Steiku cepsim pie manis Bērzē. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām!
26.03.2016 plkst. 16 - "Alus un Steiku vakars" pie AndaL Bērzē, pie Jelgavas
Braukšu caur Jelgavu, zavākšu gaļu, Žuku un Egīlu. Vēl ir 3 vietas mašīnā. Kādu aizvest?
Paldies Andim par jauko uzņemšanu. Forshi pavadījām laiku saturīgās sarunās, baudot alu (vēlāk arī destilātus) un grilējot. Namatēvam gan palika rūpes visu novākt un nokopt :) Par antrekotu - jāsaka, tas ko mēģinājam pašā vakarā - bija pārbaudījums un viennozīmīgi secinājām, ka kaut kas sagājis šreijā ar to gabalu un labāk neizaicināt likteni. Visādi citādi - super, jāiedibina, jāturpina gaļas cepšanas tradīcijas.
Paldies visiem dalībniekiem! Pasākums sarežģītāks kā parasti. Jāsavāc nauda, jāpasūta gaļa, jāpaņem gaļa no piegādātāja, es nemaz nerunāju par pašu gatavošanu. Iesaistīti daudzi cilvēki. Trauku mazgāšana ja akā ir pietiekoši ūdens ar trauku mašīnu iet ātri. Jāsaka liels paldies Sandrai, kura man palīdz ne tikai novākt traukus, bet arī alu darīt ja nepieciešams, un Linardam par darbošanos pie mangaļa. Bija ļoti patīkama tikšanās. Dalībnieku sarakstu droši vien Lāsma nopublicēs, tik neaizmirsti pieskaitīt mākslinieku ar divām mūzām. Mūzas gan netika atrādītas, cerams jūnijā Tīreļos parādīs. Alus šoreiz plūda kā upe pavasara palos. Gribētu pieminēt no mana pagraba Speciālista doto Bohēmijas lāgeri 2015. gada vasarā, kurš nebija inficējies kaut izmantots mans dotais plācenis, bet man pašam visiem medicīna. Es gan nezinu vai viņš to plāceni skaloja, vai tāpat izmantoja. MārtiņaK pagājušajā vasarā atstātais laikam Aldara konkursa alus gan bija neglābjami sabojājies, aizgāja mēslojumam ceriņam. Alusvedēja Guinness bija krietni labāks par orģinālo bundžā ko man atveda radi no Īrijas. Šitas Īrijas latviešiem varētu iet uz urrā. Pie salīdzināšanas nodeva brūnā puta. Un kā parasti Rencis nospīdēja ar komerciālajiem. Cik sapratu pat Lindai iegaršojās Ginger Beard, bet 66 man par stipru. Alus šoreiz bija daudz, labs un ne tik. Par Steiku. Nav jau tā, ka nav nekad ēsts un gatavots. Vairāk gan restorānos, bet esam arī paši cepuši. Šoreiz gan vairāk iedziļinājāmies steika gatavošanā. Es teikšu, ka nesaprotu steiku. Vai precīzāk cenas un garšas attiecība man neliekas draudzīga. Cik sapratu Linarda vestā gaļa 10x cenā pārsniedza kakla karbonādes cenu ko pērku Jelgavas tirgū cepamgaļas pagatavošanai. Laikam nekorekta salīdzināšana. Par pēdējo antrekotu ko cepa Jelgavas Žuks arī ir tā kā ir. Vai nu tiešām bija sabojājies, vai mēs nesapratām. Garbo ēd ar gardu muti. Laikam pirmo reizi sunītim tiek tik dārga gaļa. Visā visumā organisms labi panesa šitādu pārslodzi. Kā parasti norunājām nākošās tikšanās vietu un laiku, bet to lai publisko saimnieki. Man jau patiktu uzcept Lāčos maizīti lai pasākums nav tikai alus baudīšana. Paldies!
Uz kā cepāt gaļu? Uz restes vai pannā?
Jesus said: Uz kā cepāt gaļu? Uz restes vai pannā?
Uz restes! Baigi labs pasākums, lai gan mani agri noņēma no trases, man tomēr iespaidi palika! Par alu. Ļoti daudz tumšā alus piedāvājumu. AndisL pat uz lageriem paslinkojis un piedāvāja beļģus. No tumšajiem absolūti labākais bija #alusvedēja Guiness! Es aklajai degustācijai piegāju godīgi, un degustēju ar acīm ciet. Tikai smarža un sagāzējuma līmenis nodeva kas ir kas, bet visādi citādi ļoti līdzvērtīgs pretinieks oriģinālajam Guinesam! Kalēju džeki ar alu kā vienmēr līmenī! Un tad mani noņēma no trases! Par gaļu! Sākām ar herefords.lv pasūtīto gaļu. Pirmais gabals bija diezgan sīksts. Lai gan izcepu samērā asiņainu. Daži pat lūdz labāk ceptu. Otrs, kā sapratu bija no filejas gabala. Lūk šis jau bija baigi ok, kļūdījos tikai ar sagriešanu gabaliņos. Sagriezu pa mazu, un cepot palika vēl mazāki. Pēc garšas likās labāks par pirmo cepienu. Šis bija vislielākais gabals, tāpēc varēju variēt ar dažādām gatavības pakāpēm. Man patika gan asiņainais, gan vidēji asiņainais. Pēc tam cepām Kalēju šašliku, kurš bija izcili labi sagatavots, jo pats kusa mutē, bet manai gaumei par asu. #specilists bija sagādājis alņa fileju un vistas fileju. Alni nenogaršoju, bet vista bija laba. Un tad izcepu manis vestos steika gabalus! Šeit visspilgtāk izpaudās tas, ko teicu par gaļas ietekmi uz steika garšu! Antrekots un arī abi divi pārējie gabali bija iz-ci-li! Ļoti, ļoti mīksti un TIK gardi! Atšķirība bija arī cenā! Ja pareizi sapratu, tad par 3 kg gaļas no herefords tika samaksāts ~ 50 EUR, es par 900 gramiem samaksāju 26 EUR. Paldies visiem par kompāniju, Andim par to, ka izglāba pasākumu, Sandrai par piedevām un galdu. Vakara gaitā apspriestā izdeja par jūnija pasākumu man patika ļoti! Gaidam ar nepacietību!
