīļākajām kombinācijām. -Columbus ir jāizmanto uzmanīgi, jo nelielās devās viņš piedod baigi specifisku spēcīgu garšu aromātu (kā Gordons saka - pēc sasvīdušiem pautiem), bet lielās devās man viņš nepatīk, jo tā garša ir baigi specifiska un arī dominē pāri citiem apiņiem. -East Kent Goldings lielās devās taisa tādu svaigi skābenu garšu, citiem patīk, citiem nē, manuprāt jāmiksē ar kaut ko kopā -Citra kolosāls puķains un citrusīgs apinis, man patīk izmantot vienu pašu, jeb kombinēt ar Centenial un nedaudz Columbusu IPĀs

Rekur Jānis ir šķiet pareizi teicis:

janis said: Jo intensīvāka rūgšana, jo apiņu aromāts švakāks. Jo vairāk rauga biezumu fermenterī, jo efekts no dryhopinga švakāks. Tādi mani personīgie novērojumi.

Atis said: Alusvedēj, a kā tad gatavo smaržas - tā arī dara, ka kombinē vairākus desmitus dažādu aromātu, eksperimentē, līdz sanāk īstais. Līdzīgi arī alum. Tādēļ jau alus darīšana ir māksla, nevis precīza zinātne :).

Vispār baigā štelle (māksla) ir saprast ko kurš iesals dod, ko kurš apinis un raugs, un kā tas viss darbosies konkrētajā receptē, pie konkrētas pārcukurošanas un rūgšanas temperatūras. To var tikai ar lielu pieredzi panākt. Es atklāti sakot, bieži vien pagaidām paļaujos uz veiksmi.

Es diezgan daudz no apiņiem sapratu pa ziemu uztaisot 10 gab 5L vārījumus ar 100% pilzenes iesalu un S-33 raugu variējot tikai ar apiņiem (par cik no Vācijas izstādes atvedu kādas 8 šķirnes tad bija daudz variāciju). Tagad domāju tādā pašā veidā testēt jaunos pale/vienna/biscuit iesalus. Savādāk ja uzreiz visu jauc vienā katlā tad nevar saprast kas ko ietekmē.

Precīzi mans secinājums. Es tāpat tagad vāru vienu iesalu, lieku vienu raugu un variēju ar temperatūrām un apiņiem. Tikai 10x lēnākos tempos

jā, Edgaram eksperimentēšanas temps ira labs.

es pat sāku domāt ka viņš iemērcē 5 kg iesala, pārcukuro un pēc tam notecināto misu sadala pa pieciem pieclitrīgiem grāpīšiem un vienlaicīgi vāra virtuvē 5 katliņus vienas misas un pievieno dažādus apiņus katrā grāpītī un pēc tam degustē.

bļins!

man tikko pieleca ka tā darot var

edgars said: ... uztaisot 10 gab 5L vārījumus ar 100% pilzenes iesalu un S-33 raugu variējot tikai ar apiņiem ...

tos 10x5L vārījumus var vienā dienā uztaisīt!

Tā var, bet es tā nedaru. Par cik tos 5L 2,5-3h var uzvārīt tad ziemā vismaz reizi nedēļā pēc darba tādus vārījumus taisīju. Kopā 17gab tā pa ziemu uztaisiju.

Bet te jau offtopic aizgāja būs jāpadzēš vēlāk jeb jāpārnes citur...

a year later

Atliek pavariēt ar raugu un tā bilde būs kājām gaisā! Šitādu diskusiju prasās arī par raugiem... Varbūt kāds jau ir ilgstoši eksperimentējis?

esmu vienu alu ar 4 raugiem raudzējis - sākumā bija jūtama liela atšķirība, bet ar laiku gāja mazumā

Dainis said: esmu vienu alu ar 4 raugiem raudzējis - sākumā bija jūtama liela atšķirība, bet ar laiku gāja mazumā

Noturot kegā/pudelē pagrabā garša izlīdzinājās? Cik ilgs laiks pagāja, līdz vairs nebija pamanāma būtiska atšķirība? Ar kādiem raugiem eksperimentēji, ja atceries?

es paproveju saaz ar S-05 raugu,kka neiet kopaa?

par to visu ir atsevišķa tēma - https://kupla.lv/topic/eksperiments-norugsanas-dzilums-dazadiem-raugiem

Dainis said: par to visu ir atsevišķa tēma - https://kupla.lv/topic/eksperiments-norugsanas-dzilums-dazadiem-raugiem

Paldies!

