Salasījos internetā, ka viduslaikos alum lika vērmeles un citas rūgtas zālītes. Pēc omes apciemojuma ieguvu maisu ar visādām rūgtām un aromātiskām zālītēm un ķēros pie brūvēšanas. Galvenā atšķirība esot ka 13 gadsimtā misu pirms raudzēšanas nevārīja, tāpēc visus traukus kārtīgi sterilizēju lai alus būtu dzerams vismaz vairāk kā dažas dienas un arī pilsētas virtuvē varētu būt vairāk baktēriju nekā viduslaiku anglijas laukos.. tātad mana recepte:
raugs: wyyeast london ale raugs, savākts no iepriekšējās brūvēšanas pārpalikumiem
2 kg pilzenes iesals (labaaks esot pale ale)
400 g auzu pārslas
12 litri ūdens
šķipsniņa vērmeles (vajag vismaz 10reiz mazāk kā apiņus) un nedaudz liepziedu.

Iebēru graudus termokastē(mūsdienu koka kublā) un aplēju ar 5 l 75grādīga ūdens un nemaisot aizvēru un atstāju uz kādām divām stundām, tad pielēju vēl 3 l vāroša ūdens, pieliku zālītes un noturēju pusstundu un pielēju atlikušo vārošu ūdeni, samaisīju un kad +- nosēdās, atvēru kastē iebūvēto krānu un savācu iesalu. sanāca kādi 8 litri misas.
Misa likās ka ir nedaudz par rūgtu :/ varbūt norūgs un nebūs tik traki.. nākamreiz drošvien piemeklēšu citas zālītes vērmeļu vietā

recepti atvasinaaju no http://www.cs.cmu.edu/~pwp/tofi/medieval_english_ale.html

    A kur tu dabūji to raugu? Es ar gribu.

      sheit pasuutiiju http://stores.shop.ebay.co.uk/The-Bruhaus-Brewing-And-Wine-Supply__W0QQ_armrsZ1

      http://stores.shop.ebay.co.uk/The-Bruhaus-Brewing-And-Wine-Supply__W0QQ_sidZ451246572?_nkw=wyeast&submit=Search

      vienu pacinju nav izdeviigi suutiit.. pasuutiiju visaadus graudu skaloshanas maisus un apinjus, tad kopaa suutiishana nebija tik traki daarga

        • [deleted]

        Oskar, ja Tevi interesē vecie ali, varu lietuviešu kontaktus iedot, viņi ar to nopietni nodarbojas - vērmeles (man teica, ka vienmēr reti riebīgi rūgts sanāk, moš tādam ar vajag būt :)), virši, kadiķi utjp.

        Šogad vasarā arī pirmais brīvdabas pasākums bija, bet par to tikai dienu pirms tam uzzināju.

        Man likās, ka vajag vispirms ar tēju pamatīgi izmēģināt, tb apjaust kurš maisījums būtu baudāms un kādās attiecībās un gan jau tad alus ar normāls sanāktu.

          2 years later

          tikko nejauši pamanīju šo dikti veco topiku, bet tā ir par tēmu, kura man allaž interesējusi.

          nesen uzgāju šito rakstu par sahti http://www.brewingtechniques.com/library/styles/6_4style.html ar nepacietību gaidu, kad varēšu izmēģināt ko tamlīdzīgu vasarā. škiet, ka tas mistiskais, netveramais 'īstais Latviešu alus' varētu kādreiz bijis ļoti līdzīgs šeit aprakstā minētajam. dikti inčīgs kubls, un aprakstītā tehnoloģija.

            nesen bija arī Rougistiem raksts par ko līdzīgu... re kur http://www.rogue.com/almanac/nano.php raksts par Yarro Pale - izmantojot pelašķus, bet klāt pie daudzmaz ierastās receptūras. inčīgi, ka rakstā pelašķu ziedi minēti kā iespējamais secret ingrīdijents dažam labam komercaliņam...

              daudzi dažādi gruit vai grut receptes arī atrodamas netā, kuras ir no pirms apiņu laikiem, bet šitas man vienmēr palicis atmiņā - arī pašam vēl neizmēģināts - ar driģenēm :))

              http://www.erowid.org/experiences/exp.php?ID=72632

                vai kāds ko tamlīdzīgu ir mēģinājis?

                  Jau 2 gadus Aizputes mājbrūvētāju pasākumā esam iejavu jaukuši koka kubulā, temperatūru cēluši ar akmeņiem un filtrējuši caur kadiķi. Pūcēns pat ir mēģinājis nevārīt un raudzēt ar maizes raugu piešaujot klāt savvaļas apiņu tēju.

                  http://kupla.lv/bildes-no-majbruvetaju-pasakuma-aizpute/

                    ar pelaskiem arii te daudzi ir bruuveejusi un pat uz kopiigiem pasaakumiem nesusi

                      aizputes pasākums izklausās vareni labi!

                        Ne tikai izklausās, bet tāds tas arī ir! :)

                          Write a Reply...