Alus un tā kultūras entuziastu organizācija "Alus brālība" piedāvā apmeklēt alus kursus "Alus degustācijas meistarklase", t. i.,
divpadsmit lekciju - semināru cikls, kurā alus cienītāji un mīlētāji tiks apmācīti alus garšu un kvalitātes atpazīšanā, respektīvi, alus degustēšanā.
Meistarklases saturs:
1. nodarbība (25. oktobris)
- Īsa alus ražošanas vēsture no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Alus ražošana senās Livonijas zemēs un Latvijā.
- Kas ir alus un alus ražošanas tehnoloģija.
2. nodarbība (8. novembris)
Alus izejvielas
- Tipiskā alus izejviela - iesals un tā veidi: gaišais, tumšais, karamelizētais, dedzinātais iesals.
- Kviešu iesals.
- Iesala aizvietotāji: neiesala un cieti saturošās izejvielas, cukurs un cukura produkti.
3. nodarbība (22. novembris)
Alus izejvielas
- Apiņi. Apiņu šķirnes. Presētie un pulverveida apiņi, apiņu granulas un ekstrakts.
- Apiņu aizvietotāji un to lietošana vissenākajos laikos un mūsdienās.
4. nodarbība (6. decembris)
Alus izejvielas
- Ūdens un tā ietekme uz alus garšu.
- Alus raugi un raudzēšanas veidi.
5. nodarbība (20. decembris)
Alus kvalitāte un to ietekmējošie faktori
- Izejvielas un alus kvalitāte.
- Alus ražošanas tehnoloģiskā procesa nodrošināšana un līmenis.
- Gatavais alus un tā kvalitāti ietekmējošie faktori.
6. nodarbība (3. janvāris)
Alus klasifikācija - iedalījums pēc:
- rūgšanā pielietojamiem raugiem;
- krāsas;
- misas koncentrācijas;
- kvalitatīvajiem rādītājiem jeb alus tipi;
- pēc tehnoloģiskā procesa;
- apiņu aizvietotāja nosaukuma;
- veselībai atbilstošām pazīmēm;
- pārdošanas veida.
Alus ar ingredientiem, sevišķi stiprie ali, alus koncentrāti, alus pulveris.
7. nodarbība (17. janvāris)
- Kā pārbaudīja alus kvalitāti vissenākajos laikos.
- Alus kvalitātes analītiskais vērtējums: ko pārbauda laboratorija.
8. nodarbība (31. janvāris)
- Alus organoleptiskā vērtēšana - alus degustācija: kas tā ir un cik ilgi to pazīstam.
- Kārlis Zālītis un viņa praktiskā pieredze alus ražošanā Latvijā.
- Pirmā praktiskā atklātā alus degustācija ar Kārli Zālīti.
9. nodarbība (14. februāris)
- Alus degustācija un cilvēks - degustators, kas to vērtē.
- Zināmākās (redzamākās) alus degustācijas Latvijā un to ietekme uz alus kvalitāti.
- Astrīda Ruško un viņas pieredze alus degustācijā. Otrā praktiskā atklātā alus degustācija.
10. nodarbība (28. februāris)
- Degustācijas veidi: atklātā, pusaklā, aklā degustācija.
- AS "Aldaris" speciālistu praktiskā pieredze alus vērtēšanā un degustācijas paraugstunda.
11. nodarbība (14. marts)
- AS "Cēsu alus" speciālistu praktiskā pieredze alus vērtēšanā un degustācijas paraugstunda.
12. nodarbība (28. marts)
- SIA "Piebalgas alus" speciālistu praktiskā pieredze alus vērtēšanā un degustācijas.
Nodarbību pasniedzēju vidū Astrīda Ruško, Maija Placēna, Kārlis Tomsons, Andris Raņķevics, LADA un LADS pārstāvji - Ināra Šure un Pēteris Liniņš, Latvijas alus darītavu pārstāvji, kā arī pieaicinātie speciālisti no ārvalstīm.
Norises vieta: Alus restorāns "Merlin", Maskavas ielā 4, Rīgā.
Laiks: katra otrā mēneša ceturtdiena, sākot ar 25. oktobri; plkst. 18 līdz.. pēdējam alus kausam un sarunām.
Vienas nodarbības cena: LVL 8,70, "Alus brālība" biedriem - LVL 6,60.*
* Cenā iekļauta organizētāju piedāvātais alus degustēšanai un vienkārši baudīšanai.
MĀCĪSIMIES IEPAZĪT UN VĒRTĒT ALU !
Papildus informācija:
Saiva Jankovska - "Alus brālība" projektu vadītāja
T. +371 27730430, e-pasts: alusbraliba@inbox.lv