runa bija ka pasākums varētu notikt 4 jūnijā. starp Maija pasākumu un Jāņiem. dažādības ievērošanai priekšlikums bija eksskursija pa Lāču ceptuvi ar klinģera un maizes cepšanu.
plāna "draft" versija varētu būt ka uz 13 interesenti varētu sabraukt uz "Lāčiem" un no 15 turpināt pasākumu Alusvedēja sētā.
nāks tuvāk tad jau sarunās precīzāk, bet datumu kalendāros labāk jau rezervēt.
P.S. steiks manai gaumei beia pārāk ilgi jākošļā un pietrūka asuma. manuprāt steikam jābūt ar sarkanumiņu iekšā un garšā.
P.S.S. diez ginesiņu var Aldara konkursam iesniegt?
kāpēc ne, ja tas nav 1 klons taisīts
Pie manis palikušas vairākas alus glāzes. Zinu kam tās ir. Nepiešamības gadījumā varu aizvest līdz Jelgavai, ja ne lietošu līdz nākošajam pasākumam. Ja nesaplīsīs saņemsiet atpakaļ. Vēl jau zivju cepamās restes no pagājušās vasaras nojumē karājās. Alusvedēja alus tiešām bija nenormāli līdzīgs no bundžas lietajam. Pat grūti tā uzreiz atcerēties vēl tik līdzīgu mājbrūvējuma garšu orģinālam. Alusvedēj kur bildes?
Paldies Andi par uzņemšanu, un atsevišķi paldies par mūsu kuplās gimenes izguldīšanu! Par gaļu Kalēju šašliks bija izcils un ar asumu bija viss ok jo pat bērni ēda:) Linarda ceptais steiks kas bija pēc šašlika bija laikam vislabākais no steikiem. Vīlāmies pēdējā gabala kurš laikam tomēr bija pārgatavinājies Alusvedēj nākamreiz savu Guinesu pamēgini ar slāpekli iepildīt , tad domāju būtu vēl grūtāk atšķirt no origināla.
Tik tālu, cik atceros, bija ļoti labi
Dainis said: kāpēc ne, ja tas nav 1 klons taisīts
kā lai es zinu vai nav 1? vaita Giness savu recepti publisko? es vienkārši taisu tādu kāds pašam garšo.
AndisL said: Alusvedēj kur bildes?
bildes joprojām pie Žuka. neesmu vēl ticis pakaļ kamerai.
https://failiem.lv/u/kh22eqqp
alusvedejs said: kā lai es zinu vai nav 1? vaita Giness savu recepti publisko? es vienkārši taisu tādu kāds pašam garšo.
Ta jau tas nav nekāds ''Guinness'' un var droši dot uz konkursu
- Awaiting approval
žuks filmēja :)
ievērtējiet šito!
Dainim noteikti muzons patiks :)
Ir OK - rociņas ritmiņā cilājas ;)
Šitas ar ģeldētu: https://www.youtube.com/watch?v=uUwS6zs1yZY
Paldies! Atskaite laba, tik par daudz sacepies par tikšanās vietas maiņu. Piedāvājums jau pašos pamatos likās nereāls rēķinot cik darba jāiegulda lai šādu pasākumu sagatavotu un pēc tam novāktu. Padomā reāli. Mūsu starpā darbojās citi principi, šodien es pastrādāju vairāk, rīt tu. Labi jau, ka tas nebija lielais gada pasākums. Mana mājas infrastruktūra mierīgi pavelk dalībnieku skaitu cik mēs bijām, kuri pamatā ir no tuvākās apkārtnes + kāds viesis no centra. Laikam attālums kas jāveic apmeklējot vasaras pasākumus attur mums pievienoties citus dalībniekus. Un arī mūsu iedibinātā tradīcija tikties sestdienās, tā pa mierīgo un bez skriešanas. Bija jau vēl piedāvājums no Jelgavas Žuka, tur gan cerība noslēgt cepamsezonu rudens pusē ar desiņām un štovētiem kāpostiem. Būtu labi izveidot topiku 2016.gada vasaras pasākumiem. Rencis mūs uzaicināja piedalīties 9. jūlijā Zaubē lielā pasākumā. Cerams, ka tikšu, bet alu jebkurā variantā aizsūtīšu. Gan jau Rencis pats visu izstāstīs.
^ štrunts par vietas maiņu. kā filmas ideja patika?
Ļoti labi! Žuka filmētais vispār super!