Vispār ja grib dabūt ar apiņiem aromātisku alu, tad stipri jāpiedomā gan pie iesaliem, gan rauga. Var būt tā, ka iesalainums (iesaldenums) vai arī rauga saražotā buķete pārmāc apiņu aromātu. Esmu brūvējis kādus 3 vārījumus ar vienādu apiņu devu (Magnums + Cascade), bet dažādiem iesaliem un raugiem. Visvairāk apiņu aromātu varēja just tīri no gaišā iesala brūvētajam un ar US-05 raudzētajam. Tā pati misa raudzēta ar Saison raugu - protams apiņu aromāta vairs nekāda nebija, jo rauga garša to pārmāca. Trešais variants bija, tās pašas apiņu devas, tikai bāzē vīnes iesals. Šeit atkal iesalainums ir pārņēmis garšu un aromātu, apiņi knapi fonā jūtami. Tumšajiem un porterveidīgajiem tapēc jau parasti izmanto apiņu pārpalikumus, jo aromātā visticamāk būs tāpat iesals.

24 days later
                                  • [deleted]

• Awaiting approval

"You the boy courage Alex Ovechkin Authentic Jersey is also a lot too big, unexpectedly dare to say so a crape myrtle big emperor, I see you are to don't want to live, mama of.Don't bring trouble Lao Tze also drive five lines of day thunders to put to Anze Kopitar Authentic Jersey death."Once Zhang Dao Ling listenned to Brandon Dubinsky Authentic Jersey immediately and urgently, how horrible, the Henrik Lundqvist Authentic Jersey crape myrtle big emperor became coward Henrik Sedin Authentic Jersey and insulted and humiliated fairy is originally Henrik Zetterberg Authentic Jersey the affair for allowing of no in the boundary in sky, the crape myrtle of the much less object is still higher 1 F big emperor, this next way Ling also ignore what, the exit was a language to connect an article, said Xie E is one Leng one Leng of.

"Hey Hey, I Ilya Kovalchuk Authentic Jersey say an old piece, you frighten the person's skill to is good at, unexpectedly say of have a mold to contain kind, even come out gutter languages, this can not agree with the identity of matching your Jonathan Quick Authentic Jersey Zhang Tian Shi."Huang Chang makes fun a way and looking at Zhang Dao Ling to go abroad mutually, his in the mind is that that is comfortable.

"You think that Marian Hossa Authentic Jersey what I said is false, Xie E your boy has already Marian Gaborik Authentic Jersey sown in to say once, your wanting a not appropriate field is split dead by the thunder, I heel your surname."Zhang Dao Ling mercilessly says.

"You think with me Mark Messier Authentic Jersey be, I still different idea.Doesn't my old Xie Jia still want to accept you such an old loafer!"Thank E to in a soft voice whisper a way.

"You show off skill,Martin Brodeur Authentic Jersey the one day there will has good fruit to eat for Mike Richards Authentic Jersey you, almost even I harmed, really his mama's unlucky."

"Get, I say Zhang Tian Milan Lucic Authentic Jersey Shi, you become angry once also enough, you still have already finished don't finish, if you have no enough, I leave first and let you seek a place to vent with Xie E, didn't°yet."Huang Chang Lao annoys Patrice Bergeron Authentic Jersey the appearance in horizontal autumn, be like at precept Zhang Dao Ling, if is in the past he is still true have no this courage, however he but know that Zhang Dao Ling is more angry,Patrick Kane Authentic Jersey your asking for him is more to be free, if you and he talk, he still smiles happily to you, that should choose to escape, and Zhang Dao Ling is the very treacherous person of a typical model.

"This ……cough, Zhang Ryan Callahan Authentic Jersey Tian Shi is me not to, I apologize to you, I am to don't know your condition of the market of boundary in the sky."Thank E to also have to hippies smiling face at this time, after all give offense to such a Sidney Crosby Authentic Jersey fairy be not what worth show of affair, who know these fairies what temper, when the time comes secretly come one feet so, can finish, the common saying says is what talented person lived well and with tail between legs long.Should pack the time of grandson must not the ability is unclear.

"This time even if,Tim Thomas Authentic Jersey luckily the crape myrtle big emperor don't pursue, otherwise your boy waits your those wiveses to accept corpse for you, when the time comes connect a corpse to have all don't know, later if the words of Zach Parise Authentic Jersey inattention words and actions, the bitterness that you still have eats, original this dids not relate to, but followed you closely with me and then like this and carelessly walk into death not- old what the man expected if not that seeing at you are also ……am I just lazy to take care of you!Hum."Zhang Dao Ling starts an old soldier, the precept rises Xie E to get up.

Write a Reply...