Esmu iesācējs alus taisīšanas jomā. Mēģināju taisīt alu pēc iesācēju rokasgrāmatā aprakstītajiem padomiem. Uztaisīju divas porcijas. Pirmajai uzgrauzdēju cepeškrāsnī 200 gramus karameļu iesala, otrai liku negrauzdētu. Pretēji gaidītajam otrā porcija sanāca krietni tumšāka kā pirmā.... Tas tā - interesanti.....

Bet problēmas ir ar uzgāzēšanu. Uz 2 litri pudeli liku ēdamkaroti (~19 grami- pirmo karoti nosvēru) cukura. Dažām pudelēm eksperimenta nolūkā pat 2 ēdamkarotes. Pudeles jau nedēļu nostāvējušas istabā - kādi 23-25 grādi. Bet alus uzgāzējies pavisam minimāli, lai neteiktu ka nemaz. No cukura viņš protams ka ir salds. Es teiktu ka pat par daudz salds. Mucā alus rūga labi. Pirmā porcija lēnāk- 5 dienas, otrā pa divām dienām norūga. Bet pudelēs gāze neveidojas. Īsti nav skaidrs, kur kļūdījos. Pudeles dezinficēju ar jodu. Pēc tam neskaloju. Varbūt jods palicis pudelēs un visu raugu nobeidzis... Citu ideju man nav.
Ceru ka kāds pieredzējis brūvētājs palīdzēs ar padomu.

Dažam alum pietiek ar nedēļu, citam ar mēnesi nepietiek, bet nav ko satraukties - process notiks. Ir atsevišķa tēma par sagāzēšanu nedaudz zem Tevis veidotās...

Iesaku gan nelikt vairāk par 8g uz litru, jo tā būs bumba ar laika degli, jeb arī viss putās aizies. Es personīgi gāzēju ar 1.8-2.2g uz 0.5l un man viss notiek.

Pat pēc ilgstošas eila dzidrināšanas zemā temperatūrā sagāzēšanās process notiek, tikai ar lielu aizkavēšanos un ļoti lēni. Jo nav jau nepieciešams tikai izveidoties gāzei, tai vēl ir jāizšķīst alū...

Kamēr nezini, līdz kādam beigu blīvumam norūgst konkrētais raugs, 5g uz puslitru nebūtu īsti droši likt stikla pudelēs.

Nedēļa uzgāzēšanai ir pavisam maz. Kādam varbūt sanāk pa nedēļu uzgāzēt līdz galam, bet man ne. Bez tam, tas alus arī samērā jēli var garšot, it sevišķi stiprāks un/vai tumšāks.

Es esmu alu salējis 2l PET pudelēs (otrreizējā taras izmantošana) ;) Cik esmu lasījis ka viņas ir pietiekami izturīgas. Sakat ka vajag pagaidīt? Bet kur labāk turēt alu? istabā vai ledusskapī?

ps. Pāris pudelēm iebēru naža galu raugu no rīta. Tagad šīs pudeles cietas - liekas process aizgāja. HVZ kas beigās sanāks.

naža gals ? man jau liekas, ka tas ir overkils ...

P';aris nedēļas pēc pudeļošanas vari tur't istabā, pēc tam leduskapī. Man gan sanāk istabā pa lielam turēt visu laiku

ēdamkarote ar cukuru un vēl raugs klāt?

veci dzer to alu ārā kamēr vēl vari! savādāk dabūsi salūtu. es saviem aliem lieku 2.5 - 3 gramus cukura uz litru un jūtos ļoti apmierināts ar rezultātu.

6 days later

Nu lūk. Degpunktā pretēji gaidītajam sižeta nebūs.

Šodien alus ir nedaudz uzgāzējis. Salds. Garšīgs. (Vismaz man garšo) Kas būs pēc nedēļas to laikam ka nenoskaidrošu, palicis ir maz ;) (Jātaisa jauna porcija)

Bet jautājums - kāpēc pretēji teorijai un šeit izteiktajām prognozēm izteikta uzgāzēšanās nenotika? Mans vienīgais minējums ir jods ko lietoju pudeļu skalošanai - es darīju tā - iepilināju pāris pilienus joda 2l PET pudelē, tad kādus 200 gramus ūdens, saskaloju izlēju un izkratīju ūdens paliekas cik nu labi varēju. Iespējams ka jods palika pudelē un tas traucē tālakam procesam...

Vai tas nav pārspīlējums? Vācu kviešiniekus var līdz 10-12g cukura uz litru gāzēt, max. robežz ir 4,5-5 volumes of CO2. Pudeles šādu spiedienu tur.

alusvedejs said: ēdamkarote ar cukuru un vēl raugs klāt?

veci dzer to alu ārā kamēr vēl vari! savādāk dabūsi salūtu. es saviem aliem lieku 2.5 - 3 gramus cukura uz litru un jūtos ļoti apmierināts ar rezultātu.

^^ novirzoties no tēmas jābilst, ka tā ir štruntīga dezinficēšanas metode, jo joda šķīdums pa tām pāris sekundē neko nenodezinficēs - nav jau nekāda skābe.

Tad kāda ir laba, mājās pieejama dezinfekcijas metode?

A nu ka uz https://kupla.lv/topic/dezinfekcija

* Galvenais dezinficēt jau TĪRAS izmazgātas pudeles, kurām nekas iekšpusē 100% nav pielipis. * Pēc StarSan un peroksīda (OxyDez) pudeles NESKALO vēlriz ar ūdeni. * Ērtāk un taupīgāk dezinfekcijas šķīdumu pudelēs ir iedabūt ar vinātõru vai smidzināmo pudeli.

vinators - https://www.google.lv/search?q=vinator&rlz=1C1PRFB_enLV482LV482&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yW3NU5rcG8HnygOEr4G4CA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1920&bih=955

Ir dabūnams vietējos veikalos. Ir ērts un labs, tikai PET pudelēm īsti neder, diemžēl (vismaz tas modelis, kas man).

uzliec shaibu un derees :)

24 days later

Kā uzvedās 5L plastmasas ūdens pudeles pie sagāzēšanas?

Uzvedās kā piepūšamais balons

kastrolis said: ^^labāk atmet šito domu uzreiz.

klausi ko saka.

man pasātam tā vienreiz gadījās pilns bagāžnieks ar alu.

Kāpēc jautāju? Es šīs pudeles dažkārt izmantoju raudzēšanai, otrreizējajai fermentācijai un kaķošanai eksperimentos kur misu dalu 4-5 daļās. Te vienam bačokam pa inercei aizgriezu korķi kur raudzēju tāpiņu ar sauso raugu paciņu paliekām. Tad jau jāsaka ka alus dieviņš sēdēja man uz pleca, jo korķis tika aizgriezts gandrīz pie FG.

Sk, atmetam to domu :)

Write a Reply...