Salasījos internetā, ka viduslaikos alum lika vērmeles un citas rūgtas zālītes. Pēc omes apciemojuma ieguvu maisu ar visādām rūgtām un aromātiskām zālītēm un ķēros pie brūvēšanas. Galvenā atšķirība esot ka 13 gadsimtā misu pirms raudzēšanas nevārīja, tāpēc visus traukus kārtīgi sterilizēju lai alus būtu dzerams vismaz vairāk kā dažas dienas un arī pilsētas virtuvē varētu būt vairāk baktēriju nekā viduslaiku anglijas laukos.. tātad mana recepte:
raugs: wyyeast london ale raugs, savākts no iepriekšējās brūvēšanas pārpalikumiem
2 kg pilzenes iesals (labaaks esot pale ale)
400 g auzu pārslas
12 litri ūdens
šķipsniņa vērmeles (vajag vismaz 10reiz mazāk kā apiņus) un nedaudz liepziedu.
Iebēru graudus termokastē(mūsdienu koka kublā) un aplēju ar 5 l 75grādīga ūdens un nemaisot aizvēru un atstāju uz kādām divām stundām, tad pielēju vēl 3 l vāroša ūdens, pieliku zālītes un noturēju pusstundu un pielēju atlikušo vārošu ūdeni, samaisīju un kad +- nosēdās, atvēru kastē iebūvēto krānu un savācu iesalu. sanāca kādi 8 litri misas.
Misa likās ka ir nedaudz par rūgtu :/ varbūt norūgs un nebūs tik traki.. nākamreiz drošvien piemeklēšu citas zālītes vērmeļu vietā
recepti atvasinaaju no http://www.cs.cmu.edu/~pwp/tofi/medieval_english_ale.html