Kāds nav mēģinājis vienu vārījumu sadalīt un vienu daļu raudzēt ar lagernieku, un otru daļu ar ale raugu. Interesē, kāda būtu atšķirība garšā, cik dažādi produkti tādā veidā iznāktu. Ja kāds māk pateikt, padalās ar infu

• [deleted]

Es tā daru regulāri un atšķirība ir liela. Ja tu esi dzēris angļu eilus tad saprastisi. Ja gribi iesala aromātu un garšu tad lāgeris. Latvijas alusdarītavas izmanto tikai lagerraugu. Bet es nespētu iztēloties piemēram IPA ar lagerraugu. Un arī porteris patiesībā ir daudz labāks ar virsraugu. Tas protams tikai mans viedoklis, jo man Baltic Porter negaršo. Es domāju ka vislabāk izdari tā kā pats jautāji un visu sapratīsi. Tikai ņem vērā ka eilam vajadzēs bik vairāk izcelt apiņu smaržu ar pēdējās minūtes apiņošanu. Es parasti pēdējos apiņus lieku tad kad tiko nogriežu uguni un netaisu vāku vaļā kamēr misa nav atdzesēta. Reizēm kad apnīk eili tad gribas kādu saldi iesalaini karamelizētu lāgeri. Un kad apnīk lāgeri tad sagribas kādu rūgtenu robustu eilu ar foršu citrusapiņainu smaržu un pēcgaršu. A citreiz apnīk abi un gribas porteri ar smuku kafijas aromātu un garšīgām biezām brūnām putām.

2 months later
      • [deleted]

veel jaanjem veeraa raugu darba temperatuuras un laikus - lager raugs straadaa leenaam un zemaas temperatuuraas - 8-14graadi, pirmaa ruugshana var panjemt pat meenesi, ale raugs savukaart labi njemas 21-25 graados, process notiek bik straujaak.

Andri! Ja tev lāgerim pirmā rūgšana paņem mēnesi tad tur ir kaut kādas problēmas ar rauga kvalitāti. Ja viss normāli tad Lāgernieks rūgst no 1 - 2 nedēlām maksimums.

Janis, cik saprotu no lagereshanas, taa jeega tam procesam ir nevis aatri aatri bet kaa reize zemaa temperatuuraa un peec iespeejas leenaam - taapeec arii tas lager raugs atskjiras no ale - dazhi lager raugi straadaa pat 6 graados kameer ale raugs taadaa aukstumaa ir ziemas miegaa. Protams, var arii 22 graados pa nedeelju.

22 grādos lāgerraugs tev noraudzēs 2 dienās, a 8 - 10 grādos pa nedēļu. Jūs te kungi laikam nedaudz jaucat nogatavināšanu ar raudzēšanu. Lagerēšana nav raudzēšana. Es nerunāju par kaut kādu teoriju , bet gan praksi. 6 grādi arī lāgerraugam pamatrūgšanai ir par zemu.

9 days later

Man te viens gudrs cilvēks pastāstīja tādu fišku - kultūrraugs var pārvērstiers par mežraugu arī bez ārējas inficēšanās. Pie kaut kādiem stresainiem apstākļiem viš sadalās mežraugos, tobiš, atgriežas pirmstāvokļa komponentos. Kultūrraugi jau arī ir mežraugu selekcijas un mutāciju rezultāts. Ar šito problēmu cīnoties gan Valmiermuiža gan Lido, gan Kimmels savulaiku čakarējās.

Kas ir stresaini apstākļi? Tad ka viņš uz galējām temperatūras vai alkohola satura robežām?

Vot šito man nepaskaidroja.

Stresaini apstākļi, piemēram, var būt, ja raudzēšanas tovera dažādās daļās atšķiras temperatūra, ja Tu dzesē no viena stūra ar ļoti zemu t.(man tagad tā ir) Tāpat, ja misa ir par daudz vai par maz piesātināta ar gaisu(un ar kādu gaisu). U.t.t.., manuprāt, to raugu mainīšanos ietkmē vēl daudz tādu lietu, par kurām mums nav nekādas nojausmas, kaut vai dažādu cukuru un proteīnu daudzums misā.

