zenkis said: ... Un otrs jautājums - vai kāds ir dzirdējis par, redzējis pašdarinātus katlus ar perfekti taisnu apakšu, kam būtu ovāla plaknes forma, tā lai uz diviem keramiskās plīts riņķiem varētu katlu uzmest?

Pāris spirāles nopirkt un sildīt uz viena riņķa nebūtu tā kā bišk piezemētāk? Nu, vai tur boilera sildelementus iemontēt katlā...

Man boilera sildelements iemontēts plastmasas spainī un pārskalojamo ūdeni sasilda bez problēmām, pat termostats ieregulēts, lai pie 76C izslēdzas.

zenkis said: ... Man tautai jautājums: vai uz elektrības keramiskajām virsmām sildot/vārot ir vērts siltumnoturības/energoefektivitātes dēļ katlu aplīmēt ar termoizolācijas materiālu. Ja katls ir ap 20L tilpumā?...

manuprāt jebkuru katlu ir vērts nosiltināt, neatkarīgi no tilpuma. piemēram man ir 200 litru tilpums, bet aplīmēts tieši tāpat kā tavā video linkā. tā ir vienkārša lietderības koeficenta lalielināšana. mazāk enerģijas tiks patērēts apkārtējās telpas uzsildīšanai un vairāk tieši alu pagatavošanai.

zenkis said: ...Un otrs jautājums - vai kāds ir dzirdējis par, redzējis pašdarinātus katlus ar perfekti taisnu apakšu, kam būtu ovāla plaknes forma, tā lai uz diviem keramiskās plīts riņķiem varētu katlu uzmest?

tak ja runa ir par pašdarinātajiem, tad tos tu vari uztaisīt kādusvien patīk. kautvai tādus, kam apakša prezīzi der uz tavas virsmas un ir nedaudz tāds kā astotnieks. (pa vidu tievāks)

Ogre said: Pāris spirāles nopirkt un sildīt uz viena riņķa nebūtu tā kā bišk piezemētāk? Nu, vai tur boilera sildelementus iemontēt katlā...

Būtu piezemētāk. Es tikai neesmu dzirdējis zupas vārāmās spirāles tirgojam. Ūdens gan. Prasu, jo nezinu. Un boilera sildelementi - kā tie ar saldu misu sadzīvo? Man alus jāvāra, ne tikai ūdens.

Es mazītiņu spirāli (lielu nevarēju atrast) ieštepselēju, lai ātrāk tiek līdz burbulim, citādi 5 mūži jāgaida. Nezinu, via zupai vai ūdenim domāta, bet nekas traks (no alus) viņai nav noticis.

Boilera sildelementus amerikāņi iecienījuši, vienīgi vajadzētu double-check, vai tikai silda ūdeni vai arī pašu alu. Bet tā kā no spirāles tie atšķirās, manuprāt, tikai ar formu, tad domājams, ka derēs arī alum.

Vēl jau ir variants ar gāzes degli vai mazo 2-riņķu plītiņu + gāzes balons, bet tur par izmaksām es neesmu pārāk kompetents un arī jāņem vērā telpas kur brūvē (arī dzīvo).

zenķis nav pacenties pameklēt forumā. še pat var atrast vairākus piemērus kur džeki tīri uz elektroteniem vāra alu virtuves keramisko virsmu pilnībā atstājot sievas rīcībā.

ja kāds šobrīd ir atvēzējies uz lielāku katlu vai fermenteru būvēšanu:

http://www.ss.lv/msg/lv/construction/materials/metal-ware/bxixkm.html

tikai dibens jāpiemetina!

2 months later

Te, manuprāt, ir ideāls risinājums iejavošanai. Pieliekam papildus termostatu un ir automāts. Kāds nav manījus kur šādus katlus var dabūt? Skaidrs, ka tas ir armijas termoss, bet tie parasti ir bez sildelementiem. Esmu jau pusi interneta izlasījis, otrai pusei vairs nav spēka :) http://kandzasaparati.lv/261-rektifikacijas-kolonna-dropper-40-exp--41975-eur/

ehhh noziedoju 3 minūtes. nu reku tev otra puse interneta:

termoss: http://darbaspars.lv/pages/products.php?l=lv&id_group=7

sildelements: http://www.amazon.com/Camco-Screw-In-Foldback-Heater-Element/dp/B0006JLVC6/ref=sr_1_4?s=appliances&ie=UTF8&qid=1385646680&sr=1-4&keywords=ulwd+heating+element

kontrolieris: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1311.R1.TR3.TRC1.A0.Xdigital+PID&_nkw=digital+pid+temperature+controller&_sacat=0&_from=R40

Opā, re cik ātri viss tapa skaidrs. PALDIES!

3 months later

Sāku pamazām meklēt katlu ap 100 litriem. Ja ir kas piedāvājams, laipni lūgti. Kādam varbūt ir arī pozitīva meklēšanas pieredze un var ko ieteikt? Metāllūžņu punktos vai sazin kur vēl? Latgalītē skatījos un jautāju un tik lieli nemēdz būt pie viņiem. Emaljētos 40niekus gan manīju un bija arī ap 50L alumīnija laikam.

Kāda pieredze ar melnā metāla katliem? Kā ar rūsēšanu/kopšanu? Piebalgas darītavā kā reiz bija no kaut kāda parastā metāla, bet tā paveidos un sakausējumos galīgi neorientējos.

