Jautājums diezgan vienkārš - vai trauku un instrumentu dezinfekcijai var izmanot aptiekās nopērkamo joda-spirta šķīdumu (5%)? Ja jā, tad kādā attiecīgā jāatšķaida ar ūdeni? Un, vai pēc dezinfekcijas trauki ir vēlreiz jāskalo.

Hloru negribu lietot, jo tomēr baigā smaka pēc tam. Cik esmu dzirdējis, tad Gemossā var dabūt dezinfekcijas šķīdumus, kurš nav pēc tam jāskalo. Vienīgi uz to veikalu netieku.

Un tāds pats jautājums ir arī par tīru aptiekā dabonamo spirtu.

    Jods arī diezgan spēcīgi smird. Var ietot ari citronskābi, ūdeņraža pārskābi u.c. Te saraksta ar veikaliem: http://www.macies.celotajs.lv/publ/learn/environment-lv/html/ch05s07.html

    Es pagaidām iztieku ar vārošu ūdeni.

      Es dezinfekcijai esmu izmantojis to aptiekā nopērkamo jodu (pagātnē, jo tagad sieva no darba atstiepj jodu). Jaucu vienu korķīti uz 10L ūdens. Pēc dezinfekcijas neko vairāk neskaloju, izleju tik to joda-ūdens maisījumu un viss.

        • [deleted]

        Savulaik pasūtīju internetā izslavēto Starsan, šiem nebija uz vietas, atsūtīja man Jodophor, jods+fosforskābe, vienu reizi pamēģināju, nu i nafig to joda smaku, pie tam visas mīkstās šļaukas no vienas reizes palika dzeltenas, tas pats jau būs arī ar plastmasas spaiņiem utml. Tā ka turpinu sterilizēt ar ūdeņraža pārskābi, laikam saucās peroksāls, gan jau Mārtiņa sarakstā atradīsi. Instrukcijā rakstīts, ka var neskalot, jo tā gaismas iedarbībā sadalās par ūdeni un skābekli, bet tā īsti nenotiek, tāpèc beigās mazliet izskaloju ar vārītu ūdeni.

          • [deleted]

          es izmantoju tās hlora tabletes. mīnuss ir tas, ka daudz ūdens aiziet, lai izskalotu. Pēc tam nesmird. es tableti šķaidu 10L ūdens, vieglāk izskalot.

            nu nemaz jau tik traki tas jods nesmird... kādās proporcijās tad tu jauc, ja tev viss dzeltens paliek? Tādu problēmu es neesmu novērojis jaucot korķīti uz 10L...

              Tas jods, ko izmanto korķīti uz 10 L ir parastais aptiekā nopērkamais joda-spirta šķīdums (5%)?

              Dabūju tīru medicīnisko spirtu no aptiekas, tākā izmēģināšu to.

                jā, tas pats ko aptiekās dod

                  • [deleted]

                  Nu nepatīk man tā joda smaka, tas jau nav tikai kā uz pušā pirksta uzsmērēt, man no tās smakas metas šķērma dūša, pat ar alu nevar noskalot. Koncentrāciju taisīju kā uz pudeles bija rakstīts, atvaino, tai Jodofora pudelei dozators līdzīgs kā motorzāģa eļļai. Es labāk uzvelku gumijas cimdus un sterilizēju ar ūdeņraža pārskābi- smakas nekādas. Un starp citu jods ir diezgan indīgs, tā ka prātīgi, ja...

                    Ko jūs domājat par tvaika izmantošanu dezinfekcijai? Ir visādi lēti sadzīves tvaika aparāti. Liekas, ka būtu ļoti ērti piemēram pudeles dezinficēt. http://cgi.ebay.de/Clatronic-DR-2930-Dampfreiniger-Dampfburste-NEU-/390198707025?cmd=ViewItem&pt=DE_Haus_Garten_Heimwerker_Dampfreiniger&hash=item5ad9a7c351

                    http://cgi.ebay.de/Dirt-Devil-Turbo-Dampfente-Dampfreiniger-/270580957810?cmd=ViewItem&pt=DE_Haus_Garten_Heimwerker_Dampfreiniger&hash=item3effe1c272

                      Domā pudeles nesaplīsīs no tik straujas temperatūras maiņas? Tās tak no borsilikātu tikla netaisa..

                        Es visu laiku destilēju ar vārošu ūdeni un nekas neplīst. Vairāk domāju, vai tvaiks būs pietiekami karsts.

                          es gan iepirku tādu plastmasas trauku ar pumpīti pa vidu, jāielej tik dezinfekcijas šķīdums, pudele jāuzliek uz tā pumpīša un jāpaspiež uz leju, un smuki dezinfekcijas šķīdums izšļācas pa visu pudeles iekšu un iztek ārā... ar vārīšanu man šķiet baigais čakars un laiks...

                            4 days later
                            • [deleted]

                            Koļaunu varat pateikt par kālija pirosulfīta šķīdumu dezinfekcijai?

                              • [deleted]

                              Kur tu tādu briesmeklību ņēmi?

                                • [deleted]

                                rekomendē Biowin savas produkcijas dezinfekcijai

                                  • [deleted]

                                  Vēl var mēģināt dezinficēt ar sudraba jonu. Pielej trauku ar ūdeni un iemet sudraba karoti.

                                    • [deleted]

                                    Var jau arī piesaukt vīru vārdā Jēzus un mest krustus, gan jau nesabojāsies...

                                      • [deleted]

                                      kspc, tad pārmet krustu un piesauc kaut visus svētos, ja tev tas palīdz. Ja gadījumā nezini, tad sudraba jons iznīcina mikroorganismus.

                                        • [deleted]

                                        Ar sudraba joniem visu nevar iznīcināt, tāpat vajag papildus līdzekļus lietot, protams, daudz mazākā daudzumā.

                                        Manuprāt, sudrabs ir labs līdzeklis dzeramajam ūdenim, peldbaseiniem, bet ne mājas alus traukiem, kur visu vajag ātri un vienkārši. Ir jau arī UV dezinfekcija un citas metodes, bet ja tas būtu tik vienkārši, tad neviens ēdināšanas uzņēmums nelietotu ķīmiju.