18 days later

Vai tiešām neviena LV brūvētava netaisa eilu? Nu ja ne, tad vismaz vai kāds var ieteikt kādu labu, pie mums nopērkamu eilu, kas ir nogaršošanas vērts?

No eiliem Latvijas ir tikai kviešinieki, i to nav teikts ka tie ir ar eila raugu taisīti.

a year later

Vai eila raugs ir spējīgs strādāt 14C temperatūrā?

Kā kurš (piem. Saisons diez vai). Bet tie kas mums ir pieejami (S-33, S-04, US-05) strādā. Varbūt vienīgi piestartēt vajag siltākā temperatūrā un tad likt pie 14C.

Man pašlaik viens brūvējums ar S-04 stāv pagrabā pie 14C, raugs iejaukts tika pie 18C un nonests pagrabā, pirmās dienas temp bija ap 15-16C, bet pēc tam nokritās uz 14C, vienkārši sabijos vai tik nav jānes uz siltāku vietu. Ja jau saki, ka raugam vajadzētu strādāt, tad lai tik stāv pagrabā. Paldies.

es raudzēju ar eila raugu (S-04, US-05)

iepriekš es turēju fermenterus isabas temperatūrā, kas karstajās vasaras dienās bija +22 - +25 un intensīvā burbuļošanas hidroaizvarā beidzās jau pēc diennakts vai divām un pēc nedēļas jau varēja pudeļot. tas tā kā ira par ātru.

pēdējā laikā man frementeri stāv trepju telpā uz pagrabu. tur temperatūra turās diezgan stabila +16 - +18 grādi (šeit jāņem vērā ka temperatūra fermentera iekšpusē ira par grādu vai diviem augstāka)

rūgst ļoti labi. varbūt pat pārāk labi, jo intensīva burbuļošana hidroaizvarā beidzas jau pēc apmēram 4 dienām. parasti ar alu ņemos weekendos un man aliņš rūgst vienu nedēļu primārajā fermenterī, tad nākamajā weekendā pārleju uz sekundāro fermenteri un nākamajā nedēļā uznesu istabas temperatūrā un pudeļoju.

pudeļošanas dienā vai dienu iepriekš esot labi nedaudz pacelt temperatūru lai palikušais raugs bik atdzīvojas un noēd kaut kādas sliktās vielas ko pats tajā aliņā ira sataisījis. (precīzu skaidrojumu nezinu, droši vien Jānis var aprakstīt)

zane said: Man pašlaik viens brūvējums ar S-04 stāv pagrabā pie 14C, raugs iejaukts tika pie 18C un nonests pagrabā, pirmās dienas temp bija ap 15-16C, bet pēc tam nokritās uz 14C, vienkārši sabijos vai tik nav jānes uz siltāku vietu. Ja jau saki, ka raugam vajadzētu strādāt, tad lai tik stāv pagrabā. Paldies.

Nelauzi galvu, pamēri blīvumu, varbūt ka ir jau izrūdzis :)

Esmu raudzējis ar S-33 pie 14-15 vairākas reizes. Nekādu problēmu.

S 04 nevajadzētu piestartēt pie 18 un taqd stiept uz 14.Viņam ir baigi labā nogulsnēšanās spēja un var neizrūgt līdz galam un atstāt visādus diacetilus. Principā nevienu raugu nevajadzētu nest uz zemāku T kamēr nav izrūdzis. Drīzāk otrādi - nodzesē misu līdz zemākajai pieļaujamai robežai un tad ļauj raugam darboties. Piemēram nodzesē līdz 14C un tad liec telpā kur 20C un lai rūgst līdz galam. Es tiko uztaisijo vienu reālāko diacetila bombu , pazeminot T rūgšanas gaitā.

bļāviens, bet es jau grasījos fermenteri uz šķūni pārstiept. a tur temperatūŗa diennakts laikā staigā no 15°-22°...