Tev laikam taas nederēs, bet tikko iegādājos tajā baltkrievu bāzē 40l katlu pa 20 eiro (it kā ar defektu-maza skrambiņa), alumīnija 50l Latgalītē pa 30 eiro, (22 bez vāka) prasa!

es nosolīju šitam tirgonim: http://www.ebay.de/itm/Topf-Edelstahltopf-Edelstahl-Kochtopf-100-L-Deckel-/351002085288?pt=DE_Haus_Garten_Kochen_T%C3%B6pfe_Pfannen&hash=item51b95ac7a8&autorefresh=true ja ir pacietība tad var paveikties dabūt pa lēto un līdz rīgai sanāks tikai mazliet virs 100€ es 70l nosolīju par 50€ un kopā līdz mājām sanāca ~55ls.

20 days later

Nespēju iedomāties katlus alus brūvēšanai bez krāna!

Lūk, kā es abiem saviem Ukrainā ražotajiem emaliētajiem katliem ieliku krānus:

1- Ar 20mm BOSCH urbīti, kas paredzēts metāla urbšanai, izurbu ļoti smuku simetrisku caurumiņu. Ar parasto urbi labāk to lietu nedarīt- var sanākt nesmuki...

2,3- Krāns ar puscollas vītni; divas blīves ar puscollas iekšējo diametru; skrūvējamais misiņa savienojums ar puscollas iekšējo un ārējo vītni. Uz šī savienojuma es vienam no katliem skrūvēju filtru.

Visu var nopirkt DEPO.

urbits.jpg

krans.jpg

krana_iestiprinasana.jpg

Unikis said: Nespēju iedomāties katlus alus brūvēšanai bez krāna!

Lūk, kā es abiem saviem Ukrainā ražotajiem emaliētajiem katliem ieliku krānus:

1- Ar 20mm BOSCH urbīti, kas paredzēts metāla urbšanai, izurbu ļoti smuku simetrisku caurumiņu. Ar parasto urbi labāk to lietu nedarīt- var sanākt nesmuki...

2,3- Krāns ar puscollas vītni; divas blīves ar puscollas iekšējo diametru; skrūvējamais misiņa savienojums ar puscollas iekšējo un ārējo vītni. Uz šī savienojuma es vienam no katliem skrūvēju filtru.

Visu var nopirkt DEPO.

Vai šajā emaljētajā katlā Tu vāri misu? Kā tās blīves draudzējas ar karstumu?

GirtsE said: Vai šajā emaljētajā katlā Tu vāri misu? Kā tās blīves draudzējas ar karstumu?

He... Uzrakstīju jautājumu, pameklēju forumā, un atradu atbildi - principā blīvi vajag tikai iekšpusē. Tā kā vīzija par savu 20 lirtu katlu man top skaidrāka :)

Vienā katlā vāru, otrā iejavoju. Abiem 40 litru tilpums. Blīves karstumu panes normāli. Tiešai ugunij nekad neesmu pakļāvis. Ja izmanto tikai iekšējo blīvi, var būt neliela sūcīte pa pašu vītni... Ārējā to nepieļauj.

GirtsE said: He... Uzrakstīju jautājumu, pameklēju forumā, un atradu atbildi - principā blīvi vajag tikai iekšpusē. Tā kā vīzija par savu 20 lirtu katlu man top skaidrāka :)

blīvi vajag tajā pusē no kuras kautko bāž caurumā. nu tur krānu, pāreju, nav svarīgi. jo noblīvēt var tikai tādu veidgabalu kam ir malas aiz kā aiķerties. krānu gadījumā tā noteikti ir ārpuse. otrai blīvei nav nozīmes ja nepako vītni.

man drīzāk interesē redzēt to unika filtru, jo pašam ir ļoti līdzīgs plāns tikai neesmu izdomājis kā uztaisīt filtru kurš neaizrijas un ir arī pietiekoši smalks apiņu daļām.

Mana misas drenāža.

Nekad neesmu jutis vajadzību izmantot kaut kādus filtrus pārlejot pa krānu strauji atdzesētu misu raudzēšanas tvertnē. Strauji atdzesējot apiņi vienmēr nosēžas katla apakšā kopā ar pārējo žļurgu. Līdz šim izmantoju tikai granulētos apiņus. Tā niecīgā daļa, kas nokļūst fermentācijas tvertnē, raudzēšanas laikā nosēžas zem rauga.

Bildē numur 3 redzami nesalodētie savienojumi, kas nodrošina iespēju trubas izmazgāt. Lodēšanai investēju lodēšanas inventārā un iemācījos lodēt ;)

Caurumus lieku uz leju. Filtra vītni pievelku līdz līmenim, kad vēl pievelkot, truba vairs nebalstītos pret katla dibenu.

filtrtruba_1.jpg

filtrtruba_2.jpg

filtrtruba_3.jpg

Exciter said: Sāku pamazām meklēt katlu ap 100 litriem. Ja ir kas piedāvājams, laipni lūgti. Kādam varbūt ir arī pozitīva meklēšanas pieredze un var ko ieteikt? Metāllūžņu punktos vai sazin kur vēl? Latgalītē skatījos un jautāju un tik lieli nemēdz būt pie viņiem. Emaljētos 40niekus gan manīju un bija arī ap 50L alumīnija laikam.

Kāda pieredze ar melnā metāla katliem? Kā ar rūsēšanu/kopšanu? Piebalgas darītavā kā reiz bija no kaut kāda parastā metāla, bet tā paveidos un sakausējumos galīgi neorientējos.

melnais metāls nesarūsēs kamēr būs a) sauss b) ūdenī (nepietiekoši daudz skābekļa lai oksidētos)

tobiš ja tu katru dienu taisi divus vārījumus, tad tev der arī melnais metāls.

ja plāno vārīt reizi trijos mēnešos, tad atliek vai nu emaljētais vai ņeržas grāpis.

ja emaljētais tev ir par mazu, tad atliek tikai ņeržas. savukārt ņeržai nu ir bezgala daudz variantu no kā izvēlēties atkarībā no vēlmēm un maciņa biezuma.